Plaatsing vleermuiskasten

In de Veersesingel ligt een grote betonnen buis onder de weg. Deze buis zorgt voor de waterafvoer. Dit heet een duiker. In deze duiker wonen watervleermuizen. Echter, de duiker heeft schade en moet gerepareerd worden om gevaarlijke situaties op de weg te voorkomen.

Waarom plaatsen we deze kasten?
Tijdens onderzoek in de duiker zijn 49 vleermuizen ontdekt. Dit is mogelijk de grootste vleermuiskolonie van Zeeland. We bieden vleermuizen een alternatief verblijf aan omdat ze beschermd zijn. Dit moet minstens een jaar voor dat de reparaties starten. Samen met experts is zijn speciale vleermuiskasten gemaakt die lijken op de duiker. Deze kasten geven de vleermuizen een tijdelijk huis tijdens de reparaties. Na de werkzaamheden krijgen de kasten elders een vaste plek, omdat de tunnel dan weer bruikbaar is voor de vleermuizen.

De watervleermuis
De watervleermuis (Myotis daubentonii) is een middelgrote vleermuis die vlak boven water jaagt op insecten zoals muggen. Ze hebben brede vleugels en grote voeten, perfect voor de jacht. Ze leven in grote delen van Europa, ook in Nederland. Overdag rusten ze in bomen, gebouwen of bruggen, en 's winters in koele, vochtige plekken zoals kelders. In Zeeland zijn er ongeveer 250-350 watervleermuizen, vooral in bosrijke duingebieden. Ze overwinteren onder andere in Fort Rammekens, bunkers, kelders en tunnels.

Waarom zijn vleermuizen beschermd?
Vleermuizen zijn nachtdieren die met echolocatie jagen op insecten. Ze zijn de enige zoogdieren die echt kunnen vliegen. In Nederland zijn er achttien soorten vleermuizen. Ze zijn belangrijk voor het ecologisch evenwicht omdat ze veel insecten eten. Vleermuizen krijgen maar één jong per jaar en hebben vaste verblijfplaatsen nodig, zoals bomen en gebouwen. Daarom zijn ze kwetsbaar en beschermd door de wet. Beschermingsmaatregelen zorgen ervoor dat hun leefgebieden behouden blijven en dat ze niet gestoord worden.