Per 1 januari is de gemeente Middelburg overgestapt op het nieuwe systeem van inzamelen. We zien dat er al veel minder rolcontainers voor restafval worden aangeboden. De gemeente verwacht wél meer aanbod van rolcontainers met groente-, fruit- en tuinafval en etensresten. Dit omdat veel inwoners hun afval steeds beter scheiden.

Nog een paar tips om het inzamelen van afval zo goed mogelijk te laten verlopen.

Biedt uw rolcontainer aan vóór 7.30 uur, op de inzameldag

Er zijn enkele inzamelroutes gewijzigd. De vuilniswagen komt daardoor mogelijk wat eerder of later dan u gewend bent. Biedt uw rolcontainer daarom aan vóór 7.30 uur, op de inzameldag. Anders loopt u het risico dat deze niet leeg gemaakt wordt.

Zet uw rolcontainer na het legen weer zo snel mogelijk terug op uw eigen perceel. Dit voorkomt dat iemand anders (rest) afval in uw geleegde rolcontainer gooit.

Gebruik doorzichtige zakken voor PMD

Al uw plastic afval, metalen verpakkingen (zoals blik), drank- en zuivelpakken (PMD-afval) kunt u onbeperkt kwijt in de ondergrondse containers, met de juiste sleutelhanger. Zo kunt u uw restafval flink beperken! Gooit u de vuilniszak waarin het PMD-afval zit, mee in de container? Dan is het belangrijk dat deze zak doorzichtig is. Dat is nodig voor de kwaliteitscontrole op (te) veel vervuiling.

Dichtknopen van de zak voorkomt dat het lichte afval bij het legen van de container weg waait.

Doorzichtige vuilniszakken zijn te koop bij verschillende winkels, die deze zakken in hun assortiment hebben opgenomen. De gemeente heeft ervoor gekozen deze zakken niet zelf te verspreiden. Dit vanwege de extra hoge kosten die dat met zich meebrengt. Maar natuurlijk kunt u hiervoor ook gebruikte (doorzichtige) plastic zakken of tassen gebruiken, zoals lege plastic broodzakken.

Gebruik composteerbare zakken voor groente-, fruitafval en etensresten in de GF zuil

Verpakt u uw groente- en fruitafval en etensresten liever hygiënisch in een zak? Dit mag, maar gebruik daarvoor alleen speciale gft-inzamelzakken. Dit zijn zakken met het Kiemplantlogo of OK compostlogo. Alleen deze zakken zijn toegestaan voor het storten van groente-, fruitafval en etensresten in de GF zuil.

Alle andere verpakkingen (zoals van plastic) verstoren het proces van vertering tot compost. Hierdoor is hergebruik van het GF-afval niet meer mogelijk.

Prullenbakken

Om de straten en plantsoenen van Middelburg schoon te houden van zwerfafval, staan op veel plekken openbare prullenbakken. Deze zijn alleen bedoeld voor klein afval dat vrij kan komen in de openbare ruimte, zoals kauwgom, hondenpoepzakjes, blikjes, kleine pet flesjes, enz.

Deze prullenbakken zijn niet bedoeld voor het storten van huishoudelijk afval en bedrijfsafval. We treffen dit wél regelmatig aan. De gemeente neemt daarom maatregelen om dit te voorkomen.