Zou u graag uw kind beter willen inspelen op de behoeften van uw kind? Hebt u moeite met opvoeding van uw kinderen? Of hebt u te maken met gedragsproblematiek bij uw kind? Zijn er spanningen in het gezin, bijvoorbeeld na een scheiding? Hoe kunt u zelf de situatie oplossen, welke hulpmiddelen zijn er en bij wie kunt u terecht als u er zelf niet uit komt?

Soms lijkt een kind of jongere moeite te hebben met dingen die bij een ander vanzelf lijken te gaan. Ze leggen bijvoorbeeld moeilijk contact. Ze vinden het lastig om vriendjes te maken of samen te werken. Of het leren op school gaat moeizaam.

Wat kunt u zelf doen?

  • Online hulp en tips. Kijk voor betrouwbare opvoedingsadviezen op opvoeden.nl(externe link)
  • Lees opvoedkundige boeken (externe link)
  • Volg een opvoedingscursus. U kunt bij GGD Zeeland terecht voor gratis opvoedcursussen. Ook Emergis biedt cursussen(externe link) aan.
  • Tijd voor jezelf. Voor veel ouders is het vaak moeilijk om tijd voor zichzelf te claimen, maar het is toch erg belangrijk. Als je tijd voor jezelf hebt om op te laden, kun je daarna ook weer een leukere en betere ouder zijn voor je kind. Hoe doe je dat? Als je een partner hebt, kan je afspreken dat één van jullie op een bepaalde avond thuis is, zodat de ander iets voor zichzelf kan doen. Tijd voor jezelf creëer je ook door taken, zoals het huishouden of de zorg voor jullie kind, te verdelen of soms uit handen te geven.
  • Elke dag even naar buiten met je kind
  • Structuur aanbrengen in de week / dag. Kinderen hebben een duidelijke structuur(externe link) nodig in de opvoeding.
  • Laat je kind deelnemen aan club of vereniging. Indien je zelf niet de financiële middelen hebt om een sportclub of –vereniging te betalen voor je kind, kun je gebruiken maken van het Jeugdsportfonds.
  • Elke dag even een ontwikkelingsgerichte activiteit met je kind. Knutselen, (voor)lezen, (bord)spelletjes spelen.
  • Tips of hulp vragen bij familie, vrienden. Schroom niet om bij familie, vrienden tips of hulp te vragen. Er is vaak meer mogelijk dan u denkt.

Bij wie kunt u terecht?

Consultatiebureau

Hebt u vragen over de gezondheid, groei, ontwikkeling of opvoeding van uw jonge kind? Dan kunt u als ouder of verzorger terecht bij het consultatiebureau. Bij het consultatiebureau werken jeugdverpleegkundigen en artsen. Een overzicht de consultatiebureaus bij uw in de buurt vind u op de website van GGD Zeeland(externe link).

GGD Zeeland

GGD Zeeland is er voor alle kinderen van 0 tot 19 jaar en hun ouders. Voor vragen en advies over opgroeien, opvoeden en ouderschap(externe link) op alle leeftijden.

Intern begeleider (Basisschool)

Een Interne Begeleider (IB’er) is iemand die de (basis)school ondersteunt bij de vastlegging en monitoring van prestaties en ontwikkeling van leerlingen, maar ook bij leer- of gedragsproblemen. Ook heeft de IB’er een rol in na- en bijscholing.

Schoolmaatschappelijk werk

De schoolmaatschappelijk werkers (SMW) bieden hulp aan leerlingen die problemen ervaren op school, in de thuissituatie of op een andere manier zorgen hebben. Ook advies aan docenten in het onderwijs is iets wat Vizita(externe link) aanbiedt.

Praktijkondersteuner huisarts (POH)

Soms komt u als ouder/verzorger of jongere voor vragen te staan, waarbij professionele hulp of advies nodig is. In de huisartsenpraktijk kan de praktijkondersteuner Jeugd ondersteuning bieden bij vragen rondom de ontwikkeling en opvoeding. Ook bieden zij ondersteuning aan jongeren en ouders/verzorgers, wanneer

  • Er klachten zijn zoals hoofdpijn, buikpijn, moeheid, enzovoorts zonder aanwijsbare medische oorzaak
  •  Zorgen over de ontwikkeling van het kind
  • Zorg over gedrag, bijvoorbeeld heel druk of heel stil

Ondersteuning bij scheiding

Kind in Scheiding Zeeland (KiSz) zet zich in voor kinderen van (aankomend) gescheiden ouders. Zowel ouders als kinderen kunnen met al hun vragen over scheiden bij KiSz(externe link) terecht.

Gezinsmaatjes

Heb je een jong gezin met tenminste 1 kind van 6 jaar of jonger? En heb je weleens behoefte aan opvoedingsondersteuning? Home-Start Walcheren(externe link) heeft vrijwilligers die u helpen met praktische hulp, tips en vriendschap.

Onafhankelijke cliëntondersteuning

Heeft u hulp nodig bij het stellen van uw vraag? Zoekt u advies bij een oplossing? Weet u de weg niet? Schakel dan een onafhankelijk cliëntondersteuner in.

Dat is iemand die naast u staat en met u meedenkt. De onafhankelijk cliëntondersteuner geeft u informatie of advies. Samen met u wordt gekeken wat het probleem is en welke oplossing daarbij kan passen. Onafhankelijk cliëntondersteuners verwijzen u naar de juiste organisatie. Waar nodig helpen ze bij het aanvragen van hulp of ondersteuning zoals bedoeld in de Wmo of Jeugdwet. Onafhankelijk cliëntondersteuners helpen u gratis met antwoorden, advies en hulp. Zij nemen het niet van u over. U blijft zelf de controle houden

U kunt terecht bij:

Geen oplossing gevonden?

Kan uw hulpvraag niet opgelost worden via bovenstaande stappen? U kunt dan een melding doen bij Toegang In Middelburg (TIM). Dan onderzoeken we of de Wmo of Jeugdwet een oplossing kan bieden. De eerste stap in het onderzoek is een telefoongesprek of keukentafelgesprek.

Contactgegevens Toegang In Middelburg (TIM)

TIM is van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer 0118 67 50 00, e-mail: tim@middelburg.nl

Spoed- of crisissituatie

Voor spoed- of crisissituaties die niet tot de volgende werkdag kunnen wachten, is TIM tussen 16.30 en 17.00 uur bereikbaar op 0118 - 67 50 00.

Tussen 17.00 en 08.30 uur en in het weekend en op feestdagen

Is er een spoed- of crisissituatie met jeugdigen tot en met 17 jaar, wat niet kan wachten tot de volgende werkdag?
Neemt u dan contact op met de crisishulp Jeugd, de bereikbaarheids- en beschikbaarheidsdienst voor jeugdigen op telefoonnummer 085 - 48 33 129.

Is er een spoed- of crisissituatie met mensen van 18 jaar of ouder, wat niet kan wachten tot de volgende werkdag? Neemt u dan contact op met de Zeeuwse bereikbaarheidsdienst op telefoonnummer 085 - 222 00 19.

Documenten