Heeft u met spoed een reisdocument nodig? Bij een aanvraag via spoedprocedure vóór 15.00 uur, kunt u het doorgaans de volgende werkdag vanaf 11.00 uur afhalen.

Afspraak maken spoedprocedure(externe link)

Als u na 15.00 uur de spoedaanvraag indient, kunt u het reisdocument na twee werkdagen afhalen. Een spoedaanvraag kost u wel meer. Een reguliere aanvraag van het reisdocument duurt 5 werkdagen.

Kosten spoedprocedure reisdocumenten

In 2023 kost een spoedaanvraag van een reisdocument € 53,00 extra.

  • De standaard kosten voor een paspoort zijn voor personen van 18 jaar en ouder (10 jaar geldig) € 77,85. Dus een spoedaanvraag in totaal € 130,85.
  • De standaard kosten voor een paspoort zijn voor minderjarigen (5 jaar geldig) € 58,85. Dus een spoedaanvraag kost in totaal € 111,85.
  • De standaard kosten voor een identiteitskaart zijn voor personen van 18 jaar en ouder (10 jaar geldig) € 70,35. Dus een spoedaanvraag in totaal €123,35.
  • De standaard kosten voor een identiteitskaart zijn voor minderjarigen (5 jaar geldig) € 37,95. Dus een spoedaanvraag kost in totaal € 90,95.

Aanvraag spoedprocedure reisdocumenten

Een reisdocument aanvragen via de spoedprocedure doet u:

Aan het loket

U kunt het stadskantoor alleen op afspraak bezoeken. U kunt direct online een afspraak maken(externe link). Ook kunt u telefonisch een afspraak maken, tel. 0118 67 50 00.

U neemt mee:

  • Een goedgelijkende pasfoto die maximaal 6 maanden oud is op het moment van de aanvraag. Aan pasfoto's worden strenge eisen gesteld. De eisen voor een pasfoto zijn vastgelegd in een fotomatrix. Deze vindt u op rijksoverheid.nl(externe link).
  • alle Nederlandse en buitenlandse reisdocumenten die op uw naam staan, ongeacht of deze nog geldig zijn.

Bij vermissing van het document is een spoedprocedure niet mogelijk.

Te laat voor spoedprocedure

Lukt het zelfs met de spoedprocedure niet om op tijd een paspoort of een Nederlandse identiteitskaart te verkrijgen? Dan komt u wellicht in aanmerking voor een nooddocument.

Is uw paspoort gestolen? Of bent u uw identiteitskaart verloren? Dan is het belangrijk dat u dit snel meldt bij de gemeente. Vermiste documenten verliezen na registratie automatisch hun geldigheid. Dit kan helaas niet meer worden teruggedraaid.