Zitbanken met bijzondere twist

Aan de kademuur Korendijk-Kinderdijk zijn nieuwe zitbanken geplaatst met een bijzondere twist: ze zijn gemaakt van hergebruikte kademuur stenen én bieden ruimte aan muurplanten! Met Interreg Vlaanderen-Nederland werkt de gemeente Middelburg aan het versterken van de biodiversiteit in de stad in het project Natuur-inbouw.
Een bijzonder voorbeeld hiervan is de recent gerestaureerde kademuur Korendijk-Kinderdijk, waar de innovatieve zitbanken zijn geplaatst die niet alleen comfort bieden, maar ook een thuis kunnen vormen voor muurplanten. Tijdens het restauratieproces gaven bewoners aan behoefte te hebben aan extra zitplekken langs het water. In overleg met de gemeentelijke ecoloog ontstond het idee om zitbanken te ontwerpen die een dubbele functie vervullen: een plek om te zitten én een experimentele biotoop voor planten.
De banken bestaan uit korven gevuld met oude stenen van de kademuur en schelpen, met daarop houten planken als zitvlak. De stenen bevatten nog sporen van mos en planten, waardoor ze mogelijk opnieuw kunnen gaan groeien in hun nieuwe omgeving.
Deze aanpak past binnen de bredere doelstellingen van het Natuur-inbouw project, waarin gezocht wordt naar manieren om steden aantrekkelijker te maken voor zowel mens als dier. In Middelburg wordt daarbij niet alleen gekeken naar nest- en broedgelegenheden voor vogels en insecten, maar ook naar het hergebruik van materialen en het vergroenen van straatmeubilair.
De vernieuwde kademuur en de inrichting van de aangrenzende omgeving vormen zo samen een levendig geheel waarin natuur en stad elkaar versterken. Middelburg laat hiermee zien dat duurzaamheid, biodiversiteit en leefbaarheid hand in hand kunnen gaan.
Samenwerking en financiering
Het Interreg Vlaanderen-Nederland project Natuur-inbouw is mede gefinancierd door de Europese Unie en heeft bijgedragen aan de restauratie om verlies van leefgebieden en rustplaatsen van gebouwafhankelijke diersoorten zoals vleermuizen en huismussen tegen te gaan.