De gemeente heeft locaties van de berenklauw op openbaar terrein in beeld en bestrijd de berenklauw op deze locaties periodiek.

Berenklauw is een grote plant van twee tot vijf meter hoog. Berenklauwen komen voornamelijk voor in struikgewas langs spoorlijnen, in ruige beplantingen en in bermen.

In Nederland zijn twee soorten berenklauw: de reuzenberenklauw en de gewone berenklauw. De gewone berenklauw kan ook zorgen voor irritatie, echter in mindere mate dan de reuzenberenklauw.

Ziet u een grote berenklauw, raak de plant niet aan. Contact met de brandharen en sappen van de plant veroorzaakt irritatie. In combinatie met zonlicht ontstaan blaren op de huid.

Hoe herkent u berenklauw

De reuzenberenklauw kan vier meter hoog worden. De stengel kan 10 cm dik worden en is rood gevlekt. Ze heeft enorme bladeren van één tot anderhalve meter lang. De bladeren zijn grof gezaagd, behaard en diep ingesneden. De plant bloeit in de periode vanaf juli tot diep in de herfst met witte bloemschermen, zo groot als een paraplu.

De gewone berenklauw wordt maar twee meter hoog en heeft geen rode vlekken op de stengel. De bladeren zijn minder gekarteld.

Overlast berenklauw melden

Ervaart u overlast van de berenklauw in de openbare ruimte? U kunt dit direct melden via het formulier Melding openbare ruimte.

Berenklauw verwijderen

Verwijdert u zelf een berenklauw uit eigen tuin? Draag dan beschermende kleding en handschoenen. Verwijder de berenklauw vóór de bloei en voer het af in de groenafvalbak. Steek de berenklauw in de grond met een spa schuin af en verwijder zoveel mogelijk van de wortel. Voer de bloemen met zaden bij voorkeur af in de grijze afvalbak.

Wat u moet doen als u berenklauw heeft aangeraakt

  • Spoel onmiddellijk overvloedig met koud water.
  • Bedek de huid na het afspoelen tegen het zonlicht, vermijd de zon gedurende een week.
  • Ga naar de huisarts zodra er huidletsel te zien is.
  • Heeft u sap in de ogen gekregen? Spoel direct de ogen uit met veel water en neem direct contact op met de huisarts.
  • Heeft u sap in de mond gekregen? Ga direct naar de spoedeisende hulp. Dit is zeer gevaarlijk
  • Waarschuw kinderen voor de aanwezigheid van de berenklauw.