Wilt u een speelautomaat plaatsen in uw horecagelegenheid? Dan heeft u in sommige gevallen een aanwezigheidsvergunning van de gemeente nodig.

Voorwaarden aanwezigheidsvergunning

De Wet op de Kansspelen is voor de horeca met name van belang vanwege de aanwezigheid van kansspelautomaten in horecabedrijven. De wet verbiedt de aanwezigheid van kansspelautomaten zonder vergunning van de burgemeester. Een aanwezigheidsvergunning kan worden verleend in een inrichting waarvoor ingevolge de alcoholwetvergunning is verleend indien en waarvan de ondernemer ingeschreven is bij het Bedrijfschap Horeca. Voorwaarde is dat de inrichting als hoogdrempelig wordt aangemerkt. Dat betekent dat het café of restaurantbezoek op zich zelf staan en er geen andere activiteiten plaatsvinden (bijvoorbeeld afhaalmogelijkheid).

Een vergunning wordt afgegeven voor een bepaalde tijd. Door vertegenwoordigers van de horeca, de automatenhandel en de gemeente zijn afspraken vastgelegd over het toegestane aantal speelautomaten per horeca-inrichting en over de inspanningsverplichtingen voor de speelautomaten- en horeca-exploitanten ter voorkoming en bestrijding van overmatig gokgedrag. Er mogen maximaal twee kansspelautomaten met een vergunning worden geplaatst. In laagdrempelige inrichtingen mogen drie behendigheidsspelautomaten worden geplaatst zonder vergunning. Bij een combinatie van kansspel- en behendigheidsautomaten in een hoogdrempelige inrichting mogen maximaal drie automaten worden geplaatst, waarvan twee kansspelautomaten.

Soorten speelautomaten

De wet maakt onderscheid tussen 2 soorten speelautomaten:

  1. Behendigheidsautomaten, zoals flipperkasten
  2. Gok- of kansspelautomaten, zoals fruitautomaten

Voor het plaatsen van behendigheidsautomaten is geen aanwezigheidsvergunning nodig.

Hoogdrempelige en laagdrempelige horecabedrijven

Voor het toekennen van de aanwezigheidsvergunning maakt de wet een onderscheid tussen laagdrempelige en hoogdrempelige horecaondernemingen.

Hoogdrempelige horecabedrijven

Hoogdrempelige horecabedrijven (zoals cafés, bars, restaurants en nachtclubs) kunnen een vergunning krijgen voor maximaal 2 kansspelautomaten. Verder geldt:

  • Het hoogdrempelige horecabedrijf is in het bezit van een geldige alcoholwetvergunning;
  • Het café- of restaurantbezoek staat op zichzelf. Er vinden geen andere activiteiten plaats waaraan een zelfstandige betekenis kan worden toegekend;
  • De activiteiten richten zich vooral op personen van 18 jaar en ouder.

Laagdrempelige horecabedrijven

Laagdrempelige horecabedrijven (zoals snackbars, kantines en lunchrooms) zijn bedrijven die niet aan de eisen voor hoogdrempelige bedrijven voldoen. Laagdrempelige horecabedrijven krijgen géén vergunning voor kansspelautomaten en mogen alleen behendigheidsautomaten exploiteren. Hiervoor is geen vergunning nodig, maar het maximum aantal is drie.

Kosten aanwezigheidsvergunning

Exploitanten van kansspelautomaten moeten kansspelbelasting(externe link) (29%) betalen in plaats van btw (21%) over de opbrengst.

Kosten voor de aanwezigheidsvergunning (2024):

  • voor een periode van twaalf maanden voor één kansspelautomaat € 56,50
  • en voor iedere volgende kansspelautomaat € 34,00

Aanvraag aanwezigheidsvergunning

Het aanvragen van een aanwezigheidsvergunning speelautomaten kunt u direct online regelen.