U kunt uw identiteitskaart aanvragen bij de gemeente waarin u woont. Iedereen moet persoonlijk aanwezig zijn bij het aanvragen en het ophalen van de identiteitskaart, dus ook (jonge) kinderen. Na 6 werkdagen kunt u uw nieuwe identiteitskaart ophalen.

Afspraak maken aanvraag identiteitskaart (link naar externe website)

Als gevolg van de Brexit kan sinds 1 oktober 2021 alleen nog met een paspoort naar het VK worden gereisd. Een identiteitskaart is dan niet meer geldig. Wél gelden er enkele uitzonderingen. Hierover lees je meer op de website van de Rijksoverheid.

Kosten

De kosten in 2021 zijn:

 • Identiteitskaart voor 18 jaar en ouder (10 jaar geldig) € 67,55
 • Identiteitskaart voor minderjarigen (5 jaar geldig) € 36,45
 • Extra leges bij spoed: € 50,90

Aanvraag

U kunt het stadskantoor alleen op afspraak bezoeken. U kunt direct online een afspraak maken. Ook kunt u telefonisch een afspraak maken, tel. (0118) 67 50 00.

Meenemen

 • Alle reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart) die u heeft, ook als deze verlopen zijn.
 • Indien jonger dan 12 jaar: ingevulde toestemmingsverklaring gezaghouders aanvraag reisdocument (pdf, 22 kB) en legitimatiebewijs van beide ouders (of van degene die het gezag heeft over het kind). Als de ouders meekomen naar de gemeente, kunnen ze het formulier ter plekke invullen.
 • Bij vermissing of diefstal maakt de gemeente een Verklaring van vermissing op.
 • Een goedgelijkende pasfoto die maximaal 6 maanden oud is op het moment van de aanvraag. Aan pasfoto's worden strenge eisen gesteld. De eisen voor een pasfoto zijn vastgelegd in een fotomatrix. Deze vindt u op rijksoverheid.nl.
 • Geld: u betaalt de identiteitskaart bij de aanvraag met pin of contant.

Kinderen

 • Kinderen moeten een eigen reisdocument hebben (paspoort of Nederlandse identiteitskaart).
 • Wilt u een identiteitskaart aanvragen voor uw minderjarige kind? Dat kan al vanaf de geboorte. Kinderen van elke leeftijd mogen een eigen identiteitskaart hebben.
 • Iedereen die medische zorg ontvangt, moet zich kunnen identificeren met een geldig identiteitsbewijs. Dit geldt voor iedereen, dus ook voor kinderen. De identificatieplicht geldt in de gehele zorgsector.
 • Heeft u als ouder een andere achternaam dan uw kind(eren) of reist u als docent met studenten die jonger zijn dan 18 jaar? Dan kunt u problemen krijgen bij de persoonscontrole op een luchthaven als u alleen met uw kind(eren) reist. Sommige landen eisen een verklaring waaruit blijkt dat de meereizende volwassene ook daadwerkelijk de ouder of gezaghouder is. Informatie hierover vindt u op de website van het ministerie van Defensie.

Bijzonderheden

Nederlandse identiteitskaarten die op of na maandag 20 januari 2014 zijn aangevraagd, zijn officieel geen reisdocument meer. U kunt er wel mee reizen, maar naar een beperkt aantal landen. Met een paspoort kunt u naar alle landen reizen. Daar staat tegenover dat de identiteitskaart goedkoper is.

In uw paspoortnummer komen cijfers en letters voor. Het kan soms onduidelijk zijn of er een letter ‘O’ in staat of het cijfer ‘0’. De letter ‘O’ komt in het Nederlandse paspoortnummer niet voor. Het gaat dus altijd om het cijfer ‘0’. Dit geldt ook voor het nummer op uw identiteitskaart.

Meer vragen en antwoorden over paspoort en identiteitskaart op rijksoverheid.nl.