Gemeente, politie en de fietsenbranche hebben maatregelen genomen om fietsdiefstal terug te dringen. Ook fietseigenaren kunnen hun verantwoordelijkheid nemen.

Het is belangrijk voor fietseigenaren om de volgende punten goed te regelen:

  • Noteer het framenummer of chipnummer, slotnummer en andere kenmerken van de fiets (merk, type, kleur, soort remmen en versnellingen en accessoires). Maak daarnaast ook een foto van de fiets. Op de website van het Centrum Fietsdiefstal is een voorbeeld van een fietsregistratiekaart te vinden.
  • Zet de fiets altijd goed op slot, ook in een garage, schuur of berging.
  • Gebruik naast het ringslot altijd een tweede slot. Dit kan een beugel of een kettingslot zijn. Zorg wel dat dit een slot is met een ART keurmerk.
  • Stal de fiets als het kan in het zicht, op een goed verlichte plaats, in een fietsenrek of (bewaakte) fietsenstalling.
  • Zet de fiets, als het mogelijk is, in een fietsenrek en maak de fiets vast aan dat fietsenrek. Staat de fiets niet in een fietsenrek, bevestig hem dan aan een ander vast element (zoals een paal, een rek of een boom).
  • Als de fiets niet aan een fietsenrek vastzit, zorg er dan voor dat het slot niet vlak bij de grond hangt. Een dief kan de harde ondergrond gebruiken om het slot te forceren. Probeer het slot daarom zo hoog mogelijk vast te maken. Zorg wel dat het slot altijd aan het voorwiel en het frame vastzit.
  • Doe aangifte bij diefstal.

De maatregelen zijn erop gericht het fietsendieven zo moeilijk mogelijk te maken. Ze zorgen ervoor dat de kans op fietsdiefstal wordt verkleind. Mocht een fiets toch worden gestolen, dan is het altijd belangrijk om aangifte te doen. Als alle kenmerken van de fiets dan beschikbaar zijn, is de kans een stuk groter dat een gestolen fiets bij de rechtmatige eigenaar terugkomt.