U kunt uw paspoort aanvragen bij de gemeente waarin u woont. Voor het aanvragen van een paspoort kunt u een afspraak maken.

Direct online een afspraak maken(externe link)

Aanvraag paspoort

Iedereen moet persoonlijk aanwezig zijn bij het aanvragen en het ophalen van het paspoort, dus ook (jonge) kinderen. Na 6 werkdagen kunt u uw nieuwe paspoort ophalen.

U kunt het stadskantoor alleen op afspraak bezoeken. U kunt direct online een afspraak maken(externe link). Ook kunt u telefonisch een afspraak maken, tel. 0118 67 50 00.

Meenemen

 • Alle reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart) die u heeft, ook als deze verlopen zijn.
 • Een goedgelijkende pasfoto die maximaal 6 maanden oud is op het moment van de aanvraag. Aan pasfoto's worden strenge eisen gesteld. De eisen voor een pasfoto zijn vastgelegd in een fotomatrix. Deze vindt u op rijksoverheid.nl(externe link).
 • Geld: u betaalt het paspoort bij de aanvraag met pin of contant

Toestemmingsverklaring minderjarige kinderen

De toestemming voor uw minderjarige kind kunt u op 2 manieren regelen:

 1. Indien jonger dan 18 jaar: ingevuld toestemmingsformulier reisdocument (inlog DigiD vereist). De toestemmingsgever hoeft dan niet persoonlijk op het stadskantoor te verschijnen bij de aanvraag.
 2. Ouders kunnen ook het formulier downloaden (pdf, 22 kB) en ingevuld meenemen naar het stadskantoor, samen met legitimatiebewijs van beide ouders (of van degene die het gezag heeft over het kind). Ook is het formulier beschikbaar om op het stadskantoor zelf in te vullen.

Kosten paspoort

De kosten in 2023 zijn:

 • Paspoort (10 jaar geldig) vanaf 18 jaar of ouder € 77,85
 • Paspoort (5 jaar geldig) voor een minderjarige € 58,85
 • Extra leges voor spoedbehandeling € 53,00
 • Zakenpaspoort (10 jaar geldig) vanaf 18 jaar of ouder € 77,85

Geldigheid paspoort

Een paspoort is 10 jaar geldig als u bij de aanvraag 18 jaar of ouder bent, of 5 jaar als u bij de aanvraag jonger bent dan 18 jaar.

Paspoort kinderen

 • Kinderen moeten een eigen reisdocument hebben (paspoort of Nederlandse identiteitskaart).
 • Iedereen die medische zorg ontvangt, moet zich kunnen identificeren met een geldig identiteitsbewijs. Dit geldt voor iedereen, dus ook voor kinderen. De identificatieplicht(externe link) geldt in de gehele zorgsector.
 • Wilt u een paspoort aanvragen voor uw minderjarige kind? Dat kan al vanaf de geboorte. Kinderen van elke leeftijd mogen een eigen paspoort hebben.
 • Heeft u als ouder een andere achternaam dan uw kind(eren), of reist u als docent met studenten die jonger zijn dan 18 jaar? Dan kunt u problemen krijgen bij de persoonscontrole op een luchthaven als u alleen met de kind(eren) reist. Sommige landen eisen een verklaring waaruit blijkt dat de meereizende volwassene ook daadwerkelijk de ouder of gezaghouder is. Informatie hierover vindt u op de website van de Koninklijke Marechaussee(externe link).