Kentekenparkeren is een handige manier om een parkeerkaartje te kopen. Het grote verschil is dat u geen parkeerkaartje meer uit de parkeerautomaat krijgt. U toetst uw kenteken in, geeft de gewenste parkeertijd aan en betaalt met uw pinpas of creditkaart. Het systeem registreert de betaling op een centrale plek. U hoeft dus na betaling niet meer terug te lopen naar de auto om er een parkeerkaartje in te leggen.

Hoe voer ik mijn kenteken in voor parkeren?

Dit kan op verschillende manieren. U kunt uw kenteken invoeren via een parkeerautomaat of  via uw smartphone met een parkeerapp. Volg de instructies op de parkeerautomaat of in de app om uw kenteken correct in te voeren.

Moet ik een parkeerticket achter mijn voorruit leggen als ik kentekenparkeren gebruik?

Nee, als u kentekenparkeren gebruikt, hoeft u geen fysiek parkeerticket meer achter uw voorruit te plaatsen. Het systeem herkent uw voertuig aan de hand van het ingevoerde kenteken.

Hoe kan ik betalen voor kentekenparkeren?

Vanaf 8 januari 2024 is betaling alleen mogelijk met een pinpas of creditcard bij de parkeerautomaten op straat. U kunt ook betalen met een parkeerapp op uw smartphone. Kijk voor meer informatie op de pagina Belparkeren.

Bezoekers die toch met muntgeld willen betalen, kunnen terecht in een van de vier parkeergarages in de stad, waar zowel munten als biljetten worden geaccepteerd.

Hoe weet ik of mijn betaling is geregistreerd bij kentekenparkeren?

Na het invoeren van uw kenteken en het betalen van het parkeertarief, ontvangt u meestal een bevestiging op het scherm van de parkeerautomaat of in de mobiele app. U kunt dit als bewijs van betaling gebruiken.

Op de parkeerautomaat kunt u kiezen om een betaalbewijs te printen. Een bankafschrift van uw pinbetaling is echter ook een betaalbewijs.

Kan ik mijn kenteken op een later tijdstip wijzigen als ik al geparkeerd heb?

Dit kan variëren afhankelijk van het systeem in uw specifieke locatie. In sommige gevallen kunt u het kenteken later wijzigen via een app of website. In andere gevallen moet u een nieuw parkeerticket kopen.

Wat gebeurt er als ik het verkeerde kenteken invoer?

Het is belangrijk om het juiste kenteken in te voeren. Als u per ongeluk het verkeerde kenteken invoert, kan dit leiden tot een parkeerboete. Controleer altijd zorgvuldig of het kenteken correct is voordat u het bevestigt.

Hoe lang is mijn parkeerbetaling geldig bij kentekenparkeren?

De geldigheidsduur van uw parkeerbetaling kan variëren, afhankelijk van de regels in de specifieke parkeerzone. Dit kan enkele uren zijn, een hele dag of langer. Raadpleeg de informatie op de parkeerautomaat of in de app om te weten hoelang uw parkeerbetaling geldig is.

Kan ik mijn parkeertijd verlengen als ik meer tijd nodig heb?

In sommige gevallen kunt u de parkeertijd verlengen via de mobiele app of een parkeerautomaat, zolang de maximale toegestane parkeertijd in die zone nog niet is overschreden.

Wat zijn de voordelen?

  • Niet meer teruglopen naar de auto om het parkeerkaartje achter de voorruit te plaatsen. Er zijn meer voordelen dan alleen het niet teruglopen. Waar vroeger de parkeercontroleur alle auto’s op een parkeerplaats langs moest lopen, doet nu de scanauto dat. Dat gaat veel sneller. Er kunnen dus meer parkeerplaatsen worden gecontroleerd in een korte tijd.
  • Minder bekeuringen. Intensiever handhaven beïnvloedt het gedrag van de parkerende automobilist. Omdat de pakkans veel groter wordt, neemt men minder snel het risico om te parkeren zonder te betalen. De bereidheid om te betalen neemt dus aanmerkelijk toe. Het aantal naheffingsaanslagen (bekeuringen) zal naar verwachting dalen.
  • Lagere parkeerdruk: automobilisten parkeren minder in de gebieden waar betaald moet worden. Dit betekent een lagere parkeerdruk en minder zoekverkeer.
  • Eenvoudig betalen: geen gedoe met papieren parkeertickets. Voer simpelweg uw kenteken in op de automaat en betaal snel en gemakkelijk.
  • Veiligheid en gemak: u hoeft zich geen zorgen te maken over het verlies van fysieke parkeervergunningen of -tickets. Uw kenteken is altijd bij de hand.
  • Milieuvriendelijk: minder papierafval. Geen gedrukte parkeertickets betekent een bijdrage aan een schonere omgeving. Het gebruik van digitale kentekenregistratie is duurzamer voor het milieu.

Parkeren in straten met een maximale parkeerduur

In een aantal straten geldt een maximale parkeerduur. Deze geldt niet als u een bewonersvergunning en een parkeervergunning voor bezoekers heeft.

Hoe gaat de controle?

Waar vroeger de parkeerwachter alle auto’s op een parkeerplaats langs moest lopen, doet nu de scanauto dat. Dat gaat veel sneller. Er kunnen dus meer parkeerplaatsen worden gecontroleerd in een korte tijd.

Is mijn privacy gewaarborgd bij parkeren op kenteken en verloopt dit volgens de wet?

Gemeente Middelburg houdt zich aan de wettelijke regels. De kentekengegevens, uw parkeertijd en parkeerduur gebruiken we alleen voor controle op betaald parkeren en (anoniem) voor statistische informatie, zoals het meten van de parkeerdruk.

De gegevens worden niet doorgegeven aan derden. Volgens de richtlijnen van de Belastingdienst worden de gegevens 7 jaar bewaard.

Bij een parkeercontrole krijgt de handhaver of scanauto alleen een bericht of voor het gescande kenteken betaald is. Er is geen koppeling met uw persoonsgegevens.

Uw privacy is hiermee gewaarborgd. Bekijk voor meer informatie de privacyverklaring van Gemeente Middelburg.

Hoe worden mijn gegevens opgeslagen?

Kentekens die zijn ingevoerd bij de parkeerautomaat, worden samen met de parkeertijd en de zone opgeslagen in een database van het Nationaal Parkeer Register van de Rijksdienst voor het Wegverkeer.

De leveranciers van onze parkeerautomaten houden naast die gegevens, ook de transactiegegevens bij in een database.

De handhaver of scanauto scant het kenteken van de geparkeerde auto en krijgt een signaal of er voor het kenteken is betaald, voor de juiste parkeerzone en parkeertijd.

De gegevens uit de databases worden ook gebruikt als iemand bezwaar maakt tegen een parkeerboete. Ook hier geldt de wettelijke bewaarplicht van 7 jaar en de geheimhoudingsplicht.

Gehandicaptenparkeerkaart en passagierskaart

Voor deze vergunningen verandert er voorlopig niets. In Middelburg kunt u met een gehandicaptenparkeerkaart of passagierskaart parkeren in alle parkeervakken, zonder dat u hiervoor hoeft te betalen. Mochten er in de toekomst wijzigingen plaatsvinden, dan zullen wij alle houders van een gehandicaptenparkeerkaart (gpk) tijdig informeren.