Zit u minder goed in uw vel? Bijvoorbeeld omdat u last heeft van spanningen, onzekerheid of sombere gedachten? Dat kan een probleem vormen in het dagelijks leven. Hoe kunt u zelf de situatie oplossen en bij wie kunt u terecht als u zelf niet uit komt?

Wat kunt u zelf doen?

Tijd voor uzelf

  • Mediteer om tot uzelf te komen
  • Doe aan beweging
  • Lees een boek dat u helpt groeien
  • Schrijf in een dagboek
  • Minimaliseer iets in huis, zoals een kast of uw kleding
  • Breng tijd door in de natuur
  • Maak een lijst met dingen waarvoor u dankbaar bent
  • Maak een wandeling
  • Kijk een leerzame documentaire
  • Ga iets leuks doen met familie of vrienden

Online zelfhulp

Bij psychische klachten of sociale problemen heeft u misschien baat bij zelfhulp via internet (e-mental health). Bijvoorbeeld bij relatieproblemen, neerslachtigheid, onzekerheid of problemen met werk of studie. Veel mensen vinden het lastig om te praten over hun psychische problemen. U kunt daarom ook anoniem deelnemen aan online zelfhulp.

Structuur aanbrengen in de week of dag

Een mens heeft een ritme nodig (bioritme). We bedoelen daarmee een natuurlijke regelmaat per dag, per week, per maand. Op gezette tijden naar bed en uit bed draagt bij aan een geregeld leven. Ook slapen draagt bij aan uw welzijn en energie. Orde en structuur is belangrijk voor een goede nachtrust. Dat geldt ook voor gezond eten en drinken op gezette tijden. Wordt de regelmaat te veel doorbroken? Dan kan het leiden tot problemen of stress. Zoek afwisseling tussen:

  • Slapen, werken en rust nemen
  • Ontspanning en zinvolle activiteiten
  • Bewegen

Aansluiten bij een club, (wijk)vereniging of kerk

Het verenigingsleven is voor veel mensen een bron van echte, gewaardeerde en warme, sociale contacten. U maakt er vrienden en u ontmoet mensen die uw passie delen.

Vrijwilligerswerk

Door vrijwilligerswerk maak je nieuwe contacten, krijg je een doel in je week of dag en ben je van toegevoegde waarde voor de mensen die je helpt. Bent u niet in staat vrijwilligerswerk te doen? Dan kunt u ook om een vrijwilliger vragen die gezellig bij u langs komt of met u een wandeling gaat maken.

Bij wie kunt u terecht?

Er is veel dat u zelf kunt regelen. Maar heeft u toch een extra steuntje in de rug nodig? Dan kunt u terecht bij:

Bedrijfsarts

Ervaart u psychische klachten die werk gerelateerd zijn? Dan kunt u hiervoor terecht bij de bedrijfsarts. Deze wordt ook betrokken op het moment dat u uw werk niet meer kunt doen door de klachten die u ervaart.

Praktijkondersteuner huisarts (POH)

U kunt bij een praktijkondersteuner (POH) terecht voor psychische klachten. U kunt hier via uw huisartsenpraktijk terecht.

Manteling

Heb je behoefte aan een luisterend oor? De vrijwilligers van Manteling(externe link) zijn er voor u.

Schoolmaatschappelijk werk

De schoolmaatschappelijk werkers (SMW)(externe link) bieden hulp aan leerlingen die problemen ervaren op school, in de thuissituatie of op een andere manier zorgen hebben.

Maatschappelijk werk

U vindt een maatschappelijk werker in een gezondheidscentrum of het wijkcentrum.

Meldpunt zorgwekkend gedrag Zeeland

Door een ernstige psychiatrische aandoening kan iemand een gevaar voor zichzelf of anderen zijn. Weigert deze persoon dan hulp? Dan kan verplichte zorg nodig zijn. Zowel jeugdigen als volwassenen kunnen verplichte zorg krijgen en alleen als het echt niet anders kan.

Onafhankelijke cliëntondersteuning

Heeft u hulp nodig bij het stellen van uw vraag? Zoekt u advies bij een oplossing? Weet u de weg niet? Schakel dan een onafhankelijk cliëntondersteuner in.

Dat is iemand die naast u staat en met u meedenkt. De cliëntondersteuner geeft u informatie of advies. Samen met u wordt gekeken wat het probleem is en welke oplossing daarbij kan passen. Onafhankelijk cliëntondersteuners verwijzen u naar de juiste organisatie. Waar nodig helpen ze bij het aanvragen van hulp of ondersteuning zoals bedoeld in de Wmo of Jeugdwet. Onafhankelijk cliëntondersteuners helpen u gratis met antwoorden, advies en hulp. Zij nemen het niet van u over. U blijft zelf de controle houden

U kunt terecht bij:

Geen oplossing gevonden?

Kan uw hulpvraag niet opgelost worden via bovenstaande stappen? U kunt dan een melding doen bij Toegang In Middelburg (TIM). Dan onderzoeken we of de Wmo of Jeugdwet een oplossing kan bieden.

De eerste stap in het onderzoek is een telefoongesprek of keukentafelgesprek.

Contactgegevens Toegang in Middelburg (TIM)

TIM is van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer 0118 67 50 00, e-mail: tim@middelburg.nl

Spoed- of crisissituatie

Voor spoed- of crisissituaties die niet tot de volgende werkdag kunnen wachten, is TIM tussen 16.30 en 17.00 uur bereikbaar op 0118 - 67 50 00.

Tussen 17.00 en 08.30 uur en in het weekend en op feestdagen

Is er een spoed- of crisissituatie met jeugdigen tot en met 17 jaar, wat niet kan wachten tot de volgende werkdag?
Neemt u dan contact op met de crisishulp Jeugd, de bereikbaarheids- en beschikbaarheidsdienst voor jeugdigen op telefoonnummer 085 - 48 33 129.

Is er een spoed- of crisissituatie met mensen van 18 jaar of ouder, wat niet kan wachten tot de volgende werkdag? Neemt u dan contact op met de Zeeuwse bereikbaarheidsdienst op telefoonnummer 085 - 222 00 19.