Zou u graag willen dat uw huis beter op orde is? Lukt het u niet om alles in uw huis zelf schoon te maken, de was of boodschappen te doen, of u heeft hulp nodig bij het aanleren van deze taken. Hoe kunt u zelf de situatie oplossen, welke hulpmiddelen zijn er en bij wie u kunt terecht als u er zelf niet uit komt?

Wat kunt u zelf doen?

Het is belangrijk dat u probeert zo zelfstandig mogelijk te zijn. Ook in het vinden van oplossingen. Denk aan:

Hulp via uw familie of sociale netwerk

Durf om hulp te vragen. Er is vaak meer mogelijk dan u denkt. Bijvoorbeeld via familie, vrienden, buren, kennissen of via een vereniging waar u bij aangesloten bent. Leg duidelijk uit waar u hulp bij nodig heeft. Hoe vaak hebt u deze hulp nodig? Misschien kunt u zelfs iets terug doen voor de persoon die u helpt.

Zelf een schoonmaakhulp inhuren

Vaak kennen buren, familieleden of vrienden wel iemand. Bekijk ook advertenties in de krant of bij uw supermarkt. Of plaats zelf een advertentie. Dat kan ook online, zoals op Facebook. U betaalt voor huishoudelijke hulp meestal 10 tot 20 euro per uur. Vraag bij meer mensen of schoonmaakbedrijven een offerte aan. Hulp van een vrijwilliger is soms ook mogelijk.

Wasmachine hoger zetten

Door uw wasmachine hoger te zetten, hoeft u niet te bukken en kunt u gemakkelijk de was in- en uitladen.

Hulpmiddelen

Handige huishoudelijke hulpmiddelen kunnen ondersteuning bieden bij uw huishoudelijke taken. Hulpmiddelen waar u aan kunt denken:

Robotstofzuiger

Een robotstofzuiger is een automatische stofzuiger die werkt op een accu. Het enige wat u hoeft te doen is de stofopvang legen. Kijk of de stofzuiger geschikt is voor uw vloeren en of hij bijvoorbeeld over drempels heen kan. U kunt Manteling(externe link) vragen om een vrijwilliger die helpt de robotstofzuiger voor u te installeren.

Handwringer

Met een handwringer ontlast je handen en armen als je doeken moet uitwringen. Er zijn handwringers voor links- en rechtshandigen.

Boodschappen

Verschillende supermarkten leveren boodschappen aan huis.

Bij wie kunt u terecht?

Er is veel dat u zelf kunt regelen. Heeft u toch een extra steuntje in de rug nodig dan kunt u terecht bij:

Onafhankelijke cliëntondersteuning

Heeft u hulp nodig bij het stellen van uw vraag? Zoekt u advies bij een oplossing? Weet u de weg niet? Schakel dan een onafhankelijk cliëntondersteuner in.

Dat is iemand die naast u staat en met u meedenkt. De onafhankelijk cliëntondersteuner geeft u informatie of advies. Samen met u wordt gekeken wat het probleem is en welke oplossing daarbij kan passen. Onafhankelijk cliëntondersteuners verwijzen u naar de juiste organisatie. Waar nodig helpen ze bij het aanvragen van hulp of ondersteuning zoals bedoeld in de Wmo of Jeugdwet. Onafhankelijk cliëntondersteuners helpen u gratis met antwoorden, advies en hulp. Zij nemen het niet van u over. U blijft zelf de controle houden

U kunt terecht bij:

Heeft u langdurige zorg?

Ontvangt u langdurige zorg thuis? En hebt u al een indicatie voor de Wet langdurige Zorg (Wlz)(externe link)? Dan regelt u huishoudelijke hulp via:

Twijfelt u of u een indicatie hebt? U kunt de brieven herkennen aan het logo van het CIZ. Voor meer informatie kunt u terecht bij het zorgkantoor in uw regio(externe link).

Geen oplossing gevonden?

Kan uw hulpvraag niet opgelost worden via bovenstaande stappen? U kunt dan een melding doen bij Toegang In Middelburg (TIM). Dan onderzoeken we of de Wmo of Jeugdwet een oplossing kan bieden. De eerste stap in het onderzoek is een telefoongesprek of keukentafelgesprek.

Contactgegevens Toegang In Middelburg (TIM)

TIM is van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer 0118 67 50 00, e-mail: tim@middelburg.nl

Spoed- of crisissituatie

Voor spoed- of crisissituaties die niet tot de volgende werkdag kunnen wachten, is TIM tussen 16.30 en 17.00 uur bereikbaar op 0118 - 67 50 00.

Tussen 17.00 en 08.30 uur en in het weekend en op feestdagen

Is er een spoed- of crisissituatie met jeugdigen tot en met 17 jaar, wat niet kan wachten tot de volgende werkdag?
Neemt u dan contact op met de crisishulp Jeugd, de bereikbaarheids- en beschikbaarheidsdienst voor jeugdigen op telefoonnummer 085 - 48 33 129.

Is er een spoed- of crisissituatie met mensen van 18 jaar of ouder, wat niet kan wachten tot de volgende werkdag? Neemt u dan contact op met de Zeeuwse bereikbaarheidsdienst op telefoonnummer 085 - 222 00 19.