Logo Interreg North-West Europe project SMART-SPACE en logo Europese Unie

De gemeente Middelburg heeft passantentellers ophangen in 2 gebieden in het centrum van Middelburg. De passantentellers zijn onderdeel van het Interreg project Smart Space. Dat is een Europees subsidieproject waar gemeente Middelburg aan deelneemt. Het belangrijkste doel van het project is energiebesparing en vermindering van CO2-uitstoot.

Openbare verlichting is een van de grootste gebruikers van energie. Energiebesparing wordt onder meer bereikt door de verlichting te vervangen door LED verlichting. Daarnaast monitoren wij het gebruik van de openbare ruimte met passantentellers zodat wij de openbare verlichting nog beter kunnen regelen om meer energie te besparen.

Passantentellers en slimme verlichting

De passantentellers hangen in het gebied Schuiffelstraat-Schutterhofstraat-Beddewijkstraat (2 tellers) en het gebied Nieuwe Burg (1 teller). De tellers monitoren de aanwezigheid van personen en daardoor het gebruik van de openbare ruimte. Het doel van deze tellers is dat we door het monitoren van aanwezigheid en bewegingen van bewoners en passanten in de openbare ruimte, de openbare verlichting beter kunnen regelen en tegelijkertijd energie besparen.

Wat u moet weten

  • Wij monitoren het gebruik van de openbare ruimte met passantentellers zodat wij de openbare verlichting nog beter kunnen regelen om meer energie te besparen.
  • De sensoren meten het aantal bewegingen van personen en voertuigen zoals auto's en fietsen
  • De sensoren meten 24 uur per dag en 7 dagen per week
  • De metingen zijn een samenwerking tussen de gemeente en Intemo.

Privacy

De sensoren meten volgens Privacy by Design. Dit betekent dat we geen privacygevoelige gegevens gebruiken. De metingen zijn anoniem: de sensoren meten alleen dát iemand voorbijkomt, niet wie. De sensor werkt niet met wifi-gegevens en meet niets van uw telefoon. Het is niet mogelijk om mensen te volgen in de stad.

De passantentellers zijn in februari 2021 opgehangen door leverancier Intemo en blijven een jaar hangen. Bij de tellers is een bordje geplaatst met daarop een QR code en een link naar de website van Middelburg. Lees meer over het project Smart Space.

Als u verdere informatie wenst of vragen heeft, kunt u contact opnemen met de heer Peter Maas van de afdeling Ingenieursbureau, bereikbaar onder telefoonnummer (0118) 67 52 11. De heer Maas begeleidt de werkzaamheden namens de Gemeente Middelburg.

Locatie passantenteller hoek Vlasmarkt en Kromme Weele
Een van de passantentellers staat op de hoek van de Vlasmarkt en Kromme Weele
Locatie passantenteller in de Schuiffelstraat
Een tweede passantenteller staat in de Schuiffelstraat
Locatie passantenteller Markt richting Nieuwe Burg
Op de Markt kijkt de passantenteller in de richting van de Nieuwe Burg