Logo Cool Towns + Interreg 2 Seas Mers Zeeën European Regional Development Fund + logo European Union

Bent u op zoek naar een natuurlijke en een stabiele oprit of tuin die milieuvriendelijk is en draagt u graag een steentje bij aan het klimaatbestendig maken van uw leefomgeving? Dan is het aanleggen van groene verharding de juiste optie voor u! Groene verharding is verharding met gaten waar gras doorheen kan groeien en regenwater in opgevangen kan worden. Dit terwijl de ondergrond toegankelijk blijft om erover te lopen of om uw auto op te parkeren. Zo behouden we de stabiliteit van de ondergrond en creëert u een aantrekkelijk groen beeld in uw tuin of oprit. Op deze manier maken we samen Middelburg klimaatbestendig!

Waarom is groene verharding een milieuvriendelijke optie?

Het klimaat op aarde verandert. Het wordt steeds warmer en er is meer sprake van hevige neerslag. Dit heeft steeds meer gevolgen voor onze leefomgeving. De extremere weersomstandigheden zorgen voor meer wateroverlast tijdens hevige buien en meer droogte in tijden van droogte. Groene verharding is een goede oplossing om uw leefomgeving klimaatbestendiger te maken. Naast dat het een mooi groen beeld creëert heeft het grote voordelen voor uw tuin! Door de openingen in de groene verharding is de waterdoorlaatbaarheid hoog voor regenwater wat de wateroverlast op straat vermindert bij extreme buien. Hierdoor kan het regenwater goed in de bodem wegzakken en het grondwaterpeil aanvullen wat de gevolgen van droogte beperkt in uw tuin.

Wat doet de Gemeente Middelburg met groene verharding?

In Middelburg heeft de Gemeente Middelburg al een aantal projecten waarbij parkeervoorzieningen worden heringericht op klimaatbestendige wijze, zoals de parkeerplaats in de Prinsenhove te Middelburg.

In de afbeeldingen hieronder is een voor en na foto van de parkeerplaats. De Prinsenhove stond op de planning voor wegen- en rioolonderhoud. Deze werkzaamheden werden gecombineerd met een herinrichting om te komen tot een klimaatbestendige leefomgeving waarin meer groen en minder verharding wordt teruggebracht en waarin ruimte gemaakt wordt voor het opvangen van het regenwater.

Parkeerplaats Prinsenhove voor en na groene verharding

De voordelen op een rijtje

 • Waterdoorlatend en milieuvriendelijk: Bij een oprit met groene verharding kan regenwater vlot in de bodem infiltreren. Zo vermijdt u wateroverlast én u draagt uw steentje bij aan het milieu.
 • Vergroot Biodiversiteit en Bodemkwaliteit: Het weghalen van tegels of asfalt en vervangen door waterdoorlatende verharding biedt meer ruimte aan een natuurlijk bodemleven en vergroot daarmee de biodiversiteit.
 • Stevig en stabiel: Dankzij groene verharding wordt uw oprit mooi groen, maar ook erg stevig en stabiel. Er is dus geen sprake van verzakkingen, spoorvorming of kuilen. Ook kan groene verharding gebruikt worden als oprit, door de stevigheid van groene verharding kan dit gebruikt worden als parkeerplaats.
 • Aantrekkelijk groen beeld: Met groene verharding wordt er een natuurlijk, groen beeld toegevoegd aan uw woning.
 • Makkelijk te plaatsen: Een oprit of tuin met groene verharding valt snel en eenvoudig te plaatsen.
 • Er zijn vele soorten en maten: Door de velen soorten en maten is er genoeg keuze om de beste groene verharding te kiezen voor uw tuin of oprit.

Aandachtspunten

 • Niet direct beloopbaar of berijdbaar: Na het inzaaien van het gras is het nog niet direct mogelijk om de groene verharding te gebruiken. Het gras heeft een aantal weken nodig om vast te groeien.
 • Vereist onderhoud: Het gras heeft het soms zwaar te verduren. Ondanks de bescherming van de tegels is op tijd maaien en goed bemesten aangeraden.
 • Mogelijk minder mooi in winter en bij hitte: In het voorjaar en bij hitte kan het gras er minder mooi uitzien.

Tip voor grasonderhoud!

 • Januari tot februari: Kalk strooien. Kalk strooien maakt de grond minder zuur. Hierdoor is het gras beter in staat om meststoffen op te nemen, waardoor het beter groeit en mos minder een kans krijgt.
 • Maart tot april: Gras bemesten met organische meststoffen.
 • Onkruid verwijderen: Onkruidvorming bij weinig autoverkeer is niet uitgesloten. Jaarlijks onkruid verwijderen is in dit geval nodig.
 • Herzaaien: Bij hevig vriesweer of lange droge periodes sterft het gras mogelijk af. Daarom is het mogelijk dat kale plekken opnieuw gezaaid moeten worden.

Wist u dat...

Naast het vullen van de grastegels met teelaarde voor gras, is het ook mogelijk om de tegels te vullen met steenslag of grind. In sommige gevallen worden de tegels opgevuld met houtschors, wat voor een uniek resultaat zorgt. Beide zijn nog makkelijker in onderhoud en blijven waterdoorlatend.