Wilt u buiten de venstertijden rijden in het voetgangersgebied? Dan moet u een gratis ontheffing aanvragen voor het rijden in het voetgangersgebied.

Regel ontheffing berijden kernwinkelgebied

In het kernwinkelgebied (voetgangersgebied) in Middelburg kunt u laden en lossen van maandag tot en met zaterdag van 6.00 uur tot 11.00 uur. Wilt u buiten deze tijden rijden in het voetgangersgebied? Dan moet u een ontheffing aanvragen.

Er zijn zes soorten ontheffingen. Deze ontheffingen zijn kosteloos.

Jaarontheffing eigen parkeergelegenheid van 00.00 uur tot 24.00 uur

Een jaarontheffing ‘eigen parkeergelegenheid’ voor het berijden van het kernwinkelgebied kan worden verstrekt aan een eigenaar of huurder van eigen parkeergelegenheid in het kernwinkelgebied, als:

 • De parkeerplaats alleen bereikbaar is via het kernwinkelgebied;
 • Het eigendomsbewijs of huurbewijs bij de aanvraag wordt overgelegd.

Deze ontheffing is kosteloos.

Jaarontheffing functioneel 00.00 tot 24.00 uur

Een jaarontheffing ‘functioneel’ voor het berijden van het kernwinkelgebied kan worden verstrekt aan:

 • Bouwbedrijven, reparatiebedrijven en installatiebedrijven voor het verrichten van spoedeisende of geplande werkzaamheden;
 • Artsen of hulpverleners ten behoeve van noodzakelijke medische hulpverlening;

Deze ontheffing is kosteloos.

Jaarontheffing 18.00 tot 11.00 uur

Een jaarontheffing voor het berijden van het kernwinkelgebied tussen 18.00 en 11.00 uur kan worden verstrekt aan:

 • Bewoners van panden die uitsluitend via het kernwinkelgebied te bereiken zijn;
 • Bedrijven gevestigd in panden die uitsluitend via het kernwinkelgebied te bereiken zijn, behalve als die bedrijven bedrijfsmatig drank en/of etenswaren bezorgen.

Deze kosteloze ontheffing is geldig is van maandag tot en met zaterdag.

Tijdelijke ontheffing

Een tijdelijke ontheffing voor het berijden van het kernwinkelgebied kan worden verstrekt als de aanvrager aantoont dat het berijden van het kernwinkelgebied buiten de venstertijden met een motorvoertuig noodzakelijk is.

Deze ontheffing is kosteloos.

Ontheffing evenementen

 • Een ontheffing voor het berijden van het kernwinkelgebied kan worden verstrekt aan de houders van een evenementenvergunning of standplaatsvergunning in het kernwinkelgebied, als de aanvrager aantoont dat het berijden van het kernwinkelgebied met een motorvoertuig noodzakelijk is.
 • De ontheffing is alleen geldig voor het opbouwen, het afbreken en het houden van een evenement, of voor het innemen van een standplaats.
 • Instructie aanvragen ontheffing evenementen met Parkeerapp
 • Deze ontheffing is kosteloos.

Ontheffing trouwerijen

 • Voor trouwerijen kan ontheffing worden verleend om met de trouwauto en mogelijk enkele volgauto's op de dag van de huwelijksvoltrekking het kernwinkelgebied te berijden.
 • Het is toegestaan met deze ontheffing tijdens de huwelijksvoltrekking te parkeren op de Markt.
 • Instructie aanvragen ontheffing trouwerijen met Parkeerapp
 • Deze ontheffing is kosteloos.

Voorwaarden particulieren

Een ontheffing voor particulieren voor het berijden van het kernwinkelgebied wordt verstrekt onder de volgende voorwaarden:

 • het kenteken moet op naam, adres en woonplaats van de aanvrager staan;
 • als het kenteken niet op naam, adres en woonplaats van de aanvrager staat omdat er sprake is van een huur-, lease- of bedrijfsvoertuig, wordt een huurcontract, leasecontract of werkgeversverklaring voor het gebruik van dit voertuig overgelegd, alle op naam, adres en woonplaats van de aanvrager;
 • als het kenteken niet op naam, adres en woonplaats van de aanvrager staat omdat er sprake is van particulier autodelen, wordt een ‘Verklaring particulier autodelen’ overgelegd die door de aanbieder en gebruiker is ondertekend.

Voorwaarden bedrijven

Een ontheffing voor bedrijven voor het berijden van het kernwinkelgebied wordt verstrekt onder de volgende voorwaarden:

 • het kenteken moet op naam, adres en woonplaats van de aanvrager (= bedrijf) staan, of van de directeur zoals vermeld in het uittreksel van de Kamer van Koophandel, of van de bedrijfsleider blijkende uit een schriftelijke verklaring van het bedrijf;
 • als het kenteken niet op naam, adres en woonplaats van de aanvrager (= bedrijf), de directeur of de bedrijfsleider staat omdat er sprake is van een huur-, lease- of bedrijfsvoertuig, wordt een werkgeversverklaring voor het gebruik van dit voertuig overgelegd, alle op naam, adres en woonplaats van de aanvrager (=bedrijf).

Kentekenherkenning

Eerst werkten we met een pasjessysteem en op- en neer bewegende palen (bollards). Vanaf 9 mei 2022 is dit vervangen door een systeem met camera’s met kentekenherkenning. Op de meeste plekken waar bollards stonden, is er nu een camerasysteem. Er zijn ook toegangen afgesloten.