Het openbaar vervoer in Zeeland verandert vanaf 2025. Als aanvulling op de bus, trein en ferry introduceren we flexibel vervoer. De Zeeuwse dorpen en steden worden zo beter bereikbaar. Ook ’s avonds en in het weekend. Flexibel publiek vervoer op basis van de vraag van de reiziger. Om dit goed vorm te geven maakt gemeente Middelburg een begin met een inventarisatie van opstapplaatsen, zogenaamde hubs. Voor een succesvolle start wordt reizigers, inwoners en toeristen gevraagd hun mening te geven over de voorgestelde hubs.

Belangrijk in het nieuwe systeem zijn de hubs. Dit zijn plekken waar je kunt opstappen op minstens één soort vervoersmiddel of kunt overstappen naar een ander vervoersmiddel. Hoeveel soorten vervoer er zijn en welke voorzieningen precies is per hub anders.

Binnen de gemeente Middelburg is er straks altijd een hub op loopafstand (maximaal 500 meter), en buiten de bebouwde kom hoef je nooit verder dan 2,5 kilometer te reizen naar een hub.

Wilt u uw mening geven over de hubs (opstaplocaties) voor flexibel vervoer in de gemeente Middelburg? Vul dan vóór 9 juni de enquête in.

Soorten hubs

Grofweg zijn er drie soorten hubs: deelmobiliteitshubs, opstappunten voor flexibel vervoer en grotere mobiliteitshubs.

Sommige hubs combineren meerdere functies. Zo kan een hub bestaan uit een bushalte voor vast vervoer en een opstapplek voor flexibel vervoer zoals deelfietsen of een Flex. Een Flex is een kleine bus die op aanvraag rijdt. Reizigers geven vooraf aan bij welke hub ze instappen en waar ze naartoe gaan. De Flex rijdt de snelste route tussen hubs en heeft geen vaste dienstregeling.

Op sommige hubs is er alleen deelvervoer beschikbaar, dat zijn deelmobiliteitshubs. Deze hubs zijn nu al te vinden bij verschillende scholen en bij de stations in Vlissingen, Middelburg en Goes. Hier kunnen scholieren deelfietsen gebruiken om de laatste kilometers af te leggen naar school.

Er zijn ook hubs waar alleen een Flex stopt. Dat zijn opstappunten voor een kleine bus die op aanvraag rijdt; de Flex. De Flex rijdt geen vaste dagelijkse route, maar rijdt op basis van reisvraag van hub naar hub.

Grotere mobiliteitshubs zijn grote hubs op centrale locaties waar vast en flexibel vervoer bij elkaar komt. Op deze hubs kunnen reizigers dus overstappen. Afhankelijk van de locatie en grootte van de hub kunnen ze hier hun eigen fiets stallen, hun auto parkeren, carpoolen, deelvervoer nemen of overstappen van de bus naar de trein. Omdat reizigers hier soms even moeten wachten, zijn er verschillende voorzieningen aanwezig zoals overdekte ruimten om te wachten.

Planning

Zeeland start begin 2025 met andere vormen van openbaar vervoer. Eén van de voorwaarden voor de start van de invoering is helderheid over de opstappunten (de zogenaamde hubs) én een technische werkende app die het reserveren mogelijk moet maken. Wanneer dit achter de schermen geregeld is, rijden naar verwachting de Flex vanaf het eerste kwartaal 2025.

Meer informatie

Vanaf 2025 is in heel Zeeland publiek vervoer ingericht op basis van de vraag. Samen met de provincie Zeeland werkt gemeente Middelburg, net als alle andere Zeeuwse gemeenten, het publiek vervoer verder uit.

Wilt u meer weten over de verandering van het openbaar vervoer in Zeeland? Kijk dan op www.reizendoorzeeland.nl.

Wilt u zien wat het betekent in de gemeente Middelburg? Alle informatie verschijnt op https://middelburgontmoet.nl/flexibelvervoer.