Huiselijk geweld en kindermishandeling komen voor bij mensen van alle leeftijden en in alle culturen. Het kan helaas iedereen gebeuren, of je nu slachtoffer, dader of getuige bent.

Blijf er niet alleen mee zitten. Praat erover en vraag om hulp via de wegwijzer. Er is altijd iemand die je kan helpen.

Wat kunt u zelf doen?

Praat erover

Praten kan helpen en is de eerste belangrijke stap naar hulp. Zoek iemand in uw omgeving die u vertrouwt, zoals een familielid, vriend, docent, collega of trainer. U kunt ook altijd terecht bij uw huisarts om uw situatie te bespreken.

Weerbaarheidstraining

Heeft u te maken gehad met geweld of grensoverschrijdend gedrag, bijvoorbeeld in uw relatie, op werk of op een andere plek?

Met een weerbaarheidstraining leert u signalen van intimidatie en geweld eerder te herkennen. Ook leert u wat u kunt doen om het te stoppen. Stap voor stap wordt u sterker en krijgt u de controle over uw eigen leven terug.

Time-out

Zijn er (beginnende) spanningen thuis? Het kan helpen om even uit de situatie te stappen. Neem op tijd een time-out om te voorkomen dat het uit de hand loopt.

Nazorg

Heeft u in het verleden huiselijk geweld of mishandeling meegemaakt? Het kan lijken alsof wegstoppen helpt, maar de gevolgen kunnen later alsnog invloed hebben op uw leven. Hulp en nazorg zoeken is belangrijk voor uw herstel. Uw huisarts kan u doorverwijzen naar de juiste zorg, zoals een psycholoog. Ook kunt u hulp krijgen via Slachtofferhulp.

Goede nazorg helpt u om verder te gaan zonder dat het verleden u blijft beïnvloeden.

Bij wie kunt u terecht voor hulp?

Spoed

Is er direct gevaar? Bel 112 als elke seconde telt.  

Noodsignaal afgeven

U kunt in stilte om hulp vragen bij de apotheek. Gebruik het codewoord “Masker 19” tegen een medewerker of schrijf het op een briefje. Ook bezorgers van medicijnen herkennen dit noodsignaal.

Meldpunt: Veilig thuis

Vermoedt u kindermishandeling, huiselijk geweld of ouderenmishandeling?  Of heeft u advies nodig voor uw eigen situatie? Bel gratis en anoniem naar Veilig Thuis via 0800-2000 (24/7 bereikbaar). Dit meldpunt biedt advies, ondersteuning en hulp bij crisissituaties. Bij direct gevaar belt u altijd 112.

Veilige opvang

Heeft u een veilige plek nodig voor uzelf en uw kinderen? U kunt hulp krijgen als u wilt vluchten voor huiselijk geweld, seksueel geweld, eerwraak, incest, vrouwenhandel of gedwongen prostitutie. Neem contact op met Veilige Opvang voor advies en opvang.

Hulp bij seksueel geweld

Heeft u onlangs seksueel geweld meegemaakt en heeft u hulp of advies nodig? Bel of chat gratis met het Centrum Seksueel Geweld via 0800-0188 (24/7 bereikbaar). Ook als u twijfelt of vragen heeft.

Medische hulp

Heeft u letsel door mishandeling of geweld? Neem contact op met uw huisarts. In de avond en in het weekend kunt u bellen met de huisartsenpost. U kunt uw huisarts ook in vertrouwen nemen voor verdere hulp. 

Luisterlijn bellen

Hebt u behoefte aan een vertrouwelijk gesprek of een luisterend oor? Dan kunt u anoniem contact opnemen met de Luisterlijn. U kunt hen 24/7 bereiken via telefoon (088-0767000), mail (ehulp@deluisterlijn.nl) of chat via de website.

Kindertelefoon

Ben je jonger dan 18 en wil je graag met iemand praten die je begrijpt? Die naar je wil luisteren, ook als het gaat over nare dingen die thuis of ergens anders gebeuren? Met de Kindertelefoon kun je over alles praten. Bel gratis en anoniem 0800-0432 of kom chatten.