Komt iemand uit het buitenland voor een kort verblijf en heeft deze persoon een visum nodig? Dan heeft u een garantstelling of logiesverstrekking nodig.

Wilt u iemand die visumplichtig is, uitnodigen voor een kort verblijf (maximaal 90 dagen) in Nederland en stelt u zich financieel garant voor deze persoon? Dan heeft u een bewijs van garantstelling en/of logiesverstrekking nodig.

Financieel garant staan is nodig als de betreffende persoon niet voldoende inkomsten heeft. De persoon die het visum gaat aanvragen om naar Nederland te komen, heeft dit bewijs nodig ter onderbouwing van zijn of haar reisdoel.

Kosten bewijs van garantstelling/logiesverstrekking

De kosten voor legalisatie van uw handtekening bedragen € 3,40 per verzoek (2024).

Aanvraag bewijs van garantstelling/logiesverstrekking

Download het formulier Bewijs van garantstelling en/of particuliere logiesverstrekking(externe link) van de Immigratie- en Naturalisatiedienst.

Print het formulier uit en volg daarna de volgende stappen:

  • U vult het formulier volledig in, zonder te ondertekenen.
  • Ga persoonlijk (als u gehuwd/geregistreerd partner bent: beiden) naar de gemeente, waar u gevraagd wordt het formulier te ondertekenen. Uw handtekening wordt dan meteen gelegaliseerd. Alleen als uw handtekening gelegaliseerd is, kunt u een garantstelling afgeven.
  • Neem een geldig legitimatiebewijs mee (paspoort, rijbewijs, Nederlandse identiteitskaart of vreemdelingendocument).
  • U stuurt het ingevulde en gelegaliseerde formulier naar de persoon die u naar Nederland wilt laten komen.

Afspraak bewijs van garantstelling/logiesverstrekking

U kunt het bewijs van garantstelling/logiesverstrekking ook persoonlijk bij het stadskantoor regelen. U kunt het stadskantoor alleen op afspraak bezoeken. U kunt direct online een afspraak maken(externe link). Ook kunt u telefonisch een afspraak maken, tel. 0118 67 50 00.