Bij een kernongeval kan de overheid het advies geven om jodiumtabletten in te nemen. Deze tabletten zijn voornamelijk bedoeld voor mensen van 40 jaar en jonger. Hoe jonger, hoe belangrijker het is om je te beschermen tegen besmetting van radioactief jodium. Vooral baby's en jonge kinderen lopen een verhoogd risico. Ook zwangere vrouwen van alle leeftijden kunnen het advies krijgen een tablet in te nemen ter bescherming van hun ongeboren kind.

Radioactief jodium is, zoals de naam al zegt, een radioactieve stof. Radioactief jodium kan via de luchtwegen of het eten van besmet voedsel in het lichaam terechtkomen en door de schildklier worden opgenomen. Dit kan bij jonge mensen op de langere termijn schildklierkanker veroorzaken.

Hoe werkt een jodiumtablet?

De schildklier kan maar een bepaalde hoeveelheid jodium opnemen. Door zelf een jodiumtablet (waar schone jodium in zit die niet radioactief besmet is) in te nemen, raakt je schildklier verzadigd. Hij neemt dan geen radioactief jodium meer op.

Wanneer moet ik de tablet innemen?

Een jodiumtablet heeft uitsluitend een beschermende werking wanneer deze op het juiste moment wordt ingenomen. Neem de tablet daarom nooit in op eigen initiatief, maar alleen na instructie vanuit de overheid.

Waar kan ik jodiumtabletten verkrijgen?

Je kunt bij alle Zeeuwse gemeentes een doosje met jodiumtabletten ophalen.

Informatie

Op de website www.waaromkrijgikjodiumtabletten.nl vindt u meer informatie over de verspreiding van jodiumtabletten, de werking van jodium en welke zones voor de verspreiding van jodiumtabletten zijn vastgesteld.

Vindt u geen antwoord op uw vraag?

Neem dan contact op met het ministerie van VWS.