Burgernet

Burgernet is een samenwerkingsverband tussen burgers, gemeenten en politie om de veiligheid in de omgeving te vergroten.

Aanmelden Burgernet

U kunt zich nu opgeven als deelnemer via de website van Burgernet. Hoe meer deelnemers, hoe groter de kans op succes.

Afmelden Burgernet

Wilt u zich afmelden voor Burgernet? Ga dan na het inloggen op de website van Burgernet naar de optie 'Ik wil mij uitschrijven'. Daar kunt u eenvoudig bevestigen dat u zich wilt uitschrijven voor alle Burgernet activiteiten.

Over Burgernet

Bij Burgernet werken inwoners, gemeenten en de politie samen om de veiligheid in de woonomgeving en werkomgeving te bevorderen. Burgernet is een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven. De centralist van de meldkamer politie start, na een melding over een inbraak of een vermist kind, een Burgernet actie op.

Deelnemers aan Burgernet krijgen dan een melding via de telefoon of een tekstbericht per sms. Dit met de vraag uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Met informatie hierover help je direct bij de opsporing van dader(s), een voertuig of een vermist kind.

De politie maakt gebruik van Burgernet als ze uw hulp kunnen gebruiken bij het vinden van verdachten, vermisten of bijvoorbeeld voertuigen. Het is van groot belang dat een ieder zich veilig voelt in de eigen leefomgeving. Als gemeente proberen we daar, in samenwerking met de politie en het Openbaar Ministerie, al het mogelijke aan te doen. U kunt daar via Burgernet ook een bijdrage aan leveren, gewoon door uw ogen en oren open te houden na een melding door politie of gemeente. Zodoende helpt u mee om verdachten of vermisten op te sporen.

NL-Alert en Amber Alert

Burgernet wordt nog wel eens verward met NL-Alert. De overheid gebruikt NL-Alert om u te informeren bij een noodsituatie. NL-Alert is zodoende een aanvulling op het sirene alarm. Voor NL-Alert hoeft u zich niet aan te melden. Wel dient de telefoon op een bepaalde manier te worden ingesteld om berichten te kunnen ontvangen. Nog niet alle telefoons zijn geschikt om NL-Alert te ontvangen. Daar wordt de komende tijd nog aan gewerkt. Wilt u meer weten over NL-Alert dan kunt u dit lezen op de website van NL-Alert.

Amber Alert en Burgernet zijn verschillende systemen. Amber Alert is een landelijk waarschuwingssysteem dat helpt vermiste kinderen op te sporen. Burgernet helpt ook bij de opsporing van vermiste personen (kinderen en volwassenen) maar richt zich ook op andere heterdaad incidenten.