De Jeugdwet
De Jeugdwet regelt bijna alle zorg en hulp voor kinderen en jongeren tot 18 jaar oud. Een uitzondering geldt voor pleegzorg en gezinshuis jeugdhulp, waarbij de hulp kan doorlopen tot 21 of 23 jaar. De gemeente moet voor deze hulp zorgen.
De Jeugdwet zorgt ervoor dat hulpverleners goed samenwerken volgens één plan. Het is belangrijk dat gezinnen hierbij zelf de regie houden.
Vraagt iemand hulp aan bij de gemeente? Dan wordt er eerst onderzoek gedaan naar de persoonlijke situatie. Dit gebeurt in een persoonlijk gesprek (onderzoeksgesprek).
Soms wordt jeugdhulp gestart via een verwijzing van de huisarts. U ontvangt in dat geval een brief vanuit de gemeente over het starten van de jeugdhulp. Dit kan wat verwarrend zijn, maar deze hulp wordt betaald en ingezet door de gemeente. Vandaar dat het verdere proces na doorverwijzing via de gemeente verloopt.
De meeste hulp voor kinderen en jongeren wordt vergoed via de Jeugdwet. De hulp die door de huisarts doorverwezen wordt, wordt namelijk betaald en ingezet door de gemeente. Hulpmiddelen (zoals een rolstoel) en woningaanpassingen vallen hier niet onder. Deze kunt u aanvragen via de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo).
Wilt u meer weten over de mogelijkheden rondom hulp op school? Lees dan verder op de pagina Uw kind op school.
Regelgeving
Wilt u meer weten over de regels en afspraken? Bekijk hier de documenten: