Gebruik andere achternaam

Bent u gehuwd (geweest) of heeft u een partnerschap laten registreren? Dan kunt u bij de gemeente aangeven met welke achternaam u aangeschreven wilt worden.

Achternaam partner gebruiken of wijzigen

Het gaat hierbij niet om een wijziging van de achternaam, maar om het 'voeren' van de achternaam.

Mogelijkheden achternaamwijziging

Voor de vermelding van de achternaam heeft u 4 mogelijkheden:

  • aanschrijving alleen op eigen naam;
  • aanschrijving op eigen naam, gevolgd door de naam van de partner;
  • aanschrijving op de naam van de partner, gevolgd door de eigen naam;
  • aanschrijving alleen op de naam van de partner.

Gescheiden of weduwe

Bent u gescheiden of weduw(e)(naar)? Dan kunt u de achternaam van uw ex-partner blijven gebruiken. U mag dan niet met een ander zijn getrouwd of een partnerschap hebben geregistreerd. Deze keuze kunt altijd weer wijzigen.

Voorwaarden achternaamwijziging

Het gekozen naamgebruik geldt alleen voor correspondentie van overheidsinstanties. Andere instanties moet u zelf informeren. Op officiële documenten zoals een paspoort, Nederlandse identiteitskaart of rijbewijs staat altijd de eigen achternaam vermeld. Ongeacht welk naamgebruik u heeft gekozen. Wel kan de naam worden aangevuld met die van uw (overleden) partner.

Nederlandse wetgeving

Naamgebruik is specifieke Nederlandse wetgeving. Voor andere nationaliteiten is naamgebruik afhankelijk van de eigen wetgeving.

Aanvraag achternaamwijziging

Het verzoek om een andere naam te gebruiken, dient u online in of:

Aan de balie van de gemeente

U kunt het stadskantoor alleen op afspraak bezoeken. U kunt direct online een afspraak maken. Ook kunt u telefonisch een afspraak maken, tel. 0118 67 50 00.

U neemt mee:

  • Uw geldige legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs, Nederlandse identiteitskaart of vreemdelingendocument).

Schriftelijk

U stuurt een ondertekend aanvraagformulier verzoek wijziging naamgebruik (pdf, 132 kB)link naar pdf bestand met een kopie van uw geldige legitimatiebewijs naar de gemeente

Verzoek van tevoren

Als u van plan bent om op korte termijn een huwelijk of een geregistreerd partnerschap aan te gaan, dan kunt u het verzoek ook van tevoren doen. Het verzoek wordt dan verwerkt op de datum van het huwelijk of geregistreerd partnerschap.