Inwoners uit Zeeland kunnen voor vragen op het gebied van duurzaam (ver)bouwen, energiebesparing en energie opwekken, terecht bij het Duurzaam Bouwloket.

Direct naar Duurzaam Bouwloket

Bent u benieuwd wat het effect is van het energielabel op uw woning in relatie tot de verkoopwaarde? Hebt u vragen over de mogelijke maatregelen die u kunt toepassen om te bouwen aan een energiezuinige, comfortabele en duurzame woning? Of wilt u weten hoe en wanneer een definitief energielabel aangevraagd moet worden? De gezamenlijke Zeeuwse gemeenten zijn een samenwerking aangegaan met het digitale loket, om zodoende haar bewoners te informeren en adviseren over de besparingsmogelijkheden in hun woning. De adviseurs van het loket staan borg voor professioneel, onafhankelijk en gratis advies.

Via de website, per mail, telefonisch en zelfs via Whatsapp kunnen inwoners bij het Duurzaam Bouwloket terecht voor al hun vragen over kwaliteitsverbetering en besparingsmogelijkheden voor de woning. Naast het thema energie zijn de onderwerpen gezondheid en wooncomfort belangrijke aandachtspunten.

Het Duurzaam Bouwloket is tevens een platform voor lokale bedrijven die duurzame producten of diensten leveren.

Energiebesparing

Energie besparen is goed voor het milieu en voor uw portemonnee. U kunt op verschillende manieren energie besparen. De bekendste is waarschijnlijk de spaarlamp of tegenwoordig de LED lamp. Daarnaast is ook veel energie te besparen door zuinige apparatuur (met A-label) aan te schaffen, te wassen op lagere temperaturen en met een volle trommel, het licht uit te doen als er niemand in een vertrek is, een waterbesparende douchekop, korter te douchen, enz. Naast deze eenvoudige maatregelen, kunt u het ook wat groter aanpakken door uw woning energiezuiniger te maken.

Met de stijgende energieprijzen zal het steeds belangrijker worden om een energiezuinige woning te hebben. In ongeveer 12 jaar tijd zijn de energieprijzen 2,5 keer zo duur geworden. Een gemiddeld gezin betaalt nu € 171 per maand aan gas, water en licht. De prijzen blijven stijgen. In de toekomst zullen mensen bij de aanschaf van een woning daarom steeds meer naar het energieverbruik van de woning kijken. Immers als de woning € 100 per maand minder kost aan energie, zou er bijvoorbeeld een hogere hypotheek (€ 100 per maand meer) afgesloten kunnen worden en een mooier huis gekocht kunnen worden. Investeren in energiebesparing is dus een verstandige keuze.