Heeft u last van ongedierte? Of u contact opneemt met een particuliere ongediertebestrijder of met de gemeente hangt af van de situatie.

Ongedierte in de openbare ruimte

Wilt u melding wilt doen van ongedierte in de openbare ruimte? Dan kunt u contact opnemen met de gemeente via telefoonnummer: 0118 67 50 00.

Ratten

Voor ratten (in uw huis of omgeving) kunt u contact opnemen met de gemeente via telefoonnummer: 0118 67 50 00. Dit geldt alleen voor particulieren. Bedrijven kunnen zelf een afspraak maken met een particuliere ongediertebestrijder.

Bijennesten

Voor het verwijderen van een bijennest belt u een imker.

Een overzicht van imkers leest u op de website van de imkersvereniging Walcheren(externe link).

Steenmarters

Stichting Landschapsbeheer Zeeland geeft advies via: 0113 23 09 36.

Aziatische tijgermug

Vorig jaar zijn in de gemeente Middelburg Aziatische tijgermuggen gevonden. De Aziatische tijgermug komt van nature niet voor in Nederland, maar wordt de laatste jaren wel vaker aangetroffen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wil voorkomen dat de tijgermug zich hier vestigt. De kans is zeer klein dat gevonden muggen ziektes overdragen, maar als de mug zich in Nederland vestigt, neemt die kans in de toekomst wel toe.

Monitoring en bestrijding

Omdat eitjes van deze mug de winter kunnen overleven, is het mogelijk dat de tijgermug nog aanwezig is. Daarom voert de NVWA vanaf half april acties uit in de omgeving waar de muggen vorig jaar zijn gevonden. Inwoners die rond een locatie wonen, ontvangen hierover een brief van de NVWA.

Meer informatie

Meer informatie over hoe u de tijgermug herkent en wat u zelf kunt doen, vindt u op Aziatische tijgermug | Muggen, knutten en teken | NVWA(externe link). Heeft u een Aziatische tijgermug gevonden? Bewaar deze en meld het bij de NVWA.

Voor vragen die te maken hebben met gezondheid belt u met GGD Zeeland op telefoonnummer 0113 24 94 89. Heeft u andere vragen? Bel dan met de NVWA op telefoonnummer 0900-0388.

Vleermuizen

Doorgeven aan Stichting Landschapsbeheer Goes: 0113 23 09 36.

Wespennesten

Voor het weghalen van (nesten van) wespen en muizen bij u thuis moet u contact opnemen met een particulier bedrijf. De gemeente verwijdert deze nesten/dieren niet.

Vragen ongediertebestrijding

  • Voor meer informatie over ongediertebestrijding kunt u contact opnemen met het betreffende particuliere bedrijf.
  • Voor vragen over de overlast die beschermde diersoorten u opleveren, neemt u contact op met de gemeente telefoonnummer: 0118 67 50 00.