Het meeste afval dat we gescheiden inzamelen wordt apart verwerkt en opnieuw gebruikt. Middelburg is goed bezig met het scheiden van afval. Het enige afval dat niet hergebruikt kan worden is ons restafval.

Restafval wordt verbrand en dat is slecht voor het milieu. Daarnaast worden er kosten in rekening gebracht, die wij in de jaarlijkse afvalstoffenheffing moeten doorberekenen aan u als inwoner.

Afval in de juiste bak

Er worden nu nog te veel afvalsoorten door elkaar gehaald. Zo zien we veel groente-, fruit- en tuinafval en papier tussen het PMD (Plastic- en metalenverpakkingen en drinkpakken) en komen er nog te veel herbruikbare stoffen bij het restafval terecht.

Van herbruikbare grondstoffen zoals plastic- en metalenverpakkingen, drank- en zuivelpakken, papier, glas, gft en textiel kunnen nieuwe producten worden gemaakt, maar dan moeten ze wel in de juiste afvalbak worden gedaan. Op deze manier gaat Middelburg voor meer hergebruik en minder afval.

Afvalwijzer

Goed afval scheiden is nog niet zo eenvoudig. De AfvalApp helpt u bij het scheiden van afval. Zoek op woord of scan de streepjescode en de App vertelt u wat voor soort afval het is. De Afvalwijzer is online te bekijken en te downloaden voor iOS en Android mobiele telefoons.

PMD = Plastic- en Metalenverpakkingen en Drinkpakken

PMD gaat alleen over lege VERPAKKINGEN. Als u dat in de gaten houdt kan er eigenlijk niets mis gaan. Voor alle zekerheid dus geen: etensresten, hard plastic (zoals speelgoed), piepschuim, luiers, textiel, medisch afval, verfblikken en tuinafval. PMD moeten we bovendien afleveren in DOORZICHTIGE plastic zakken. Dus niet de grijze vuilniszakken. Bij winkelcentra, in wijken en dorpskernen staan verzamelcontainers voor PMD-afval.

PMD kunt u altijd kosteloos aanbieden!

GFT+E = Groente-, fruit-, tuinafval en etensresten

In de GFT+E-container hoort groente-, fruit- en tuinafval en etensresten. Hiervan wordt compost en groen gas gemaakt.

Wanneer u een GFT+E-rolcontainer heeft, komen wij deze op de ophaaldagen legen. U vindt de inzameldag in de digitale afvalwijzer. Loopt de ophaalroute niet door uw straat? Dan brengt u de GFT+E-rolcontainer naar het dichtstbijzijnde punt in de ophaalroute.

Heeft u geen rolcontainer dan heeft u met uw sleutelhanger toegang tot de verzamelcontainers voor groente-, fruitafval en etensresten. Deze GF-zuilen zijn niet voor (grof) tuinafval.

GFT+E kunt u altijd kosteloos aanbieden!

Oud papier/karton

Papier wordt één keer per maand, met uitzondering van de zomervakantie, huis-aan-huis ingezameld door diverse instellingen / verenigingen. Elke inzamelaar heeft een eigen wijk en inzameldag. De inzameldagen vindt u terug in de digitale afvalwijzer.

Om wegwaaien van papier te voorkomen, vragen we u om het papier aan te bieden in een gesloten doos of te bundelen met een touwtje. U mag als u dat wilt oud papier aan een inzamelaar van eigen keuze aanbieden.

In de binnenstad en in de wijk Dauwendaele wordt het oud papier niet ingezameld door een vereniging of instelling. In deze wijk staan ondergrondse containers voor papier die met de druppel te openen zijn door inwoners van die wijken.

Oud papier en karton kunt u altijd kosteloos aanbieden!

Glas

Bij winkelcentra, in wijken en dorpskernen staan glascontainers. Het glas dient op kleur te worden gescheiden: wit (ongekleurd) en bont (bruin/groen).

Glas kunt u altijd kosteloos aanbieden!

Textiel

Kleding, schoeisel, huishoudtextiel en lakens kunt u kwijt in de kledingcontainers die in de wijken, de dorpskernen en milieustraat staan. Verzamel het textiel in een gesloten plastic zak. Ook kunt u het aanbieden tijdens de huis-aan-huis inzameling vier keer per jaar, zie voor de inzameldagen de digitale afvalwijzer.

Textiel kunt u altijd kosteloos aanbieden!

Restafval

Restafval is het deel dat over blijft na het scheiden van afval. Denk aan bijvoorbeeld luiers, incontinentiemateriaal, kattenbakvulling, kauwgom, kaaskorsten, wattenstaafjes en dergelijke.

Van al het afval dat weggegooid wordt als restafval, is ongeveer 29% echt restafval. Dat betekent dat zo’n 71% van het restafval eigenlijk nog hergebruikt had kunnen worden als grondstof voor nieuwe producten. Goed afval scheiden is dus belangrijk. Het is goed voor het milieu en de portemonnee. U hoeft namelijk alleen voor het aanbieden van restafval apart te betalen.