Logo Interreg 2 Seas Mers Zeeën Solarise European Regional Development Fund en logo European Union

Het doel van het Interreg project Solarise was het faciliteren van de productie van zonne-energie in de 2 zeeën regio.

Zonne-energie is een vorm van hernieuwbare elektriciteit die fors is toegenomen in de afgelopen jaren. Echter wordt zonne-energie nog steeds beschouwd als een onbetaalbare en problematische vorm van energieopwekking. Vandaar dat zonne-energie een klein deel uitmaakt van het energie systeem van Europa en wordt de potentie die deze vorm van energie opwekking heeft niet optimaal gebruikt in de 2 zeeën regio.

Het doel van het project was het faciliteren van de productie van zonne-energie in de 2 zeeën regio. Dit werd gedaan door het testen en demonstreren van een reeks innovatieve zonne-energieoplossingen op historische en openbare gebouwen en bij huishoudens (voornamelijk gericht op laag-inkomen families) in zowel de stedelijke als de plattelands gebieden. Uiteindelijk helpt het project CO2-besparingen te realiseren en de energierekening te verlagen.

Het project SOLARISE liep van 1 januari 2018 tot 30 juni 2022.

100.000 KWh

Op 28 november 2022 om 10.00 uur is de opbrengst van de zonnepanelen bij het Zeeuws Archief de 100.000 KWh gepasseerd. Dit na 11 maanden en 4 dagen na ingebruikname. Door het gebruik van zonnepanelen bij het Zeeuws Archief hebben we een CO2 emissie reductie van 99.702 kg gerealiseerd wat een equivalent van het aanplanten van 5.444 bomen vertegenwoordigd.