Wilt u een paspoort aanvragen voor uw minderjarige kind? Dat kan vanaf de geboorte. Kinderen van elke leeftijd mogen een eigen paspoort hebben.

Afspraak maken aanvraag paspoort

Kinderen jonger dan 18 jaar hebben hiervoor schriftelijke toestemming nodig van beide ouders of de gezaghouder. Meestal duurt het 6 werkdagen voordat het paspoort klaar is. U moet uw paspoort persoonlijk ophalen.

Voorwaarden paspoort minderjarige

Om een paspoort aan te vragen voor uw minderjarige kind moet uw kind de Nederlandse nationaliteit hebben. Daarnaast hebben kinderen jonger dan 18 jaar hiervoor schriftelijke toestemming nodig van beide ouders of de gezaghouder.

Vingerafdrukken

U moet nu verschillende vingerafdrukken geven, waarvan er 2 in een chip worden opgeslagen. Deze chip wordt in het paspoort opgenomen. Dit geldt niet voor kinderen onder de 12 jaar. Paspoorten van voor deze datum blijven gewoon geldig.

Andere gemeente

Woont één van de gezaghouders in een andere gemeente? Dan kan er door die gemeente een gelegaliseerde toestemmingsbrief worden opgesteld. De ouder in kwestie hoeft dan niet langs te komen. De brief moet door hem/haar worden ondertekend. En hij/zij moet een kopie van een geldig legitimatiebewijs meesturen.

Kosten paspoort minderjarige

Het paspoort tot 18 jaar kost in 2024 € 63,40.

Aanvraag paspoort minderjarige

U kunt het stadskantoor alleen op afspraak bezoeken. U kunt direct online een afspraak maken. Ook kunt u telefonisch een afspraak maken, tel. 0118 67 50 00.

U neemt mee:

  • Een goedgelijkende pasfoto die maximaal 6 maanden oud is op het moment van de aanvraag. Aan pasfoto's worden strenge eisen gesteld. De eisen voor een pasfoto zijn vastgelegd in een fotomatrix. Deze vindt u op rijksoverheid.nl.
  • De toestemming voor uw minderjarige kind kunt u op 2 manieren regelen:
    1. Ingevuld toestemmingsformulier reisdocument (inlog DigiD vereist). De toestemmingsgever hoeft dan niet persoonlijk op het stadskantoor te verschijnen bij de aanvraag.
    2. Ouders kunnen ook het formulier downloaden (pdf, 22 kB) en ingevuld meenemen naar het stadskantoor, samen met legitimatiebewijs van beide ouders (of van degene die het gezag heeft over het kind). Ook is het formulier beschikbaar om op het stadskantoor zelf in te vullen.
  • Een geldig legitimatiebewijs van u en de andere ouder/gezaghebbende
  • Uw kind waarvoor u het paspoort aanvraagt
  • Alle in het bezit zijnde reisdocumenten van het kind

Afhalen paspoort minderjarige

Meestal duurt het 6 werkdagen voordat het paspoort klaar is. U moet uw paspoort persoonlijk ophalen.

U moet een nieuw paspoort persoonlijk bij het gemeentehuis aanvragen en (binnen drie maanden na de aanvraag) persoonlijk komen ophalen. Dit geldt ook voor kinderen ongeacht welke leeftijd. 

Bijzonderheden paspoort minderjarige

In uw paspoortnummer komen cijfers en letters voor. Het kan soms onduidelijk zijn of er een letter ‘O’ in staat of het cijfer ‘0’. De letter ‘O’ komt in het Nederlandse paspoortnummer niet voor. Het gaat dus altijd om het cijfer ‘0’. Dit geldt ook voor het nummer op uw identiteitskaart.

Meer vragen en antwoorden over paspoort en identiteitskaart op rijksoverheid.nl.