Notulen vergadering ARK 5 juni 2025

Een verslag van de vergadering van het Adviesteam Ruimtelijke Kwaliteit van 5 juni 2025.

Deel I: Adviezen ruimtelijke-/beeldkwaliteit

Aanwezig:

  • ir. L. Brink, architect, voorzitter
  • ir. A. Goemans, architect, lid
  • ing. P. Meulmeester, secretaris

Heerlijkheidsweg 3 Middelburg

  • Voor: Uitbreiden bestaande wasstraat met overdekt stofzuigerplein
  • Advies: Aangehouden/op hoofdlijnen akkoord

De Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit beoordeelt aanvragen op basis van de “Nota Ruimtelijke Kwaliteit gemeente Middelburg 2016”. Daarbij dient bij de beoordeling op dit bouwperceel met de volgende criteria rekening te worden gehouden: de vaste criteria, gebied 7 “Industrie”, en het BKP Oostperkweg.

De voorzitter opent de vergadering en heet de architect van het plan welkom. De architect licht vervolgens het plan toe.

De commissie bedankt de architect voor de toelichting. Het plan is op hoofdlijnen akkoord.

Verzocht wordt het plan verder uit te werken en in d verdere uitwerking onderstaande opmerkingen te verwerken:

  • Voer de plint onder het hoekraam (aan de zijde van de Oostperkweg) ook uit in metselwerk;
  • Laat de witte band naast en onder de (bestaande) horizontale pui (aan de zijde van de Oostperkweg) achterwege. Op die manier blijft de bestaande gemetselde gevel “op de grond staan”;
  • Onderzoek of de op het hogere deel van de gevels aangebrachte latten dichter op elkaar moeten worden geplaats om het gewenste effect te sorteren (of dat zwaardere latten moeten worden toegepast). Er is bij de getoonde verdeling enige twijfel of het beoogde effect wordt bereikt, er is weinig hout in het zicht.
  • Stem de ritmiek van de op de gevel aangebrachte latten ook af op de verdeling van de eronder liggende bestaande horizontale pui. Probeer hier meer rust in te brengen;
  • De naamgeving/reclame moet voldoen aan de in de Nota Ruimtelijke Kwaliteit opgenomen criteria. Dat lijkt nu niet het geval te zijn;
  • Het in de bedrijfskleur(en) uitvoeren van diverse (utilitaire) elementen op het terrein, bij het gebouw is niet toegestaan. Bedrijfskleuren mogen wel worden toegepast bij de reclame-uitingen;
  • Lever een groenplan aan en houd rekening met klimaatadaptie en natuur-inclusief ontwerpen.

Prins Bernhardstraat 11 Middelburg

  • Voor: Plaatsen dakkapel
  • Advies: Niet akkoord

De Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit beoordeelt aanvragen op basis van de “Nota Ruimtelijke Kwaliteit gemeente Middelburg 2016”. Daarbij dient bij de beoordeling op dit bouwperceel met de volgende criteria rekening te worden gehouden: de vaste criteria en gebied 3 “De uitbreidingswijken”.

Het plan voor het plaatsen van een dakopbouw op het achterdakvlak van deze hoekwoning voldoet niet aan de in de nota opgenomen criteria. Er ontstaat door het plaatsen van deze dakopbouw een situatie waarbij sprake is van twee boven elkaar geplaatste dakopbouwen/dakkapellen. Dat is niet toegestaan.

De commissie ziet in dit specifieke geval ook geen aanleiding van de in de nota opgenomen criteria af te wijken. De impact van de dakopbouw op het bestaande beeld is te hoog, er blijft door het plaatsen van een dakopbouw te weinig van het dakvlak over. Het voorstel is niet akkoord.

Als suggestie wordt meegegeven te onderzoeken of het mogelijk is de bestaande uitbouw, over de volle breedte en diepte, te voorzien van een verdieping.

Reijersweg 6, kavel E43, Middelburg

  • Voor: Realiseren van een vrijstaande woning
  • Advies: Akkoord

De Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit beoordeelt aanvragen op basis van de “Nota Ruimtelijke Kwaliteit gemeente Middelburg 2016”. Daarbij dient bij de beoordeling op dit bouwperceel met de volgende criteria rekening te worden gehouden: de vaste criteria, gebied 3 “De uitbreidingswijken” en BKP Essenvelt.

Het aangepaste plan voor het bouwen van een vrijstaande woning op dit perceel is akkoord.

Deel II: Adviezen monumenten/beschermd stadsgezicht/beeldkwaliteit

Aanwezig:

  • ir. L. Brink, architect, voorzitter
  • ir. A. Goemans, architect, lid
  • M. Bimmel, bouwhistoricus, lid
  • dr. ing. R. Stenvert, bouwhistoricus, lid
  • ing. P. Meulmeester, secretaris

Hofplein 16 Middelburg

Voor: Reparatie toegangspoort “de Drye Tonnekens”

Advies: Aangehouden/op hoofdlijnen akkoord

De Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit beoordeelt aanvragen op basis van de “Nota Ruimtelijke Kwaliteit gemeente Middelburg 2016”. Daarbij dient bij de beoordeling op dit bouwperceel met de volgende criteria rekening te worden gehouden: de vaste criteria en gebied 1 “het Middelburgs profiel”.

Voorafgaand aan de vergadering is door de monumentleden van de commissie het object bezocht en ter plaatse overleg gevoerd met de architect, de initiatiefnemer en de beleidsmedewerkers erfgoed van de gemeente.

De commissie gaat naar aanleiding van dat overleg op hoofdlijnen akkoord met de voorgestelde werkwijze voor de restauratie van dit rijksmonument. Met als voorwaarde dat in het werk, naar bevinden, wordt bepaald hoe de geconstateerde gebreken zonder, of met zo min mogelijk, schade kunnen worden opgelost. Dit geldt bijvoorbeeld voor het verwijderen van de verflagen (om esthetische redenen), eventuele roestende verbindingen, enz. Voor de overige aspecten wordt verwezen naar eerdere adviezen.

De commissie merkt ook op niet afwijzend te staan tegen het opnieuw schilderen van de poort. Met als opmerking dat indien voor het opnieuw schilderen wordt gekozen, wellicht ook kan worden overwogen de aanwezige accenten in de natuursteen te accentueren door deze een andere kleur te geven.

Koepoortstraat 17 Middelburg

  • Voor: Glasvervanging
  • Advies: Akkoord mits

De Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit beoordeelt aanvragen op basis van de “Nota Ruimtelijke Kwaliteit gemeente Middelburg 2016”. Daarbij dient bij de beoordeling op dit bouwperceel met de volgende criteria rekening te worden gehouden: de vaste criteria en gebied 1 “het Middelburgs profiel”.

De ontwerper licht het plan voor het vervangen van het glas in de kozijnen, ramen en deuren (voor- en achtergevel) van dit rijksmonument toe.

De commissie merkt op dat er, vooral in de ramen van de voorgevel, nog veel historisch glas aanwezig is. Ook de ramen, roeden en kozijnen zijn nog authentiek. Uitgangspunt van het beleid is dat in een dergelijk geval het historische glas en het raam- en kozijnhout, behouden moeten worden.

Het voorstel is akkoord mits:

  • Bij de kozijnen in de voorgevel, op de begane grond en de verdieping, achterzetbeglazing wordt toegepast. De ramen in de dakkapellen kunnen wel worden voorzien van vacuümglas;
  • Het bovenlicht boven de voordeur uitgezonderd wordt van beglazing (of achterzetbeglazing krijgt)
  • Bij de kozijnen in de achtergevel de ramen A1.9 (raam rechts van de achterdeur) en A2.7 (raam boven de achterdeur/raam A1.9) worden voorzien van achterzetbeglazing. De overige ramen/kozijnen kunnen worden voorzien van vacuümglas;
  • Voor de aanpassingen, ten opzichte van het ingediende plan, ziet de commissie een aangepaste tekening tegemoet.

Koorkerkplein Middelburg

  • Voor: Herinrichting plein
  • Advies: Overig

De Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit beoordeelt aanvragen op basis van de “Nota Ruimtelijke Kwaliteit gemeente Middelburg 2016”. Daarbij dient bij de beoordeling op dit bouwperceel met de volgende criteria rekening te worden gehouden: de vaste criteria en gebied 1 “het Middelburgs profiel”.

De ontwerper licht het plan voor de herinrichting van Koorkerkplein toe.

De commissie merkt op het te waarderen dat er meer aandacht is voor het verbeteren van de structuur van het pleintje en er daarbij ook oog is voor klimaatadaptatie en extra vergroenen van de binnenstad. Het autovrij maken van het pleintje (de T-kruising) en het toevoegen van extra bomen/groen wordt toegejuicht.

Verzocht wordt bij het verder uitwerken van het plan rekening te houden met onderstaande opmerkingen:

  • De intentie om de ruimte tussen de steunberen van de Abdij te gebruiken voor het parkeren van fietsen wordt als onwenselijk gezien. Daarmee gaat het positieve effect van het weghalen van de parkeerplaatsen voor auto’s, de verbetering van de zichtbaarheid van dit topmonument op maaiveldniveau, voor een groot deel weer verloren. Voorgesteld wordt het fietsparkeren elders, bijvoorbeeld uiterst links of rechts van het Abdijcomplex te situeren. En/of het fietsparkeren aan de rechterzijde van de Koorkerkstraat (gezien vanaf de Lange Delft) te concentreren;
  • De commissie stelt voor het groen tegen het basement van de toren en de Abdij langs de volledige gevels die grenzen aan het pleintje toe te passen. Het nu voorgestelde groen tegen het basement is te incidenteel. Als geslaagd voorbeeld voor het toevoegen van groen bij een dergelijk gebouw noemt de commissie de Laurenskerk in Rotterdam;
  • De commissie vraagt ook om te onderzoeken of meer bomen kunnen worden geplaatst en mogelijk in een constanter ritme, aansluitend op de bestaande bomen;
  • Maak de strook groen tegen de gevel van het hofje breder;
  • Maak het basement van de Abdijtoren (de Lange Jan) weer zichtbaar;
  • Houdt bij de verdere uitwerking rekening met de werkelijke afmetingen van het bestaande terras en het winterterras, en dan vooral de vaste terrasschermen, tegenover de Abdij. Het bestaande terras met windschermen heeft een grote(re) impact op de beleving van het pleintje dan nu wordt aangegeven;
  • Overweeg een andere insteek te kiezen en uit te gaan van twee haaks op elkaar staande straten in plaats van een pleintje;
  • De commissie vraagt aandacht voor het toepassen van materialen en straatmeubilair zoals ook elders in de stad zijn toegepast. Streef daarbij naar zoveel mogelijk uniformiteit;
  • Het pleintje is wellicht te klein voor een toevoeging als het voorgestelde ronde element. Zeker in combinatie met de al aanwezige, speciaal voor het plein ontworpen, lichtmast.

Lange Delft 45 Middelburg

  • Voor: Wijzigen gevel en handelsreclame maken
  • Advies: Akkoord

De Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit beoordeelt aanvragen op basis van de “Nota Ruimtelijke Kwaliteit gemeente Middelburg 2016”. Daarbij dient bij de beoordeling op dit bouwperceel met de volgende criteria rekening te worden gehouden: de vaste criteria en gebied 1 “het Middelburgs profiel”.

Het aangepaste plan voor het wijzigen van de winkelpui van dit pand in het beschermde stadsgezicht voldoet aan redelijke eisen van welstand en doet geen afbreuk aan de karakteristiek van het beschermde stadsgezicht. Het voorstel is akkoord.

Als suggestie wordt meegegeven de aluminium strips in de kleur van de natuursteen op de gevel te schilderen.

Markt 49 Middelburg

  • Voor: Aanpassen van de gevel
  • Advies: Aangehouden

De Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit beoordeelt aanvragen op basis van de “Nota Ruimtelijke Kwaliteit gemeente Middelburg 2016”. Daarbij dient bij de beoordeling op dit bouwperceel met de volgende criteria rekening te worden gehouden: de vaste criteria en gebied 1 “het Middelburgs profiel”.

Het plan voor het aanpassen van de winkelpui van dit gemeentelijk monument is zonder dat duidelijk is van wat er nog resteert van de oorspronkelijke omkadering op de begane grond van dit pand niet goed te beoordelen. Er lijken voor deze pui twee opties; Handhaven van de huidige pui of bezien of de oudere pui (die achter de huidige afwerking nog aanwezig is) terug te brengen is.

Verzocht wordt de huidige gevelbekleding op de begane grond te verwijderen en de hardstenen omlijsting, die waarschijnlijk nog onder de huidige gevelbekleding aanwezig is, als uitgangspunt voor een nieuw ontwerp van de winkelpui te nemen.

Voorgevels van winkelpanden uit de wederopbouwperiode, zoals dit pand, werden traditioneel op de begane grond voorzien van een omkadering in een nader materiaal. Ook hadden deze panden een hardstenen plint waarvan rechts de afdruk noch zichtbaar is. Het wijzigen van de huidige omkadering naar een volledig gemetselde gevel past niet in deze traditie en geeft de gevel een te “vlakke” uitstraling.

Het uitvoeren van de twee middelste penanten in (slank) metselwerk behoort wat de commissie betreft wel tot de mogelijkheden.

Verwerijstraat 27 en 29 Middelburg

  • Voor; Plaatsen sierhek aan voorkant huis
  • Advies: Niet akkoord

De Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit beoordeelt aanvragen op basis van de “Nota Ruimtelijke Kwaliteit gemeente Middelburg 2016”. Daarbij dient bij de beoordeling op dit bouwperceel met de volgende criteria rekening te worden gehouden: de vaste criteria en gebied 1 “het Middelburgs profiel”.

Het plaatsen van een sierhek evenwijdig aan de voorgevels van deze twee panden in het beschermde stadsgezicht doet te veel afbreuk aan de karakteristiek van het beschermde stadsgezicht, het relatief smalle profiel van dit straatje. Het voorstel is niet akkoord.

Een sierhekwerk haaks op de gevel behoort wel tot de mogelijkheden.

Vlissingsestraat 7 Middelburg

  • Voor: Isoleren dak voorhuis
  • Advies: Akkoord mits

De Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit beoordeelt aanvragen op basis van de “Nota Ruimtelijke Kwaliteit gemeente Middelburg 2016”. Daarbij dient bij de beoordeling op dit bouwperceel met de volgende criteria rekening te worden gehouden: de vaste criteria en gebied 1 “het Middelburgs profiel”.

Het verder uitgewerkte plan voor het isoleren van het dak van het voorhuis van dit rijksmonument is akkoord mits:

  • De latten die eventueel onder de leien worden aangebracht ook meegaan in de golving van het dak;
  • De wijzigen op tekening worden aangebracht, er een aangepaste tekening wordt ingediend.

De commissie merkt tot slot op een voorkeur te hebben voor isolatieplaten met een dikte van 6 cm.

Zuidsingel 128 Middelburg

  • Voor: Transformatie (voormalig) schoolgebouw
  • Advies: Op hoofdlijnen akkoord

Het gewijzigde plan voor het transformeren van dit voormalige schoolgebouw tot appartementen wordt door de architect en de vertegenwoordiger van Woongoed toegelicht.

De commissie merkt op veel waardering te hebben voor de gemaakte aanpassingen ten opzichte van het vorige plan, vooral wat betreft het terugbrengen/handhaven van de bestaande symmetrie in de voorgevel en de achterliggende ingangsruimte. Het karakteristieke beeld van de huidige voorgevel blijft bij het nieuwe voorstel intact.

Van de getoonde opties voor de dakkapellen heeft optie 1, zo strak mogelijk uitgevoerd in een witte kleur en iets hoger in het dakvlak, de sterke voorkeur, met uitzondering van de twee kleine dakkapellen aan weerszijden van de brede dakkapel boven de entreepui. Maak de brede dakkapel, indien nodig, nog iets breder en pas aan weerszijden daklichten toe.

Wellicht dat het benodigde extra vloeroppervlak voor de appartementen onder de kap, in de “kopse” delen van het gebouw kan worden gevonden, door de dakopbouw aan de achterzijde breder te maken.

Verzocht wordt het plan verder uit te werken en een nieuw voorstel voor de breedte, de positie in het dakvlak en het aantal dakkapellen voor te leggen. Met als uitgangpunt aan de voorzijde zoveel mogelijk van het bestaande dakvlak intact te laten.

Ook wordt verzocht de bestaande ritmiek van de gevels, ook aan de achterzijde, terug te laten komen in de voorgevels van de dakopbouwen en dakkapellen.

Diversen

  • De commissie vraagt zich af of er inmiddels vastgesteld (en toetsbaar) beleid is vastgesteld op het gebied van landschap, natuur inclusiviteit, klimaatadaptatie en verduurzaming. De commissie heeft nu de indruk dat dergelijk beleid nog ontbreekt en/of te weinig samenhang vertoont. Ze vraagt de gemeente een klimaatadaptieplan voor de binnenstad op te stellen;
  • Mede naar aanleiding van het plan voor de restauratie van de poort aan Hofplein 16 vraagt de commissie aandacht voor andere historische poorten in de gemeente. Indien blijkt dat er bij eerdere restauraties en/of reparaties portlandcement is gebruikt, wordt geadviseerd het portlandcement te verwijderen om problemen met de natuursteen elementen van de poorten op termijn te voorkomen. De gedachte is daarbij met minimale ingrepen de schade, of mogelijke vervolgschade, zo veel mogelijk te voorkomen/zo veel mogelijk te beperken.

Deel III: Vooroverleg ruimtelijke kwaliteit

Aanwezig:

  • ir. L. Brink, architect, voorzitter
  • ir. A. Goemans, architect, lid
  • ing. P. Meulmeester secretaris

Slaak, Sprinkhof, Arnemuiden

  • Voor: Nieuwe opzet stedenbouwkundig plan
  • Opdrachtgever: Van de Klok
  • Architect: RoosRos
  • Advies: Akkoord

Toelichting: Het plan is aangepast aan de opmerkingen van de commissie van 10 april. Met deze laatste aanpassingen is het plan akkoord.

De commissie geeft als suggestie nog mee de pv-panelen, indien deze op het voordakvlak worden aangebracht zoals bij de levensloopwoningen, in maximaal twee rijen onder te brengen.

De commissie vraagt tot slot te onderzoeken of de parkeervakken in het straatje naar het binnenhofje in één lijn kunnen worden gelegd.