Informatie over de locaties en het gebruik van de verzamelcontainers voor afval in Middelburg.

Verzamelcontainers op kaart

Bekijk de verzamelcontainers op kaart in de digitale afvalwijzer.

In uw persoonlijke afvalwijzer vindt u onder andere:

 • Als u rolcontainers heeft: uw ophaaldagen voor restafval en groente-, fruit-, tuinafval (gft) en etensresten
 • Ondergrondse afvalcontainers bij u in de buurt
 • Uw jaarkalender
 • Een zoekfunctie: welk afval mag in welke bak?

U kunt de gratis afvalwijzer ook downloaden voor tablet of smartphone.

Melding over verzamelcontainer

Zijn er problemen met of bij een verzamelcontainer? Zoals een storing, afval naast de container of een volle container? Dan kunt u dit direct online melden.

Wilt u het volledige nummer van de ondergrondse container opgeven? Dit nummer vindt u op de sticker onderaan de voorzijde van de zuil. Zonder dit nummer kunnen we de melding niet in behandeling nemen.

Storing verzamelcontainer

In de ondergrondse containers voor restafval komt het wel eens voor dat een vuilniszak klem komt te zitten. Hierdoor ontstaat een storing in het systeem. Tijdens een storing sluit de container af en kan er geen vuilnis worden gestort.

Storing voorkomen

U kunt een storing voorkomen door kleine zakken te gebruiken in de restafval container. In de ondergrondse containers restafval zitten namelijk verkleiners. Hierdoor is de inhoud 40 liter, hierop is het variabele tarief gebaseerd.

Staat de container al in storing?

Wanneer de klep helemaal open en dicht gaat en een zak erdoor ‘valt’, wordt dit geregistreerd als 1 storting. Wanneer u uw sleutel gebruikt om een klem zittende zak door te duwen, wordt dit ook geregistreerd. Het is dus beter om direct de storing te melden. Dit doet u via het online formulier melding openbare ruimte of binnen onze openingstijden telefonisch via tel. (0118) 67 50 00. De storing wordt dan zo snel mogelijk opgelost. U kunt in de tussentijd altijd een andere rest container gebruiken.

Het aanbieden van restafval wordt automatisch geregistreerd en normaal doen we hierin geen correcties.

Mochten er twijfels zijn over een storting dan vragen we datum en tijdstip van gebruik, containernummer en het adres van de gebruiker. Er wordt dan gekeken of de container storing had en er onterecht een tik is bijgeschreven.

Wilt u weten hoe vaak u al restafval heeft aangeboden?

U kunt het aantal aanbiedingen restafval inzien op de website van de gemeentebelastingen. Hiervoor logt u in met DigiD. Uitsluitend diegene waar de aanslag aan gericht is kan deze gegevens raadplegen.

Lukt het niet om de gegevens te benaderen? Stuur dan een e-mail naar belastingen@middelburg.nl.

Wie kan welke containers openen?

Welke verzamelcontainers kunt u wel en niet openen? Dat hangt af van uw wijk en uw woonsituatie:

 • PMD (plastic en metalen verpakkingen, drank- en zuivelpakken): alle inwoners
 • Textiel: alle inwoners
 • Restafval: alleen inwoners zonder rolcontainer(s) voor restafval
 • Groente- en fruitzuil: alleen inwoners zonder rolcontainer(s) voor gft (groente-, fruit-, tuinafval) en etensresten
 • Papier: alleen inwoners van de binnenstad en Dauwendaele

Voor restafval en gft (groente-, fruit-, tuinafval) en etensresten heeft u ofwel een rolcontainer, ofwel toegang tot de verzamelcontainers. Beide gebruiken is niet mogelijk, omdat we de inzamelkosten zo laag mogelijk willen houden. Zo is het aanbod van rolcontainers en het vullen van verzamelcontainers beter te voorspellen. En dat is efficiënter. Beide opties aanbieden zou leiden tot meer kosten voor de inzameling en meer ondergrondse containers die niet op tijd worden geleegd.

Geen toegang tot een verzamelcontainer?

Voor de verzamelcontainers heeft u de afvalsleutelhanger nodig. Alleen de glasbakken gaan open zonder deze sleutelhanger.

Bekijk hierboven tot welke containers u toegang zou moeten hebben. Gaat de container toch niet open? Ook niet als u uw nieuwe sleutelhanger tien tellen tegen de paslezer houdt? Bel dan met (0118) 67 50 00. We vragen dan naar:

 • het nummer van uw sleutelhanger
 • de straat waar de verzamelcontainer staat
 • het containernummer. Dit nummer staat op de container
 • de melding die op de display van de ondergrondse container staat.

Regeling medisch huishoudelijk afval

Heeft u veel medisch afval? U kunt de gemeente vragen of u in aanmerking komt voor de regeling medisch huishoudelijk afval.

Onbedoeld iets in de container laten vallen?

Als de container nog niet is leeggemaakt kunt u ons bellen op tel. 0118 67 50 00.

We storten de container dan leeg en u kunt dan zelf zoeken.

Voor het openen en doorzoeken van een ondergrondse container restafval, pmd (plastic en metalen verpakkingen en drinkpakken) of oud papier kost dit in 2022 € 161 euro.

Het openen of doorzoeken van een ondergrondse container textiel of glas is in afstemming met de inzamelaar en op eigen kosten.