Onder de naam Weer Thuis op Walcheren sluiten de gemeenten Middelburg, Vlissingen en Veere een convenant met Walcherse woningcorporaties en zorgaanbieders. In dit convenant staan afspraken over passende hulp en begeleiding bij uitstroom naar zelfstandig wonen. Weer Thuis is namelijk voor mensen die in een zorg- of opvanginstelling (woonvoorziening) verbleven en weer in de wijk gaan wonen.

Concreet betekent dit dat de vier Walcherse woningcorporaties met dit convenant vastleggen dat zij jaarlijks 5% van hun beschikbare woningen reserveren voor mensen die hulp nodig hebben. De samenwerkingsafspraken gaan verder over:

  • goede huisvesting voor mensen die uitstromen. Dat deze mensen zich (weer) thuis gaan voelen in de wijk waar zij naartoe uitstromen en dat zij een netwerk kunnen opbouwen;
  • ambulante ondersteuning aan mensen die dat nodig hebben als zij na hun verblijf in een instelling weer zelfstandig gaan wonen;
  • goede samenwerking op het vlak van financiën en het zoeken van werk, opleiding, vrijwilligerswerk of dagbesteding;
  • oog hebben en houden voor de wijk en haar bewoners, het creëren van voldoende begrip en draagvlak;
  • samenwerken als er sprake is van terugval, van overlast of andere problemen.

De Toegangen van de Walcherse gemeenten hebben de regie op de samenwerking en op de processen die gelopen moeten worden zodat iemand vanuit een woonvoorziening kan uitstromen naar een woning in de wijk. De Toegangen zijn al bestaande afdelingen van de gemeenten en zijn afdelingen die gaan over het toekennen van voorzieningen vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) en de Jeugdwet. Daarnaast mogen de inwoners die vanuit een woonvoorziening verhuizen naar een woning in de wijk gebruik maken van onafhankelijke cliëntondersteuners.

Het gaat om inwoners die in een woonvoorziening hebben gewoond voor:

  • Beschermd wonen: dit is een vorm van huisvesting en begeleiding voor mensen met complexe psychische of psychosociale problemen die tijdelijk of langdurig niet zelfstandig kunnen wonen. Het biedt een veilige en beschermde woonomgeving waarin de bewoners intensieve begeleiding en ondersteuning ontvangen.
  • Maatschappelijke opvang: dit is een vorm van opvang en begeleiding voor mensen en gezinnen die dak- of thuisloos zijn. Deze vorm van opvang biedt de betrokkenen meer rust en stabiliteit. Dankzij de ondersteuning die wordt geboden, kan de persoon in kwestie werken aan zijn of haar herstel. Dit gebeurt in een veilige omgeving onder professionele begeleiding.
  • Veilige opvang: dit is voor vrouwen en kinderen die in gevaar zijn. Zij hebben een veilig adres nodig omdat ze willen vluchten voor bijvoorbeeld huiselijk geweld, seksueel geweld of vrouwenhandel.
  • Residentiële jeugdgroepen: hier leven kinderen en jongeren, dag en nacht, buiten hun eigen gezin. Zij verblijven in leefgroepen en worden begeleid door pedagogisch medewerkers. Het verblijf kan variëren van enkele dagen per week tot de hele week, voor een korte of langere periode.

Wethouder Willemien Treurniet (Middelburg): “Ik ben ontzettend blij met deze stap. Een mooie volgende stap in de uitwerking van de o zo belangrijke woon-, zorg-, en welzijnsvisie. De mensen voor wie we dit convenant afsluiten zijn toe aan weer zelfstandig wonen. Langer dan nodig in een instelling verblijven is voor niemand goed. Ik heb er alle vertrouwen in dat zij met een dak boven hun hoofd en de juiste begeleiding dit ook weer kunnen en er blij van worden.”

Wethouder Bert Tuk (Veere): “Een eigen plek vinden in de samenleving, dat is helaas niet voor iedereen vanzelfsprekend. Het betrekken van een eigen woning is een mooie eerste stap richting zelfstandigheid. Goed dat wij als Walcherse gemeentes en woningcorporaties gezamenlijk mensen kunnen helpen bij het terugvinden van hun plek in de samenleving.”

Wethouder Albert Vader (Vlissingen): “Met dit samenwerkingsconvenant hebben we een belangrijke stap gezet voor kwetsbare mensen waarvoor zelfstandig wonen niet vanzelfsprekend is. We willen het voor de persoon die uitstroomt uit een voorziening, maar ook voor de buurt goed regelen. Want daar heeft uiteindelijk iedereen baat bij. Ik vertrouw op de afspraken die we nu hebben over passende huisvesting, goede begeleiding en een vinger aan de pols. Samen met de woningcorporaties en de zorgaanbieders zetten we zo vanuit een gedeelde verantwoordelijkheid een volgende stap richting een inclusieve samenleving waarbij iedereen naar vermogen mee kan doen.”