Het college van burgemeester en wethouders heeft het plan om de graven van Molukse KNIL-militairen een bijzondere status te geven. In april wordt hierover een besluit genomen. Het voornemen is dat onder andere dat de grafrechten tot 2050 vrijgesteld worden. Met de bedoeling om dit na deze periode weer te verlengen. Nabestaanden hoeven dan niet meer te betalen voor het in stand houden van de graven.

Dit geldt ook voor de graven van andere Molukse personen die in 1951 gedwongen naar Nederland zijn gekomen en bij aankomst minimaal 18 jaar waren.

Bent u nabestaande van een Molukse KNIL-militair of een andere volwassene die in 1951 gedwongen naar Nederland moest komen? Meld het graf dan bij ons aan. Doe dit het liefst zo snel mogelijk. Zo kunnen aanmeldingen zoveel mogelijk meegenomen worden bij de invulling van de regeling.

Aanmelden graf

Heeft u vragen of heeft u hulp nodig bij het aanmelden van een graf? Neem dan contact op met de gemeente via knil@middelburg.nl.

Wie waren de KNIL-militairen?

In 1951 kwamen ruim 3.500 Molukse KNIL militairen (Koninklijk Nederlands Indisch Leger) en hun gezinnen onvrijwillig naar Nederland. Zij vochten in het Koninklijk Nederlandsch Indisch Leger (KNIL) toen Indonesië een Nederlandse kolonie was. Ook tijdens de onafhankelijkheidsstrijd tussen 1945 en 1949 vochten zij aan Nederlandse zijde.

De Nederlandse regering liet de Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen onvrijwillig naar Nederland komen omdat ze niet veilig zouden zijn. Het zou voor een paar maanden zijn, want ze zouden een eigen Molukse staat krijgen. Maar eenmaal hier, werden ze ondergebracht in voormalig concentratiekampen en barakken met de verwachting dat zij uiteindelijk terug zouden keren naar het vaderland. Dit gebeurde niet en hun verblijf in Nederland werd permanent.

Pas jaren later zijn deze KNIL militairen erkend als Nederlandse veteranen door de Nederlandse regering.

Waarom geeft de gemeente een bijzondere status aan de graven?

Tot op heden bestaat er geen landelijke regeling hoe om te gaan met de grafrechten

van KNIL militairen en zijn gemeenten vrij om hier zelf een regeling voor te treffen in samenspraak met de Molukse gemeenschap.

Gemeente Middelburg wil respect tonen voor de eerste generatie Molukse mensen die onvrijwillig naar Nederland zijn gekomen. Dit zorgt voor erkenning van de inzet van de KNIL-militairen en het leed van deze militairen en hun gezinnen zowel tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd als na hun aankomst in Nederland.

Welke invulling wordt gegeven aan de bijzondere status?

De grafrechten van de graven van KNIL-militairen en Molukse volwassenen die in 1951 onvrijwillig naar Nederland zijn gekomen, worden tot 2050 vrijgesteld. Met de bedoeling dat dit na deze periode verlengd wordt. Graven in de gemeente Middelburg worden niet geruimd.

De graven van KNIL-militairen krijgen een markering, zodat het graf herkenbaar is als een graf van een KNIL-militair.

Op de algemene begraafplaats aan de Westelijke Oude Havendijk 3 wordt een herdenkingsmonument geplaatst.

Voor zowel de markering als het herdenkingsmonument kunt u ideeën aandragen bij de aanmelding van een graf.

Om hoeveel graven gaat het?

Naar verwachting gaat het om ongeveer 110 graven.

Hoe wordt het onderhoud van de graven gedaan?

Aan het onderhoud van de graven verandert niets. Dit betekent dat ook bij het vrijstellen van de grafrechten het groot onderhoud door de begraafplaats wordt gedaan.