Hoe pakken we samen uw hulpvraag op?

U heeft om hulp of ondersteuning gevraagd bij team Jeugd van de Toegang in Middelburg (TIM). Samen
onderzoeken we wat nodig is. Hieronder ziet u wat u kunt verwachten en hoe lang het duurt. Op de
achterkant zijn de stappen uitgebreider toegelicht.

Stap 1: u heeft een vraag

U maakt zich zorgen om uw kind of uw gezin.

Stap 2: u neemt contact op met de gemeente

Dit kan via de telefoon of u schrijft een e-mail. De jeugdconsulent hoort of leest uw verhaal over moeilijkheden met opvoeden of gedrag. U krijgt informatie en advies. Soms wordt u doorgestuurd naar vrij toegankelijke hulp, zoals Vizita. Als dit niet voldoende is krijgt u het aanvraagformulier.

Stap 3: u krijgt een aanvraagformulier en we plannen een gesprek met u in

Het aanvraagformulier vult u zo ver als mogelijk in. Komt u er niet uit, vraag een ‘meedenker’. Het aanvraagformulier stuurt u terug naar de gemeente op de manier zoals u deze heeft ontvangen. Een jeugdconsulent maakt een afspraak om de aanvraag verder te bespreken. Afhankelijk van de leeftijd is dit met u en/of uw kind. Het liefst spreken we af bij u thuis.

Stap 4: het onderzoeksgesprek

Tijdens het gesprek worden vragen gesteld om uw situatie beter in beeld te brengen. Daarom heet dit het onderzoeksgesprek. Er wordt ook nog graag gesproken met uw kind. De informatie die gedeeld wordt tijdens het gesprek vindt u terug in het Ondersteuningsplan.

U praat dan met elkaar over:

  • Het onderzoeksproces;
  • Uw (gezins)situatie;
  • De problematiek die speelt;
  • Uw hulpvraag;
  • De mogelijkheden vanuit de Jeugdwet: Zorg in Natura (ZIN) of Persoonsgebonden Budget (PGB).

Stap 5: we doen verder onderzoek

Na het onderzoeksgesprek zoekt de jeugdconsulent naar een oplossing die het beste past bij uw hulpvraag. Het kan zijn dat hier nog meer informatie voor nodig is. De jeugdconsulent doet dan verder onderzoek.

Voorbeelden hiervan zijn:

  • Overleg met de gedragsdeskundige;
  • Overleg met collega-jeugdconsulenten;
  • Vervolggesprek met u als ouder of verzorger;
  • Aanwezige informatie (zoals eerdere hulpverleningsplannen) met elkaar bespreken.
  • Vragen aan een schoolmedewerker, betrokken professionals of mensen uit uw sociale omgeving (na overleg met u);

Stap 6: u krijgt het ondersteuningsplan

In het Ondersteuningsplan staat de situatie van uw kind en/of uw gezin beschreven. Ook staat het advies beschreven over de mogelijke oplossingen. Als het advies is dat er hulp vanuit de Jeugdwet wordt ingezet, staat ook beschreven de vorm, de duur en hoeveel hulp er nodig is. Ook staat er of u de jeugdhulp als ZIN of PGB krijgt. Lees het Ondersteuningsplan daarom goed door.

Staat er iets verkeerd in het Ondersteuningsplan? Of bent u het niet helemaal eens met het besluit dat de gemeente wil nemen? Geef dit dan aan in het Ondersteuningsplan (onderaan, bij Zienswijze). De jeugdconsulent kijkt hier goed naar en laat dit meewegen in het definitieve besluit.

Stap 7: u stuurt het ondersteuningsplan terug

U stuurt het Ondersteuningsplan met uw handtekening eronder terug naar de gemeente. Stuur het ondertekende Ondersteuningsplan binnen 2 weken terug. Dit kan via de post of door deze in te scannen en te mailen. In de tussentijd zoekt u samen met de jeugdconsulent naar een zorgaanbieder.

Stap 8: u krijgt het definitieve besluit

U krijgt een brief van de gemeente met het definitieve besluit. Deze brief heet in juridische taal de beschikking. U ontvangt de beschikking meestal binnen 2 weken nadat wij het Ondersteuningsplan van u ontvingen.

Krijgt u jeugdhulp?

De gemeente zorgt er voor dat de jeugdhulporganisatie die u heeft gekozen geld ontvangt. De jeugdhulp begint en het werk van de jeugdconsulent houdt op. Vanaf dan heeft u contact met een medewerker van de jeugdhulporganisatie. Bent u het niet helemaal eens met het besluit? U kunt bezwaar maken tegen de beschikking. Dit moet u doen binnen 6 weken na het definitieve besluit. In de beschikking leest u hoe u dit doet.

Is de hulp langer nodig?

Wanneer de jeugdhulp langer nodig is dan de afgesproken periode, doet u hiervoor opnieuw een aanvraag. Dit heet dan een evaluatie. Zorg dat u 8 weken van tevoren het evaluatieformulier naar TIM opstuurt.

Heeft u klachten?

Vindt u dat u een medewerker van TIM u niet goed behandelt? U kunt dit eerst met elkaar bespreken. Komt u er samen niet uit? Dan kunt een klacht insturen. We gaan graag met u in gesprek. Hoe u een klacht kunt
insturen, leest u op de pagina Klachtenregeling.