Parkeercontrole met de scanauto
In Middelburg rijdt vanaf eind mei een scanauto rond, die controleert of er betaald is voor het parkeren. Alle gescande kentekens worden vergeleken met gegevens in een database.
Zo kunnen de handhavers direct zien of u een parkeervergunning heeft, of u een bezoeker bent die is aangemeld via 'bezoekersparkeren' of dat u heeft betaald via een betaalautomaat op straat of via een parkeerapp zoals ParkMobile of Yellowbrick.
Wat is een scanauto en hoe werkt het?
Een scanauto is uitgerust met camera’s en sensoren op het dak. Hiermee scant de auto kentekens en maakt zo nodig een foto. Als uw kenteken niet is aangemeld, dan komt deze ook niet voor in het systeem.
De gescande gegevens worden dan doorgestuurd naar een parkeerhandhaver op kantoor. Deze medewerker controleert of er is betaald en of het kenteken klopt.
- Betaald? De foto wordt direct verwijderd.
- Niet betaald? Of u hebt niet genoeg betaald. Een medewerker controleert of er een bijzondere situatie geldt. Als er geen geldige reden is voor het ontbreken van een betaling, ontvangt de kentekenhouder een parkeerboete, dit noemen we een naheffingsaanslag parkeerbelasting.
- Dubbele controle: Bij twijfel wordt geen naheffing opgelegd.
Dubbele controle voorkomt fouten
Als de scanauto constateert dat er geen parkeergeld is betaald, voert een medewerker van de gemeente een extra controle uit. Hierbij wordt beoordeeld of er uitzonderingen van toepassing zijn, zoals een geldige gehandicaptenparkeerkaart.
Wat verandert er?
In de praktijk verandert er weinig. Momenteel controleren handhavers parkeerbetalingen met een handscanner. De scanauto neemt deze taak grotendeels over en controleert op dezelfde manier of de parkeerbetaling is voldaan. De invoering van de scanauto heeft geen invloed op de parkeertarieven of de betaalde parkeerzones.
Waarom de overstap naar de scanauto?
De scanauto maakt parkeercontrole sneller en efficiënter, met minder inzet van handhavers. Hierdoor wordt het makkelijker om te zien wie niet betaalt voor parkeren en betalen meer automobilisten voor hun parkeerplek. Dit is eerlijker voor mensen die al betalen. De scanauto wordt alleen gebruikt om te controleren of mensen betalen voor parkeren.
Wat als de scanauto langskomt en ik nog niet heb betaald?
Tussen het moment dat de scanauto passeert en de nacontrole door een handhaver, is er voldoende tijd om te betalen bij een parkeerautomaat of via een parkeerapp.
Blijft handmatige controle bestaan?
Ja. Op speciale parkeerplaatsen voor mensen met een mobiliteitsbeperking blijven handhavers controleren. Personen met een Europese gehandicaptenparkeerkaart mogen hier gratis parkeren. Ook blijven handhavers toezicht houden op plekken waar parkeren verboden is.
Bent u het niet eens met de naheffingsaanslag?
Als u niet betaald heeft of geen vergunning heeft, wordt een parkeerboete (naheffingsaanslag parkeerbelasting) opgelegd. Omdat parkeergeld een gemeentelijke belasting is, wordt de afhandeling van naheffingsaanslagen uitgevoerd door Samenwerking Belastingen Walcheren en Schouwen-Duiveland.
- Bezwaar maken tegen een naheffingsaanslag? Lees hoe u bezwaar maakt tegen een parkeerboete.
Hoe zit het met de privacy?
De gemeente Middelburg houdt zich aan de privacywetgeving. De scanauto maakt uitsluitend foto’s van kentekens en verkeersborden, vergelijkbaar met handmatige controle. Dit is wettelijk toegestaan voor parkeerhandhaving.
- Gegevens van auto’s met een geldig parkeerrecht worden binnen 24 uur definitief verwijderd.
- Gegevens voor een naheffingsaanslag worden bewaard zolang nodig is voor de afhandeling. Daarna worden ze verwijderd.
Voor meer informatie over privacy kunt u de privacyverklaring van de gemeente Middelburg raadplegen.
Tijdlijn invoering scanauto
- Eind mei 2025 – medio augustus 2025: Testfase, geen handhaving met de scanauto.
- Augustus 2025 - 1 januari 2026: Scanauto controleert, handhavers verifiëren de resultaten.
- Vanaf 2 januari 2026: Scanauto werkt zelfstandig; een medewerker controleert op kantoor.
Gratis parkeren met een gehandicaptenparkeerkaart
De gemeente Middelburg sluit aan bij de landelijke regeling waarbij houders van een gehandicaptenparkeerkaart een app kunnen gebruiken om hun kaart en kenteken te registreren. Hiermee kunnen zij gratis parkeren op alle reguliere betaalde parkeerplaatsen.
- De app wordt naar verwachting in 2026 operationeel.
- Tot 1 januari 2026 voeren handhavers nog een gedeeltelijke controle uit.
- Inwoners met een gehandicaptenparkeerkaart worden persoonlijk geïnformeerd over de veranderingen.