4 weetjes over Middelburgse gemeenteraadsvergaderingen

Een raadsvergadering is een bijzonder soort vergadering, met allerlei spelregels. 

Wist u bijvoorbeeld dat …

  1. In elke gemeenteraad in Nederland een oneven aantal raadsleden zitten? Zo is de kans dat de “stemmen staken”, oftewel een gelijkspel, minimaal. Als de helft plus 1 voor een voorstel stemt, is het voorstel aangenomen.
  2. De Middelburgse raad 29 zetels heeft? Omdat het inwoneraantal is gegroeid, krijgen we bij de volgende verkiezingen 31 zetels.
  3. Raadsleden die aanwezig zijn in de vergadering verplicht zijn om te stemmen? Alleen als je een belang hebt bij een onderwerp kun je je “onttrekken van de beraadslaging en stemming” en is het ook niet gewenst dat je meedoet. Bijvoorbeeld als je een café hebt en er wordt gestemd over openingstijden. Of als je grond bezit in de gemeente en het gaat over de bestemming van die grond.
  4. Waar in andere gemeenten er soms tot diep in de nacht wordt doorgegaan, de Middelburgse raad altijd om uiterlijk 22.30 uur probeert af te ronden? Er was ooit een huisarts lid van de Middelburgse raad, en hij heeft dit advies meegegeven. Voor de gezondheid van eenieder en voor de kwaliteit van de besluiten. In Middelburg stoppen we dus op tijd, op doktersadvies. Wel wordt er daarna nog informeel nagepraat. Hoe fel het er soms aan toe kan gaan, raadsleden proberen op menselijk vlak de relaties goed te houden en deze nazit helpt daarbij.

Meer weten over hoe het eraan toegaat in de gemeenteraad? U bent van harte welkom op de publieke tribune bij raads- en commissievergadering. Heeft u een gerichte vraag? Neem contact op via griffie@middelburg.nl.

Stemmen tijdens raadsvergadering. Rechtsboven in afbeelding het oranje logo van Raad Middelburg