Vier weken lang zijn tien basisscholen in Walcheren en Schouwen-Duiveland de strijd aangegaan tegen oud textiel. Op deze manier hebben ze 13.578 kilo oud textiel terug in de kringloop gebracht, waardoor het opnieuw gebruikt of gerecycled kan worden.

Van 6 juni tot en met 30 juni hebben de deelnemende leerlingen 13.578 kilo oud textiel ingezameld. Daarnaast zijn de leerlingen aan de slag gegaan om zelf kledingstukken te repareren. In totaal hebben de leerlingen 514 reparaties uitgevoerd.

De Bergpadschool uit Grijpskerke is de winnaar van de Textiel Race. In Middelburg hebben de scholen ABS, Acaciahof, ABS en Het Talent meegedaan.

De Textiel Race spoort de leerlingen aan om duurzamer om te gaan met hun textiel, zoals kleding, schoenen, knuffels, tafellakens en gordijnen. Ze leerden tijdens het project dat ze textiel kunnen repareren, hergebruiken of kunnen inleveren in een textielcontainer. In Nederland wordt nu namelijk nog meer dan de helft van het oud textiel bij het restafval gegooid. Hierdoor kan het niet hergebruikt of gerecycled worden.

De Textiel Race Walcheren en Schouwen-Duiveland is een initiatief van het O.L.A.Z., een samenwerking van de Zeeuwse gemeenten op het gebied van afvalverwijdering, in samenwerking met het ZRD en Curitas.