Voor inwoners met een laag inkomen is het vaak te duur om eropuit te gaan om bijvoorbeeld familie te bezoeken, te sporten of om andere activiteiten te doen. De gemeente Middelburg is bezig met een proef voor gratis openbaar vervoer voor inwoners met een laag inkomen. De proef wordt uitgevoerd om inzicht te krijgen in de behoefte aan gratis openbaar vervoer voor inwoners die hier niet altijd het geld voor hebben.

Wat is het?

Wij zetten hiervoor het Dal Vrij busabonnement van Connexxion in. Inwoners vanaf 12 jaar kunnen gratis met de bus reizen in de daluren. Dit is van maandag tot en met vrijdag na 09.00 uur. In het weekend en op feestdagen de hele dag. Het abonnement is geldig in de hele provincie Zeeland, regio Hoeksche-Waard en Goeree Overflakkee tot aan Rotterdam Zuidplein en Dordrecht.
Kinderen tot 12 jaar reizen gratis mee. Let op: reist u buiten de daluren of de regio? Dan moet u dit zelf betalen.

Voor wie?

Het gratis Dal Vrij abonnement is voor

  • iedereen die in de gemeente Middelburg woont
  • die ouder is dan 12 jaar
  • met een laag inkomen.

Wat is een laag inkomen?

De gemeente Middelburg gaat bij een laag inkomen uit van 130% van het sociaal minimum. Het sociaal minimum is het bedrag dat iemand minimaal nodig heeft om van te leven. In de inkomenstabel(externe link) vindt u de maximale bedragen per leefsituatie.

Wat heeft u nodig om aan te vragen?

Een persoonlijke OV chipkaart. Heeft u deze niet? Dan moet u deze kaart eerst zelf kopen(externe link).  Hiervoor heeft u een duidelijke digitale pasfoto nodig. Betalen gaat met IDEAL. Een OV chipkaart kost € 7,50 en is vijf jaar geldig. Vraagt u ook voor uw partner of kinderen een Dal Vrij abonnement aan? Dan heeft u voor iedereen een persoonlijke OV chipkaart nodig.

Aanvragen

U vraagt het Dal Vrij busabonnement aan via de website van Orionis Walcheren(externe link). Na uw aanvraag ontvangt u een e-mail met de beslissing. In deze mail staat vanaf welke datum u het abonnement op uw OV chipkaart kunt zetten en hoe u dit kunt doen.  

Hoe lang is het Dal Vrij busabonnement geldig?

Een Dal Vrij abonnement dat op 1 december 2023 ingaat, is een jaar geldig. Gaat het Dal Vrij abonnement vanaf 1 januari 2024 of later in? Dan is deze altijd geldig tot en met 14 december 2024. Dit is de einddatum van de proef met Connexxion. Vraag het abonnement daarom zo snel mogelijk aan. Dan heeft u er zo lang mogelijk plezier van!

Wij horen graag wat uw ervaring is

Met de proef willen we erachter komen of gratis openbaar vervoer u helpt om er op uit te gaan. Daarom krijgt u nadat uw aanvraag is afgerond online een vragenlijst. Deze krijgt u ook na ongeveer een half jaar gebruik van het abonnement. De vragen gaan bijvoorbeeld over hoe vaak u met de bus gaat en waar u de bus voor gebruikt. Uw antwoorden zijn belangrijk. Het helpt ons te bepalen of we openbaar vervoer ook na de proef gratis aan blijven bieden.

Vragen of hulp nodig?

Bekijk de meest gestelde vragen en antwoorden(externe link) over het Dal Vrij abonnement.

Staat uw vraag hier niet tussen of heeft u hulp nodig bij de aanvraag? Neem dan contact op met de Sociale Cliëntenraad Walcheren (externe link)(SCW) op een van deze spreekuren:

  • Dinsdag van 12.00 – 14.00 uur: locatie: ZB in Middelburg op het infoplaza
  • Woensdag van 13.00 – 15.00 uur: locatie: kantoor SCW, Mercuriusweg 19 in Vlissingen

U kunt ook bellen naar 0118 - 61 42 99 of een berichtje sturen via WhatsApp naar 0633 - 61 24 69.