Een verslag van de vergadering van het Walchers Adviesteam Ruimtelijke Kwaliteit van 3 augustus 2023.

Deel I: Adviezen ruimtelijke- / beeldkwaliteit

Aanwezig:

  • ir. A.G.M. Goemans, architect, voorzitter
  • prof. ir. W. Patijn, architect, lid
  • ing. S. van Zeijl, (vervangend) secretaris

Bachweg, kavel 6, Middelburg

  • Voor: nieuwbouw ambulancepost en opleidingscentrum
  • Aanvrager: Vallaris B.V.
  • Architect: Breebaart Korver Bna B.V.
  • Advies: Akkoord mits

Het Walcherse Adviesteam Ruimtelijke Kwaliteit beoordeelt aanvragen op basis van de “Nota Ruimtelijke Kwaliteit gemeente Middelburg 2016”. Daarbij dient bij de beoordeling op dit bouwperceel met de volgende criteria rekening te worden gehouden: de vaste criteria en gebied 3 “De uitbreidingswijken”.

In het advies van 11 mei 2023 was het ingediende plan op hoofdlijnen akkoord, mits er in de verdere uitwerking rekening werd gehouden met een aantal opmerkingen. Voor de volledigheid zetten we deze opmerkingen op een rij;

  1. maak het raam op de hoek van de gevel “straatzijde oost” meer “bijzonder”, meer uitgesproken;
  2. voer het lagere deel, de garage, ook uit in stucwerk en/of volledig in de kleur sepia;
  3. pas op de erfgrenzen groenblijvende hagen toe en lever een terreininrichtingsplan aan. Probeer daarbij zoveel mogelijk groen op het terrein te realiseren, neem daarbij natuur-inclusief ontwerpen als uitgangspunt;
  4. neem de zonwering mee in het ontwerp;
  5. het getoonde logo is in deze vorm en op die plaats op de gevel niet akkoord. Onderzoek of een meer “chique” (bronzen) tekst op de dakrand van de “woonkamer” mogelijk is.

Toelichting

  1. Het raam is akkoord;
  2. Is aangepast en akkoord;
  3. Akkoord (339-DO-01-A 01-05-23 – boekwerk Pagina 5);
  4. Zonwering is niet toegepast in het ontwerp en dient uitgewerkt te worden in het plan;
  5. Het logo vraagt om een nadere uitwerking. Graag kleur, maatvoering en eventuele verlichting verwerken op tekening, rekening houdend met de criteria van de Nota Ruimtelijke Kwaliteit (Flitstoets Reclame).

Overige

De voorgestelde kleur Sepiabruin RAL 8014 is niet passend binnen het Beeldkwaliteitsplan van Mortiere. De kleur moet passend zijn volgens het voorgestelde BKP met goedkeuring van de supervisor Mortiere.

Heerlijkheidsweg Middelburg

  • Voor: het bouwen van een nieuw kantoor
  • Aanvrager: Roosros Architecten Goes
  • Advies: Akkoord mits

Het Walcherse Adviesteam Ruimtelijke Kwaliteit beoordeelt aanvragen op basis van de “Nota Ruimtelijke Kwaliteit gemeente Middelburg 2016”. Daarbij dient bij de beoordeling op dit bouwperceel met de volgende criteria rekening te worden gehouden: de vaste criteria en gebied 7.7 industrie en BKP Oostperkweg.

Het voorgestelde plan is akkoord, mits er metselwerk met hout wordt toegepast als gevelmateriaal. Stroken met aluminium gevelbekleding, staalplaat en of stucwerk, sluit niet aan bij de omliggende bebouwing en past niet in het hier geldende beeldkwaliteitsplan.

Henry Dunantstraat 8 Middelburg

  • Voor: de beide kopgevels van de flat voorzien van gevelisolatie aan de buitenzijde van de gevel
  • Aanvrager: Vereniging van Eigenaren De Middelburcht
  • Architect: Rothuizen Architecten en Adviseurs B.V.
  • Advies: Akkoord

Het Walcherse Adviesteam Ruimtelijke Kwaliteit beoordeelt aanvragen op basis van de “Nota Ruimtelijke Kwaliteit gemeente Middelburg 2016”. Daarbij dient bij de beoordeling op dit bouwperceel met de volgende criteria rekening te worden gehouden: de vaste criteria en gebied Gebied 3 – “de Uitbreidingswijken”.

Het voorgestelde plan om de gevels af te werken met pleisterwerk is akkoord. De suggestie is gedaan om een verdiepte plint toe te passen of om het stucwerk onder het maaiveld door te laten lopen. En de rode verticale lijn in een helderder rood uit te voeren in verband met schaduwwerking.

Mortiereboulevard 34 Middelburg

  • Voor: het uitbreiden van het bestaande winkelpand
  • Aanvrager: Blankenburgh Wonen en Slapen
  • Advies: Akkoord mits

Het Walcherse Adviesteam Ruimtelijke Kwaliteit beoordeelt aanvragen op basis van de “Nota Ruimtelijke Kwaliteit gemeente Middelburg 2016”. Daarbij dient bij de beoordeling op dit bouwperceel met de volgende criteria rekening te worden gehouden: de vaste criteria en gebied 4 “Handel en Kantoren”.

Het voorgestelde plan voor de uitbreiding van de winkel is akkoord, mits de belettering van de reclame aan de binnenzijde van de pui is geplaatst.

Indien de belettering van de reclame buiten de gevel wordt geplaatst is de reclame niet akkoord en dient te voldoen aan de Nota Ruimtelijke Kwaliteit.

Oranjeplaat 38 Arnemuiden

  • Voor: het bouwen van een woning
  • Ontwerp: Roos Bouwadvies & Ontwerpbureau
  • Advies: Akkoord

Het Walcherse Adviesteam Ruimtelijke Kwaliteit beoordeelt aanvragen op basis van de “Nota Ruimtelijke Kwaliteit gemeente Middelburg 2016”. Daarbij dient bij de beoordeling op dit bouwperceel met de volgende criteria rekening te worden gehouden: de vaste criteria, gebied 7 “Industrie” en de beeldkwaliteitseisen voor de Oostperkweg en omgeving.

Het voorgelegde ontwerp van de nieuwe woning is akkoord.

Echter doen we hierbij een suggestie om het snijvlak van de twee dak volumen ter plaatse van de woonkamer - garage niet te verdelen in de verhouding 1/3 en 2/3 maar liever in 1/2 om 1/2.

Een oplossing om hiernaar toe te werken zou kunnen zijn om de pui van de woonkamer iets hoger uit te voeren.

Tromboneweg 8 Middelburg

  • Voor: het bouwen van een bedrijfsgebouw
  • Aanvrager: De Moor Wissenkerke B.V.
  • Architect: Roosros Architecten Goes B.V.
  • Advies: Akkoord mits

Het Walcherse Adviesteam Ruimtelijke Kwaliteit beoordeelt aanvragen op basis van de “Nota Ruimtelijke Kwaliteit gemeente Middelburg 2016”. Daarbij dient bij de beoordeling op dit bouwperceel met de volgende criteria rekening te worden gehouden: de vaste criteria en Gebied 4 Handel en Kantoren (BKP beschikbaar).

Het voorgestelde plan is akkoord, mits dezelfde kleuren worden toegepast als de reeds verleende vergunning en er een travee meer glas wordt toegepast in de zuidgevel.

Deel II: Adviezen monumenten/beschermd stadsgezicht/beeldkwaliteit

Aanwezig:

  • ir. A.G.M. Goemans, architect, voorzitter
  • prof. ir. W. Patijn, architect, lid
  • M. Bimmel, bouwhistoricus, lid
  • drs. K. Emmens, bouwhistoricus, lid
  • ing. S van Zeijl, (vervangend) secretaris

Lange Noordstraat 48 Middelburg

  • Voor: het plaatsen van pv-panelen
  • Architect: Ruud van Dijck Architect
  • Advies: Akkoord mits

Het Walcherse Adviesteam Ruimtelijke Kwaliteit beoordeelt aanvragen op basis van de “Nota Ruimtelijke Kwaliteit gemeente Middelburg 2016”. Daarbij dient bij de beoordeling op dit bouwperceel met de volgende criteria rekening te worden gehouden: de vaste criteria en gebied 1 “het Middelburgs profiel”.

De zonnepanelen zijn grotendeels onzichtbaar vanuit de openbare ruimte, alleen die op het schuine dakvlak aan de zijde van de Lombardstraat zijn gedeeltelijk zichtbaar vanaf de openbare weg (Lombardstraat).

Zichtbaarheid van zonnepanelen heeft een negatief effect op de historische beeldkwaliteit van de binnenstad. Het voorstel is akkoord, mits het aantal zonnepanelen aan de zijde van de Lombardstraat beperkt wordt tot maximaal de helft en die alleen op dat deel van het dakvlak worden gelegd dat niet vanaf de Lombardstraat zichtbaar is.

Geadviseerd wordt de andere helft van de panelen te verplaatsen naar dakvlakken rondom de binnenhof.

Nederstraat 18 Middelburg

  • Voor: het verbouwen en verduurzamen van het woonhuis en het vervangen van de tuinberging
  • Ontwerp: BWZ Adviseurs en Architecten
  • Advies: Aangehouden

Het Walcherse Adviesteam Ruimtelijke Kwaliteit beoordeelt aanvragen op basis van de “Nota Ruimtelijke Kwaliteit gemeente Middelburg 2016”. Daarbij dient bij de beoordeling op dit bouwperceel met de volgende criteria rekening te worden gehouden: de vaste criteria en gebied 1 “het Middelburgs profiel”.

Het plan wordt aangehouden.

Door de gemeente is gevraagd om een bouwhistorische verkenning van dit rijksmonument, terwijl slechts een ‘historische notitie’ is aangeleverd waarin onder meer een te summiere analyse van de historische bouwtekeningen (die bovendien onvolledig als afbeelding zijn opgenomen) is opgenomen en een waardenstelling van de monumentwaarden volledig ontbreekt. Verzocht wordt om alsnog een volledige bouwhistorische verkenning aan te leveren als nulmeting en voor het maken van een zorgvuldige afweging.

Ondanks het ontbreken van een volwaardige bouwhistorische verkenning maakt het Adviesteam alvast de volgende opmerkingen:

  • Tot verbazing van het Adviesteam blijkt uit foto’s dat het interieur volledig onttakeld/gestript is. Daardoor kunnen potentiële monumentwaarden verloren zijn gegaan. Dit komt niet over als een monumentwaardige aanpak.
  • In het plan wordt voorgesteld om ten behoeve van nieuwe trappen naar de verdieping en de zolder nieuwe trapgaten met ravelingen in de historische balklagen aan te brengen. Dit is niet akkoord. Bij monumenten staat behoud van de historische onderdelen voorop en nogmaals een nieuw trapgat maken tast de hoge monumentwaarden van de balklagen te veel aan. Er bevinden zich in de balklaag van de verdieping namelijk al twee ravelingen voor trapgaten, in het plan dient een van die twee in ongewijzigde vorm benut te worden. Ook de balklaag van de zolder heeft tenminste één bestaand trapgat, dat in ongewijzigde vorm benut dient te worden.
  • In het plan wordt voorgesteld om van de twee gaten/doorgangen in de tussengevel (de achtergevel van de voorbouw) de ene dicht te metselen en de andere te vergroten. Het dichtmetselen is mogelijk zonder aantasting van monumentwaarden, toch adviseert het Team om het plan zodanig aan te passen dat deze functioneel blijft. Het verbreden van deze opening tast de monumentwaarden van de oude tussenmuur te veel aan en is niet wenselijk.
  • De voorgestelde wijzingen in de achtergevel zijn wel voorstelbaar omdat deze gevel, net als het dak van de aanbouw, in 1970 geheel is vernieuwd. Hier zijn geen monumentwaarden in het geding.
  • De tekeningen komen niet volledig overeen met de werkomschrijving.

Het WARK stelt voor om het pand te bezoeken en nodigt de aanvrager graag uit om het plan toe te lichten nadat de monumentenleden ter plaatse zijn geweest.

Nieuwstraat 16 Middelburg

  • Voor: het plaatsen van een dakraam in het noordwestelijke dakvlak
  • Ontwerp: Black Box Operations
  • Advies: Akkoord

Het Walcherse Adviesteam Ruimtelijke Kwaliteit beoordeelt aanvragen op basis van de “Nota Ruimtelijke Kwaliteit gemeente Middelburg 2016”. Daarbij dient bij de beoordeling op dit bouwperceel met de volgende criteria rekening te worden gehouden: de vaste criteria en gebied 1 “het Middelburgs profiel”.

De WARK is akkoord met het aanbrengen van een dakraam, aangezien de ingreep gedaan wordt in een 20e-eeuwse kapconstructie en het formaat passend is binnen de regels van de Nota Ruimtelijke Kwaliteit.

Plein 1940 3 Middelburg

  • Voor: het schilderen van kozijnen in de voorgevel
  • Aanvrager: GW Middelburg Bv - Bar Gaudi
  • Advies: Akkoord

Het Walcherse Adviesteam Ruimtelijke Kwaliteit beoordeelt aanvragen op basis van de “Nota Ruimtelijke Kwaliteit gemeente Middelburg 2016”. Daarbij dient bij de beoordeling op dit bouwperceel met de volgende criteria rekening te worden gehouden: de vaste criteria en gebied 1 “het Middelburgs profiel”.

Het betreft een horeca-pui uit het einde van de 20e eeuw zonder monumentwaarden, maar wel van belang in het stadsbeeld van Plein 1940. De voorgesteld kleurenpalet is conform de criteria uit de Nota Ruimtelijke Kwaliteit en daarmee akkoord.

Het adviesteam is wel van mening dat de eenvoudige architectuur van de pui nog wat sprekender zou kunnen worden gemaakt door de drie ‘lagen’ te voorzien van een eigen, op elkaar en de Nota afgestemde kleuren. Dit geeft het Team als suggestie mee en dan ziet zij graag een aangepast voorstel tegemoet.

Schuitvlotstraat  34 Middelburg

  • Voor: het plaatsen van zonnepanelen op het dak aan de achterzijde van de woning
  • Advies: Niet akkoord

Het Walcherse Adviesteam Ruimtelijke Kwaliteit beoordeelt aanvragen op basis van de “Nota Ruimtelijke Kwaliteit gemeente Middelburg 2016”. Daarbij dient bij de beoordeling op dit bouwperceel met de volgende criteria rekening te worden gehouden: de vaste criteria en gebied 1 “het Middelburgs profiel”.

Het betreft hier een zijdakvlak en geen achterdakvlak, omdat het adres zich bevindt aan de Schuitvlotstraat en niet aan de Breestraat. Een zijdakvlak beleggen met zonnepanelen is niet toegestaan voor hoekwoningen conform het beleid uit de Nota Ruimtelijke Kwaliteit.

Het WARK ziet geen reden om hiervan af te wijken. Het betreft een situatie die goed zichtbaar is vanuit openbaar gebied (de Schuitvlotstraat met historische bebouwing) en gelegen naast een topmonument, de Oostkerk. De zichtbaarheid van de zonnepanelen heeft hier een zeer negatief effect op de historische beeldkwaliteit van het beschermd stadsgezicht.

Seissingel 92 Middelburg

  • Voor: het plaatsen van zonnepanelen aan de voor- en achterkant op de dakkapellen en aan de achterzijde op het platte dak van de schuur
  • Advies: Akkoord mits

Het Walcherse Adviesteam Ruimtelijke Kwaliteit beoordeelt aanvragen op basis van de “Nota Ruimtelijke Kwaliteit gemeente Middelburg 2016”. Daarbij dient bij de beoordeling op dit bouwperceel met de volgende criteria rekening te worden gehouden: de vaste criteria en gebied 1 “het Middelburgs profiel”.

De aanvraag betreft het plaatsen van tien zonnepanelen. De panelen op de dakkapel van het achterdakvlak en op de berging achterin de tuin zijn akkoord.

Echter, de twee zonnepanelen op de dakkapel aan de voorzijde zijn niet akkoord. Het plaatsen van zonnepanelen op een dakkapel past niet binnen het beleid van de gemeente. Ten tweede steken de panelen boven de dakrand uit en zijn dus zichtbaar vanuit openbaar gebied. Zichtbaarheid van zonnepanelen heeft een negatief effect op de historische beeldkwaliteit van het beschermde stadsgezicht.

Het voorstel is dus akkoord mits de zonnepanelen op de dakkapel aan de voorzijde achterwege blijven.

Het WARK vraagt zich af of de doelstelling van de nota, het niet zichtbaar plaatsen van zonnepanelen in het stadsbeeld, in dit geval ook zou kunnen worden behaald als de panelen volledig horizontaal op de dakkapel worden geplaatst.

Indien de panelen niet boven de dakrand uitsteken en daardoor niet zichtbaar zijn vanuit de openbare ruimte, geeft het Adviesteam de gemeente in overweging om het beleid in dit opzicht bij te stellen en wel in te stemmen met deze alternatieve oplossing.

Verwerijstraat 51 Middelburg

  • Voor: dakramen en vervangen vensters in rechter zijgevel
  • Ontwerp: M. van den  Dungen
  • Advies: Aangehouden

Het Walcherse Adviesteam Ruimtelijke Kwaliteit beoordeelt aanvragen op basis van de “Nota Ruimtelijke Kwaliteit gemeente Middelburg 2016”. Daarbij dient bij de beoordeling op dit bouwperceel met de volgende criteria rekening te worden gehouden: de vaste criteria en gebied 1 “het Middelburgs profiel”.

Het is voor het Adviesteam niet duidelijk wat de nieuwe functie van de zolder wordt om zes nieuwe dubbele vensters in de thans volledig gesloten dakvlakken te rechtvaardigen. Uit de aangeleverde tekeningen komt niet naar voren hoe de zolder gebruikt gaat worden en zelfs is de vraag of er wel vloeren zijn (in de oorspronkelijke situatie niet).

De zes dakramen vormen een ernstige aantasting van de hoge monumentwaarden van de dakvlakken, zoals beschreven in de bouwhistorische verkenning. De WARK ziet zonder nadere motivatie van de aanvrager geen reden om positief te adviseren op deze aantasting van de monumentwaarden. Graag ziet zij meer informatie over het gebruik van de zolderruimte tegemoet.

De rechtergevel bestaat uit drie traveeën met elk drie vensters/vensterassen. In deze gevel wordt in het plan voorgesteld om onder drie van de negen vensters de borstwering te verwijderen en nieuwe loopdeuren onder de te behouden bovenramen te maken.

Gezien de nieuwe woonfunctie van dit oude schoolgebouw is het voorstelbaar dat het van belang is om een directe toegang tot de buitenruimte (tuin) te maken. Positief is het behoud van alle bovenramen. Het Adviesteam vindt echter drie stuks te veel, die bovendien alle drie symmetrisch in de middelste vensteras worden voorgesteld, omdat daardoor het oorspronkelijke gesloten karakter van deze gevel te sterk wordt aangetast.

Het advies is om in de middelste travee geen nieuwe deur aan te brengen en de gesloten gevel hier te handhaven als referentie aan de oorspronkelijke situatie.

Vlasmarkt 53 Middelburg

  • Voor: het uitvoeren van schilderwerk
  • Advies: Niet akkoord

Het Walcherse Adviesteam Ruimtelijke Kwaliteit beoordeelt aanvragen op basis van de “Nota Ruimtelijke Kwaliteit gemeente Middelburg 2016”. Daarbij dient bij de beoordeling op dit bouwperceel met de volgende criteria rekening te worden gehouden: de vaste criteria en gebied 1 “het Middelburgs profiel”.

Conform het beleid in de Nota dient ongeschilderd pleisterwerk ongeschilderd te blijven. Daardoor blijft het afwisselende stadsbeeld dat ontstaat door de verschillen in de gevelafwerking bewaard: gepleisterde en geschilderde gevels, gepleisterde en niet geschilderde gevels, en bakstenen gevels.

Het Adviesteam ziet hierdoor geen reden om van het beleid af te wijken.

Echter, de commissie heeft in haar vergadering op 22 juni 2023 wel een positief advies gegeven om deze gevel te voorzien van een ‘smetrand’, waarbij een plint wordt geschilderd in RAL 7016 of antraciet zwart en in trapsgewijze uitvoering aan de hand van de drie aangesloten bouwdelen van verschillende hoogte (hoe verder naar achter hoe lager). Het Adviesteam verzoekt om een aangepaste tekening die ter beoordeling kan worden voorgelegd.