Op vrijdag 10 maart vallen de schoolkantines van het Nehalennia Kruisweg en Breeweg in de prijzen. Op locatie Nehalennia Kruisweg overhandigt wethouder Willemien Treurniet om 12.30 uur de officiële gouden Gezonde Schoolkantine schaal aan scholengemeenschap Nehalennia. Deze gouden schalen worden uitgereikt aan vo- en mbo-scholen die de kantine gezond hebben ingericht.

Om de leerlingen te stimuleren een gezondere voedingskeuze te maken, zijn in samenwerking met de catering de schoolkantines anders ingericht. Er zijn meer gezonde producten en deze staan op de voorgrond. Ten minste 80% van het aanbod bestaat uit gezondere broodjes, fruit, salades en andere gezondere producten. Water om te drinken is altijd beschikbaar.

Wethouder Willemien Treurniet: "Binnen de gemeente Middelburg willen we zoveel mogelijk omgevingen gezonder inrichten, zodat het makkelijker is om een gezondere keuze te kiezen. Om deze actie te belonen en uit te stralen dat deze onderwijslocatie hier aandacht aan geeft, reik ik de officiële Gezonde Schoolkantine schaal uit. Ik doe dit heel graag, omdat ik gezonde omgevingen heel belangrijk vind en juich het toe dat steeds meer schoolkantines volgen".

Gezonde leefstijl

De schoollocaties Kruisweg en Breeweg zetten in op alle facetten met betrekking tot een gezonde leefstijl. Ook op het thema Welbevinden met bijvoorbeeld het zoeken van een moment van rust en balans. Dit doen de schoollocaties met ludieke acties, maar wel met aandacht voor bewustwording van het belang van die gezonde leefstijl.

Nienke Bezuijen, Gezonde School coördinator Nehalennia Kruisweg: "Het belang van die gezonde leefstijl moet ook gedragen worden door docenten en mentoren. Een goed voorbeeld doet volgen en daarvoor is draagvlak nodig bij onze docenten. We hebben daarom een bingokaart ontwikkeld voor onze collega’s met daarop opdrachten die ze kunnen uitvoeren. Het zijn nu eenmaal actuele onderwerpen waar ook onze docenten een rol in kunnen spelen".

Gezonde schoolweek

Naast de Gezonde Schoolkantine staan items als bewegen, voeding en gezonde leefstijl, maar ook relatie en seksualiteit, roken, alcohol, drugs en gameverslaving centraal op de schoollocaties Nehalennia Breeweg en Kruisweg. In de week van 6 maart is daarom ook een Gezonde Schoolweek georganiseerd waarin leerlingen gestimuleerd worden door challenges aan te gaan.

Ruud Mesu, coördinator gezondheid en preventie gemeente Middelburg: "We zijn blij met de acties van de schoollocatie Nehalennia Kruisweg en Breeweg. Er is zelfs ondersteuningsbudget vanuit De Gezonde School beschikbaar voor onderwijsprofessionals om een gezonde leefstijl op school vanzelfsprekend te maken. Deze kunnen tussen 6 maart en 18 april aangevraagd worden".