Kunt u door een ziekte, een beperking of ouderdom niet meer alles zelf doen? Om toch zo veilig en fijn mogelijk in uw huis te kunnen verblijven, helpen wij u graag verder. Hoe kunt u zelf de situatie oplossen, welke hulpmiddelen zijn er en bij wie u kunt terecht als u er zelf niet uit komt?.

Wat kunt u zelf doen?

U kunt zelf al heel wat obstakels wegnemen in uw huis.

Huis ontspullen of opruimen

Als er minder spullen in uw huis staan, hoeft u minder schoon te maken. Dit geldt ook voor meubels. Als u een stoel of krukje opruimt, kunt u een grote doorgang hebben om te lopen.

Vloerkleden en snoeren

Losliggende voorwerpen op de vloer kunnen ervoor zorgen dat u struikelt of valt. Werk daarom snoeren weg, bijvoorbeeld achter meubels. Haal vloerkleden weg of leg er een antislipmat onder.

Verhuizen naar gelijkvloerse woning

Nu uw situatie verandert, kan het verstandig zijn om rond te kijken naar een gelijkvloerse woning. U kunt daarbij uitkijken naar een woning zonder drempels of met bijvoorbeeld een lift. Als u problemen hebt met drempels over gaan of traplopen, kan dit een goede oplossing zijn.

Bed beneden zetten

Kunt u tijdelijk niet meer de trap op? Dan kunt u uw bed ook beneden zetten. Misschien heeft u een aparte ruimte? En anders kan het ook in de woonkamer.

Hulp via uw familie of bekenden

Durf om hulp te vragen. Er is vaak meer mogelijk dan u denkt. Bijvoorbeeld via familie, vrienden, buren, of via een vereniging waar u bij bent aangesloten. Leg duidelijk uit waar u hulp bij nodig heeft. Hoe vaak hebt u deze hulp nodig? Misschien kunt u zelfs iets terug doen voor de persoon die u helpt. Stel: uw zoon helpt u bij de administratie en uw buurvrouw zeemt uw ramen. En u? U bakt voor hen beiden een heerlijke appeltaart.

Hulpmiddelen

Uw huis is de plek waar u zich thuis voelt en die veilig moet zijn. Is uw huis niet afgestemd op uw beperking? Dan kan een woningaanpassing nodig zijn.

Hulpmiddelen die u zelf kunt aanbrengen, zijn bijvoorbeeld:

  • Beugels aan de muur in wc en badkamer
  • Extra verlichting
  • Tweede trapleuning
  • Inloopdouche
  • Tweedehands traplift
  • Extra lange deur
  • Domotica

Bij wie kunt u terecht?

Ergotherapeut

U kunt een ergotherapeut vragen om met u mee te kijken in en om uw woning. Een ergotherapeut geeft advies over dingen die u anders kunt doen om uw woning leefbaar te houden of weer leefbaar te maken.

Blijverslening

Bent u 55 jaar of ouder? Mogelijk komt u in aanmerking voor de Blijverslening

Zorg aan huis via WVO Zorg

WVO Zorg kan u op diverse manieren ondersteunen om dit te realiseren. Bijvoorbeeld bij het klaar maken van maaltijden, bij het opstaan en naar bed gaan of bij het verzorgen van wonden.

Onafhankelijke cliëntondersteuning

Cliëntondersteuners helpen u gratis met antwoorden, advies en hulp. Zij nemen het niet van u over, u blijft altijd zelf aan het stuur. Cliëntondersteuners kennen veel vrijwilligers en organisaties. Ze helpen bij het vinden van zorg die bij u past. Ook als dat zorg vanuit bijvoorbeeld de Jeugdwet en de Wmo is.

Maatschappelijk Werk Walcheren (MWW)

Telefoon: (0118) 44 88 44
Bereikbaar: maandag t/m vrijdag 08.30 – 17.00 uur

In verband met het Corona-virus zijn er geen inloopspreekuren.
Er is wel een telefonisch spreekuur van 9.00 tot 12.30u

MWW is ook bereikbaar via WhatsApp.

Welzijn Middelburg

Telefoon: (0118) 72 70 13
Bereikbaar: maandag t/m vrijdag 08.30 - 17.00 uur