Janno den Engelsman is sinds 2016 stadsbeiaardier van Middelburg. Hij bespeelt de beiaard met regelmaat op donderdagen tussen 13.00 en 14.00 en bij bijzondere gelegenheden. Daarnaast verzorgt hij de muziek voor de automatische tijdsaanduiding, op de uren en de kwartieren.

Sinds 21 augustus klinkt de volgende muziek van de Abdijtoren. De componist Gerard von Brucken Fock staat centraal.

  • voorafgaand aan de uurslag : Humoresque, von Brucken Fock
  • voorafgaand aan de halfuurslag : Intermezzo, von Brucken Fock
  • Op de kwartieren: signaal

Op donderdag 14 september om 13.00 uur speelt stadsbeiaardier Janno den Engelsman het volkslied van Marokko, de Hymne Chérifien op het carillon van de Lange Jan. Dit naar aanleiding van de vreselijke aardbeving in Marokko.

Middelburg beiaardstad

Een carillon, ook wel beiaard of klokkenspel genoemd, is een van de grootste muziekinstrumenten ter wereld. We mogen er trots op zijn, want het instrument is in de Lage Landen ontstaan aan het begin van de 16e eeuw.

Middelburg kent een rijk verleden als beiaardstad.

Zeker sinds eind 16e eeuw hangt er een beiaard in de Lange Jan. Het huidige instrument uit 1950 behoort tot de zwaarste carillons (= het totale gewicht aan klokken) in Nederland. De laagst klinkende klok is de ruim 6 ton zware Bourdon uit 1715, die als enige oude klok het bombardement van mei 1940 overleefde. De beiaard van de Lange Jan staat onder kenners bekend om zijn sonore, diepe klank.

Janno den Engelsman

Janno den Engelsman studeerde orgel en klavecimbel aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. In 2007 behaalde hij zijn Masterdiploma Beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort. Aan de Roosevelt Academy Middelburg volgde hij meerdere summer schools 'carillon culture'.

Hij maakte concertreizen in verschillende Europese landen en de Verenigde Staten en verzorgde lezingen over klokken en beiaardcultuur.

Naast zijn stadsbeiaardierschap in Middelburg is Janno stadsbeiaardier van Zierikzee en Bergen op Zoom.