We zijn van plan om in begin 2025 te starten met herstelwerkzaamheden aan de kademuur bij de Nieuwe Haven en Turfkaai. Omwonenden kregen de gelegenheid om mee te denken over de inrichting van de ruimte tussen de weg en de kademuur.

Op 14 maart is er een informatieavond over het voorlopig ontwerp. De ontwerptekeningen kunt u onderaan deze pagina bekijken. We hebben geprobeerd om zoveel mogelijk rekening te houden met de wensen van bewoners en de plannen van de gemeente.

Inspraakprocedure

Het voorlopig ontwerp ligt vanaf 11 april ter inzage in het Gemeenteblad (Overheid.nl).

Start herstelwerkzaamheden kademuur en inrichting openbare ruimte

We zijn van plan om in 2025 te beginnen met het repareren van de kade en het inrichten van de ruimte. We zijn nu bezig met de voorbereidingen, zoals het maken van een gedetailleerd plan, het bepalen van de werkmethode en het opstellen van een planning.

Inspraak voorlopig ontwerp herinrichting openbare ruimte Nieuwe Haven, Turfkaai en Houtkaai

Burgemeester en wethouders van Middelburg maken bekend dat inspraak wordt verleend over het voorlopig ontwerp voor de herinrichting van de openbare ruimte op de Nieuwe Haven, Turfkaai en Houtkaai.

Aanleiding en uitgangspunten

In 2020 is een inspraakprocedure doorlopen voor de herinrichting van de Hoogstraat, Nieuwe Haven, Turfkaai, Vismarkt (gedeeltelijk) en Houtkaai (gedeeltelijk), en is het definitief ontwerp vastgesteld. Dit definitief ontwerp omvatte onder andere het herinrichten van de openbare ruimte Nieuwe Haven, Turfkaai en Houtkaai tussen de kademuur en de rijbaan. Maar met het vooruitzicht op de herstelwerkzaamheden aan de kademuur, is de openbare ruimte tussen de kademuur en de rijbaan bij de werkzaamheden in 2021­–2022 niet volgens het definitief ontwerp uitgevoerd.

Begin 2025 starten de herstelwerkzaamheden aan de kademuur Nieuwe Haven, de Turfkaai en de Houtkaai. Tegelijk met de herstelwerkzaamheden richten we het openbare gebied tussen de kademuur en de rijbaan opnieuw in. Het college heeft een nieuw ontwerp voor dit openbare gebied gemaakt. Het door bewoners bedachte inrichtingsplan is ingepast in dit ontwerp. Omdat het in 2020 vastgestelde ontwerp voor de herinrichting is aangepast, wordt het ontwerp voor de herinrichting opnieuw in de inspraak gebracht.

Het ontwerp van 2020 zag toe op het klimaatbestendiger inrichten van de leefomgeving. De algemene uitgangspunten van de gemeente leest u onder het kopje Klimaat en duurzaamheid. Onder het kopje Voorlopig ontwerp lichten we de (accent)verschuivingen toe ten opzichte van het ontwerp uit 2020.

Klimaat en duurzaamheid

De afgelopen jaren ondervinden wij dat het klimaat aan het veranderen is: (extreem) warm weer, weinig of juist extreem veel neerslag. De verwachting is dat we dit soort situaties steeds vaker gaan meemaken. Daar moeten we ons tijdig op inrichten. Door verharding (stenen en tegels) te vervangen door groen maken we de openbare ruimte geschikter voor wateropvang. Meer groen levert een belangrijke bijdrage aan het verminderen van de opwarming van de directe omgeving (minder hittestress) en meer biodiversiteit. Dus een fijner leefklimaat.

De gemeente wil zo duurzaam mogelijk omgaan met grondstoffen en materialen. De bestaande verharding zal daarom voor een deel worden hergebruikt en voor een deel worden vervangen door nieuwe materialen. Verharding die niet opnieuw kan worden gebruikt, zal worden afgevoerd en ergens anders als nieuwe grondstof worden toegepast.

Participatie

Het college heeft op 30 januari 2024 aan zo’n honderd omwonenden/ondernemers rond het projectgebied een brief met een vragenlijst gestuurd, met het verzoek om wensen/ideeën voor de herinrichting met de gemeente te delen. Twaalf omwonenden hebben gereageerd.

Op 7 maart 2024 heeft het college een conceptontwerp opgesteld. Dit conceptontwerp is mede gebaseerd op:

  • een ontwerp dat enkele bewoners van de Nieuwe Haven en Turfkaai zelf hebben ingediend;
  • de ingevulde vragenlijsten en reacties van bewoners op de uitvraag van 30 januari 2024;
  • het advies van het Adviesteam Ruimtelijke Kwaliteit (ARK) van december 2023, en;
  • het niet uitgevoerde definitieve ontwerp van het college voor de herinrichting uit 2020.

Dit conceptontwerp is op 8 maart 2024 gedeeld met de omwonenden en was ook te raadplegen op de website van de gemeente.

Op 14 maart 2024 heeft het college een informatiebijeenkomst voor omwonenden georganiseerd in de Zeeuwse bibliotheek. Daar waren vijf belangstellenden aanwezig. Twee bewoners hebben via de mail gereageerd.

Ook heeft het college op 14 maart 2024 samen met een bewoner van de Turfkaai terugkoppeling gegeven aan het ARK. Vervolgens is het conceptontwerp tijdens de vergadering van het ARK gepresenteerd, waarbij het ARK op het plan heeft gereageerd.

Dit alles heeft geleid tot het voorlopig ontwerp dat nu ter inzage wordt gelegd.

Voorlopig ontwerp

De belangrijkste verschillen tussen het ontwerp voor de inrichting uit 2020 en het voorlopig ontwerp dat nu ter inzage wordt gelegd, zijn hieronder beschreven.

Inrichting

Een belangrijke wens uit het participatietraject met de bewoners was het creëren van een publieke verblijfplaats. Daarin wordt voorzien met een wandelpromenade, robuuste trappartijen en vier sober uitgevoerde banken.

Het voornaamste kenmerk van de locatie is het hoogteverschil tussen de bovenkant van de kademuur en de rijbaan. Gemiddeld is dit verschil zestig centimeter. Om dit verschil op te lossen is in het ontwerp een keerwand opgenomen tussen de lager gelegen promenade en de hoger gelegen groenvakken. Hiermee wordt het mogelijk de historische waardevolle kademuur – in aanzicht, detaillering en materiaal – te behouden.

Direct aan deze kademuur ontstaat een promenade die nagenoeg vlak op de bovenkant van de kademuur aansluit. Deze 'vlakke' aansluiting is een referentie naar de historische situatie. Met een maatvoering van zo’n drie meter is de promenade een ruim wandelpad waar wandelend en verblijvend publiek een plek krijgt. Door de promenade 'kaal' te houden en banken te integreren met de keerwand ontstaat een sober beeld. De promenade is gematerialiseerd met kasseien (historische referentie).

Aan de 'bovenzijde' ontstaat ruimte voor een groene inrichting. Het groen wordt plaatselijk onderbroken door vier publieke trappen tussen de promenade en de rijbaan. Deze trappen zijn in maatvoering nagenoeg 'uitgevuld' tussen de bestaande bomen. Door het gebruik van de keerwand kunnen de bestaande zilverlindes worden behouden. Bij de bushalte worden de vier lindes 'naast de brug' verplaatst naar de wegzijde. De bomen zijn in gezonde conditie en kunnen op de nieuwe voorgestelde positie worden herplant.

Groen

Uit de reacties van omwonenden blijkt dat men het belangrijk vindt dat er voldoende groen komt en dat er aandacht is voor de biodiversiteit. Er komt daarom minder verharding (kasseien en klinkers) en veel meer groen.

Alle bestaande bomen zullen worden behouden. Het college maakt nog een beplantingsontwerp. Als voorbeeld noemen de bewoners de recent aangebrachte groenperken langs het kanaal tussen het Stadskantoor en de Schroebrug. Er zal beplanting worden aangebracht met aandacht voor biodiversiteit en samenhang. Doel is om jaarrond kleur en geur te creëren. De ervaring leert dat wilde planten als stokroos en klaproos er ‘vanzelf’ tussen komen te staan.

Door het maken van plantenvakken stroomt regenwater op die locatie niet meer direct af naar de gracht, maar wordt het regenwater in de bodem opgenomen en komt het beschikbaar voor de bomen/beplanting.

Inspraak

Volgens artikel 7, derde lid, onder d, van de Participatie- en inspraakverordening Middelburg wordt inspraak verleend over de inrichting of herinrichting van wegen, straten of pleinen. Daarom starten we voor de herinrichting van de openbare ruimte Nieuwe Haven, Turfkaai en Houtkaai de inspraakprocedure. Wat dat betekent leest u hieronder.

Inspraaktermijn

De inspraaktermijn is zes weken en start op de dag na publicatie.

Inzage

Tijdens de inspraaktermijn is het voorlopig ontwerp op verschillende manieren in te zien:

  1. als bijlage bij de publicatie in het Gemeenteblad op de website www.officielebekendmakingen.nl(externe link);
  2. op deze webpagina;
  3. op het stadskantoor bij de vakbalie. Voor een bezoek aan de vakbalie vragen wij u om vooraf een telefonische afspraak te maken via 0118 67 50 00.

Zienswijzen

Tijdens de inspraaktermijn kunnen bewoners en andere belanghebbenden mondeling of schriftelijk hun zienswijze over het voorlopig ontwerp geven. Afhankelijk van de zienswijzen zal bekeken worden of het ontwerp moet worden aangepast.

Voor een mondelinge zienswijze of voor meer informatie kunt u een afspraak maken met de projectleider via info@middelburg.nl ter attentie van Jan Marijs en onder vermelding van ‘Inspraak herinrichting openbare ruimte Nieuwe Haven, Turfkaai en Houtkaai’.

Schriftelijke zienswijzen richt u aan: Burgemeester en wethouders van Middelburg, Postbus 6000, 4330 LA Middelburg. Een inspraakreactie per e-mail verstuurt u naar info@middelburg.nl onder vermelding van ‘Inspraak herinrichting openbare ruimte Nieuwe Haven, Turfkaai en Houtkaai’.

Eindverslag en definitief ontwerp

Van de inspraak wordt een eindverslag gemaakt, en het voorlopig ontwerp wordt omgezet in een definitief ontwerp. Het eindverslag bevat een overzicht van de gevolgde inspraakprocedure, een geanonimiseerde weergave van de zienswijzen, een reactie op deze zienswijzen en een overzicht van de wijzigingen die verwerkt zijn in het definitief ontwerp.

Na vaststelling door het college worden het eindverslag en het definitief ontwerp gepubliceerd in het Gemeenteblad op de website www.officielebekendmakingen.nl(externe link) en toegezonden aan iedereen die een zienswijze heeft ingediend.

Uitvoering

Na de vaststelling van het definitief ontwerp zal er worden gestart met de verdere voorbereidingen voor de uitvoering van de herinrichting. Het college streeft ernaar om in het eerste kwartaal van 2025 te starten met de uitvoering.