Geregistreerd partnerschap beëindigen

Wilt u uw geregistreerd partnerschap beëindigen? Het regelen van de ontbinding kan via advocaat of notaris, of via de rechtbank.

Geregistreerd partnerschap beëindigen zonder rechter

Bent u het met elkaar eens en hebt u geen kinderen jonger dan 18 jaar? Dan kan ontbinding zonder een rechter. Bij een advocaat of notaris maakt u samen een overeenkomst waarin staat dat u het geregistreerd partnerschap wilt beëindigen. Ook maakt u in deze overeenkomst afspraken over bijvoorbeeld de partneralimentatie en pensioen.

Geregistreerd partnerschap beëindigen via rechter

Bent u het niet met elkaar eens of zijn er kinderen jonger dan 18 jaar? Dan moet u naar de rechter. Hiervoor is een advocaat nodig. De advocaat verzoekt de rechter om het geregistreerde partnerschap te ontbinden. De procedure voor het beëindigen van een geregistreerd partnerschap via de rechter is hetzelfde als bij een echtscheiding.

Beëindiging partnerschap definitief

Uw advocaat of notaris stuurt de overeenkomst of beschikking naar de gemeente. De gemeente zorgt ervoor dat de ontbinding ingeschreven wordt in de registers van de burgerlijke stand. Daarna is de beëindiging van het geregistreerd partnerschap pas definitief.