Wilt u zich als bedrijf vestigen in de gemeente of wilt u uw bedrijf verhuizen binnen de gemeente? En heeft u vragen over wat bijvoorbeeld een geschikte locatie zou kunnen zijn of in hoeverre uw bedrijf in het bestemmingsplan past? Neem dan contact op met de gemeente.

Gaat u uw bedrijf uitbreiden? Controleer dan of u een omgevingsvergunning moet aanvragen en of u een melding moet doen in het kader van milieubeheer.

Nieuw bedrijfspand of bedrijfsterrein

Voordat u een huurcontract afsluit, moet u nagaan of uw bedrijfsactiviteit past binnen het bestemmingsplan. Hiermee voorkomt u dat u een bedrijfsruimte huurt waar uw bedrijfsactiviteit niet is toegestaan. U kunt van elk gebied in uw gemeente het bestemmingsplan inzien. Dit geldt ook als u een nieuwe locatie wilt kopen of ergens wilt bouwen.

Uitbreiding op eigen terrein

Als u uw bedrijfsactiviteiten op uw bedrijfsterrein gaat uitbreiden heeft u wellicht een omgevingsvergunning nodig. Mogelijk moet ook een melding van de gewijzigde bedrijfsactiviteiten in het kader van het milieubeheer doen. Controleer op de noodzaak van een omgevingsvergunning via de vergunningcheck van het omgevingsloket op de website van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Of u een melding in het kader van milieubeheer moet doen, kunt u controleren op de Activiteitenbesluit Internet Module, eveneens op een website van Infrastructuur en Milieu. Heeft u een omgevingsvergunning nodig? U kunt deze aanvragen via het omgevingsloket.

  • let op: een omgevingsvergunning kan ook voor milieu zijn;
  • toets het bestemmingsplan of er wel uitbreid kan worden.

Aanvraag

Controleer of u een omgevingsvergunning moet aanvragen via het Omgevingsloket. Hier kunt u ook direct de vergunning aanvragen als dat nodig is. Log in via eHerkenning.

Melding milieubeheer

Controleer of u een melding milieubeheer moet doen. U kunt hier direct uw melding doen als dat nodig is.

Vervolgprocedure

U krijgt schriftelijk antwoord van de gemeente, provincie, het waterschap of de rijksoverheid. De inhoud van uw aanvraag of melding bepaalt welke instantie u antwoordt.

Vragen

Voor alle informatie over bedrijfsvestiging kunt u contact opnemen met de gemeente.