Uw kunt uw paspoort aanvragen in de gemeente waar u woont. Voor het aanvragen van een paspoort kunt u een afspraak maken.

Woont u in Middelburg en heeft u DigiD?

Dan kunt u de aanvraag van uw reisdocument het snelste regelen door deze online voor te bereiden. Klik op de onderstaande knop om uw aanvraag te starten via de verkorte digitale aanvraag.

DigiD linkOnline regelen met DigiD

Bij een verkorte digitale afspraak vult u vooraf enkele gegevens online in en betaalt u vooraf. U moet wel nog steeds naar het stadskantoor voor de aanvraag, maar deze afspraak duurt minder lang dan een reguliere afspraak voor een aanvraag paspoort.

Wilt u een reguliere afspraak maken? U kunt online een afspraak maken, of bel 0118 67 50 00 voor het maken van een telefonische afspraak.

Spoed?

Heeft u met spoed een reisdocument nodig? Bij een aanvraag via spoedprocedure vóór 15.00 uur, kunt u het doorgaans de volgende werkdag vanaf 11.00 uur afhalen. Als u na 15.00 uur de spoedaanvraag indient, kunt u het reisdocument na twee werkdagen afhalen. 

Tijdens Hemelvaart en Pinksteren wordt de levering van reisdocumenten aangepast. Dit heeft gevolgen voor het doen van spoedaanvragen. Lees het bericht verderop deze pagina. 

Video uitleg paspoort aanvragen

In deze animatievideo kunt u zien hoe u een paspoort aanvraagt en het nieuwe paspoort op kunt halen.

Aanvraag paspoort

Iedereen moet persoonlijk aanwezig zijn bij het aanvragen en het ophalen van het paspoort, dus ook (jonge) kinderen. Na 6 werkdagen kunt u uw nieuwe paspoort ophalen.

U kunt het stadskantoor alleen op afspraak bezoeken. U kunt een versnelde afspraak of een reguliere afspraak maken. Ook kunt u telefonisch een reguliere afspraak maken, tel. 0118 67 50 00.

Meenemen

 • Alle reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart) die u heeft, ook als deze verlopen zijn.
 • Een goedgelijkende pasfoto die maximaal 6 maanden oud is op het moment van de aanvraag. Aan pasfoto's worden strenge eisen gesteld. De eisen voor een pasfoto zijn vastgelegd in een fotomatrix. Deze vindt u op rijksoverheid.nl.
 • Geld: u betaalt het paspoort bij de aanvraag met pin of contant
 • Bij vermissing of diefstal maakt de gemeente een Verklaring van vermissing op.

Toestemmingsverklaring minderjarige kinderen

De toestemming voor uw minderjarige kind kunt u op 2 manieren regelen:

 1. Indien jonger dan 18 jaar: ingevuld toestemmingsformulier reisdocument (inlog DigiD vereist). De toestemmingsgever hoeft dan niet persoonlijk op het stadskantoor te verschijnen bij de aanvraag.
 2. Ouders kunnen ook het formulier downloaden (pdf, 22 kB) en ingevuld meenemen naar het stadskantoor, samen met legitimatiebewijs van beide ouders (of van degene die het gezag heeft over het kind). Ook is het formulier beschikbaar om op het stadskantoor zelf in te vullen.

Aangepaste levering reisdocumenten Hemelvaart en Pinksteren

Tijdens de feestdagen wordt de levering van reisdocumenten aangepast. Dit heeft gevolgen voor het doen van spoedaanvragen.

Hemelvaart

Gemeente Middelburg is gesloten op donderdag 9 mei en vrijdag 10 mei. Spoedaanvragen die op woensdag 8 mei voor 15.00 uur worden aangevraagd, worden op maandag 13 mei geleverd.

Pinksteren

Gemeente Middelburg is gesloten op maandag 20 mei. Spoedaanvragen die op vrijdag 17 mei voor 15.00 uur worden aangevraagd, worden op dinsdag 21 mei bezorgd bij gemeente. 

Kosten paspoort

De kosten in 2024 zijn:

 • Paspoort (10 jaar geldig) vanaf 18 jaar of ouder € 83,85
 • Paspoort (5 jaar geldig) voor een minderjarige € 63,40
 • Extra leges voor spoedbehandeling € 57,05
 • Zakenpaspoort (10 jaar geldig) vanaf 18 jaar of ouder € 83,85

Geldigheid paspoort

Een paspoort is 10 jaar geldig als u bij de aanvraag 18 jaar of ouder bent, of 5 jaar als u bij de aanvraag jonger bent dan 18 jaar.

Paspoort kinderen

 • Kinderen moeten een eigen reisdocument hebben (paspoort of Nederlandse identiteitskaart).
 • Iedereen die medische zorg ontvangt, moet zich kunnen identificeren met een geldig identiteitsbewijs. Dit geldt voor iedereen, dus ook voor kinderen. De identificatieplicht geldt in de gehele zorgsector.
 • Wilt u een paspoort aanvragen voor uw minderjarige kind? Dat kan al vanaf de geboorte. Kinderen van elke leeftijd mogen een eigen paspoort hebben.
 • Heeft u als ouder een andere achternaam dan uw kind(eren), of reist u als docent met studenten die jonger zijn dan 18 jaar? Dan kunt u problemen krijgen bij de persoonscontrole op een luchthaven als u alleen met de kind(eren) reist. Sommige landen eisen een verklaring waaruit blijkt dat de meereizende volwassene ook daadwerkelijk de ouder of gezaghouder is. Informatie hierover vindt u op de website van de Koninklijke Marechaussee.