Het gemeentebestuur van Middelburg hield zaterdag 14 januari zijn nieuwjaarsreceptie in het stadhuis. In de burgerzaal luisterden de aanwezigen naar de nieuwjaarstoespraak van locoburgemeester Jeroen Louws. Aschwin van den Abeele, stadsdichter van de gemeente Middelburg, droeg een gedicht voor.

Dames en heren, jongens en meisjes,
goedemiddag.

Namens het gemeentebestuur van Middelburg heet ik u van harte welkom op onze nieuwjaarsreceptie.
Fijn dat u gekomen bent.

Ik wens u en uw naasten een heel gelukkig en gezond 2023. Ik wil ook benadrukken hoe fijn ik het vind dat ik deze wens hier op dit moment, tijdens dit samenzijn, mag uitspreken. De laatste keer dat we een nieuwjaarsreceptie op deze manier konden organiseren was in januari 2020. Alhoewel de digitale wereld in de tussenliggende jaren uitkomst bood, gaat er toch niks boven écht bij elkaar zijn.

Een nieuw jaar, een nieuw begin. Het moment waarop we terugkijken en vooruitblikken. In de gemeente Middelburg is in het afgelopen jaar, zoals altijd, weer veel gebeurd. We begonnen het afgelopen jaar nog in de restricties van de coronamaatregelen die in de loop van het jaar één voor één werden afgeschaald. En in maart gingen we naar de stembus en kregen we een nieuwe gemeenteraad en nieuw college.  Maar we zagen ook de verschrikkelijke gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Een oorlog die eerst nog ver van ons verwijderd leek, maar die steeds dichterbij kwam.

Waar de meesten van ons de verhalen over de oorlog eerst vanuit de media vernamen, werden die verhalen steeds meer aangevuld door getuigenissen uit eerste hand. Afgelopen jaar verwelkomden wij in onze stad namelijk enkele honderden mensen die hebben moeten vluchten uit Oekraïne. De gemeente, organisaties en andere betaalde krachten hebben zich er voor ingezet dat het deze mensen aan niks ontbrak. Maar het was ook opvallend hoeveel vrijwillige inzet er was. Dat liep uiteen van gezinnen die ontheemden in hun huis opnamen, tot aan kinderen die van deur tot deur gingen om hulpgoederen in te zamelen. Van groot tot klein en van jong tot oud, ze hadden één ding gemeen: ze wilden helpen.

Dat willen helpen lijkt net zo bij Middelburg te horen als monumenten bij onze binnenstad. Het definieert onze stad Middelburg. We zagen het al in de coronatijd, maar ook recent, afgelopen maand, tijdens de brand in het asielzoekerscentrum. Naast de politie en brandweer zagen we ook buurtbewoners die een helpende hand aanboden.

Het komt allemaal voort uit het oog hebben voor elkaar. Wat zijn de behoeften van de mensen naast mij. Het kan uiteenlopen van een plek om te wonen; warme kleren of slechts een luisterend oor. Maar je komt er pas achter als je met elkaar praat en goed naar elkaar luistert.

Zo zijn wij als college in de afgelopen jaren ook tot besef gekomen hoe belangrijk het is om excuses aan te bieden voor de rol van het stadsbestuur in het slavernijverleden. Sinds 2005 hebben wij op de Balans een monument ter nagedachtenis aan de afschaffing van de slavernij. Sinds het jaar van oprichting is daar jaarlijks een herdenking. Door de samenwerking hierin van gemeente en diverse betrokken partijen is het inzicht ontstaan hoe belangrijk het erkennen en herkennen is van het slavernijverleden en hoe belangrijk de kennis van dat stuk geschiedenis is om samen een betere toekomst voor ons allemaal te maken. Excuses zijn daar een heel belangrijk onderdeel van, net als educatie en -nogmaals- in gesprek blijven met elkaar. Wij spreken de excuses uit op 1 juli, de dag van Keti Koti: het jaarlijks terugkerend feest ter viering van de afschaffing van de slavernij.

Of het nou die mooie monumenten in de binnenstad zijn; de bereidheid tot helpen van de inwoners; een combinatie van andere factoren of simpelweg omdat Middelburg de mooiste en beste stad van Nederland is…ik weet niet. Middelburg heeft in ieder geval een grote aantrekkingskracht want ons inwonersaantal blijft nog steeds groeien. Het geeft ons als stadsbestuur de mooie uitdaging om de stad mee te laten groeien met haar bewoners. Maar dat is niet iets wat wij geheel vanuit onszelf doen. Nee, wij horen graag uw ideeën en visie op hoe wij Middelburg verder kunnen ontwikkelen opdat de stad aansluit bij ieders wensen en behoeften. Online, fysiek in de wijken en waar anders mogelijk, proberen wij zo veel mogelijk aanwezig en toegankelijk te zijn om met u in contact te komen en blijven.

U kunt dit jaar ook nog op een andere wijze invloed uitoefenen. Op 15 maart staan de Provinciale Statenverkiezingen weer op de kalender. Ik wil iedereen die stemgerechtigd is, oproepen aan deze verkiezingen deel te nemen. De provincie beslist over een aantal grote onderwerpen, zoals woningbouw, verkeer, landbouw en natuur. Daarom is het belangrijk om ook bij deze verkiezingen te gaan stemmen.

De Provincie Zeeland zal sowieso in het nieuws zijn dit jaar omdat het dit jaar een 700 jarig jubileum viert. Met het ondertekenen van de Vrede van Parijs in 1323 kwam er een einde aan de strijd tussen Vlaanderen en Holland over Zeeland. Daarmee ontstond het Graafschap Zeeland wat als voorloper gezien kan worden van de huidige Provincie. Hoe, waar en met wie dit jubileum gevierd gaat worden, wordt later dit jaar bekend gemaakt. In oktober van vorig jaar kreeg het Zeeuws Museum in Middelburg al een voorbode van het jubileum in de vorm van de onthulling van originele akte van de Vrede van Parijs.

Het zijn zeker leuke dingen om naar uit te kijken. Tegelijkertijd weten we ook dat andere vooruitzichten nu minder rooskleurig lijken. De stijgende energiekosten, inflatie…voor sommige mensen zal het moeilijk zijn om rond te komen.
Kijk daarom niet alleen vooruit het nieuwe jaar in, maar kijk ook naast u. Praat met elkaar, kijk waar en hoe u iemand kunt helpen. Zolang we dat blijven doen, staat niemand alleen en zijn we echt een samenleving en samen kunnen we heel veel aan.

Nieuwjaarsgedicht stadsdichter Aschwin van den Abeele

NIEUWJAARSLIED

nu het nieuwe jaar ons welkom heet
en belooft dat alles nog mogelijk is
moeten we er rekening mee houden
dat het ons nog gaat lukken ook

nu het nieuwe jaar ons welkom heet
beseffen we dat we er bij zullen zijn
inhoud gevend aan mogelijkheden die
niets liever willen dan benut te worden

maar bedrijvig Middelburg
sta er zo nu en dan eens bij stil
dat leegte niet niets is
maar licht en schaduw kent
elk wachten een kans
elk wonder ongepland

we zijn immers al aanwezig genoeg
met voldoende brood en snelle spelen
ligt in elke leemte reeds een bedoeling
in iedere ruimte onze vaardige hand

want in het wezen van deze stad
wordt sereen het leven gewogen
en met het kalme oog van kijken
heerst hier rust, geduld en genot

machtig mooi Middelburg
sta er zo nu en dan eens bij stil
dat leegte niet niets is
maar licht en schaduw kent
elk wachten een kans
elk wonder ongepland