Vorig jaar om deze tijd zag de wereld er heel anders uit. We hadden nog geen idee van wat er even later op ons af zou komen. In verband met corona is het dit jaar een andere jaarwisseling dan anders. Een belangrijk verschil is dat we geen vuurwerk mogen afsteken.

Hopelijk kunnen we het toch een beetje feestelijk vieren. En positief naar 2021 kijken. In dit artikel een paar belangrijke regels om de jaarwisseling goed te laten verlopen. Want ook nu geldt: toon respect met de jaarwisseling, laat een ander met rust en laat andermans spullen heel.

Vuurwerk landelijk verboden

Het kabinet heeft besloten vuurwerk tijdens de jaarwisseling 2020-2021 te verbieden. Dit verbod geldt voor al het ‘oudejaarsvuurwerk’. Je mag het niet kopen, vervoeren en afsteken. Fop- en schertsvuurwerk (categorie F1 vuurwerk) mag wel.

De politie en de BOA’s van de gemeente treden streng op tegen illegaal vuurwerk. Weet of vermoedt u dat er ergens illegaal vuurwerk is opgeslagen of wordt verhandeld? Meld dit dan bij de politie via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000. Ondervindt u overlast van vuurwerk, dan kunt u dit melden bij de politie op 0900-8844. Bij spoed belt u 112.

Carbid schieten mag niet

In onze gemeente mag je geen carbid schieten. Het geeft te harde knallen en dus geluidshinder (overlast). Daarnaast verwachten we dat, door het vuurwerkverbod, veel mensen carbid willen schieten. Zij hebben daar geen ervaring mee. Dat levert extra gevaar op en vergroot de kans op ongelukken. Dat zorgt weer voor extra drukte op de Spoedeisende Hulp bij het ziekenhuis. En carbid schieten zorgt vaak voor de samenkomst van grotere groepen mensen. Dat kan in deze tijd helaas niet.

Brommer rijden zonder uitlaat in Arnemuiden mag

Rond rijden op een brommer zonder uitlaat. In Arnemuiden op oudejaarsdag al jaren een traditie. Een traditie die we in ere houden. Het is daarom ook dit jaar toegestaan op 31 december tussen zonsopgang en zonsondergang (van 09.00 tot 17.00 uur). Dit geldt wel alleen voor inwoners van Arnemuiden. De burgemeester staat het toe omdat er al zo weinig mag en wil daarmee de jongeren tegemoet komen. Hij heeft zich er onder andere bij de politie hard voor gemaakt om deze traditie te behouden. Te hard rijden op een brommer of scooter wordt nergens gedoogd en mag dus ook niet op oudejaarsdag. De politie treedt op tegen andere overtredingen, zoals te hard rijden. Ook gelden alle regels om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zoals de maximale groepsgrootte van 2 personen en de 1,5 meter die moet worden aangehouden. Hierop zal ook worden gehandhaafd.

In de rest van de gemeente Middelburg is rijden op een brommer zonder uitlaat niet toegestaan.

Vragen?

Voor vragen of opmerkingen, kunt u contact opnemen met het cluster openbare orde en veiligheid van de gemeente Middelburg, bereikbaar via telefoonnummer (0118) 67 50 00.