Logo Interreg 2 Seas Mers Zeeën Solarise European Regional Development Fund en logo European Union

In het hart van het historische centrum van Middelburg wordt innovatief verduurzaamd. Met hulp van het Europese subsidieproject Solarise wordt onder andere het Q-roof systeem toegepast. Het systeem wordt toegepast op het dak van een bijgebouw van het monumentale stadhuis van Middelburg.

Onder de leien dakbedekking van het pand aan De Helm in Middelburg, waar de Volkssterrenwacht Middelburg gevestigd is, wordt water verwarmd door de zon. Het Q-roof systeem is al vaker toegepast onder dakpannen. Van dit systeem zijn al cijfers waaruit blijkt dat het een hoog rendement kan halen. Leien hebben een grote dichtheid en kunnen daardoor snel warm worden.

Of het rendement daadwerkelijk hoger is weten we medio 2021, want tot die tijd houden we bij hoe het systeem werkt. Een jaar lang houden we bij hoe snel een boiler met 150 liter water opwarmt. Afhankelijk van de bewolking, zonkracht en zonuren krijgen we zo een goed beeld van het rendement van dit systeem.

De eerste berichten zijn positief. Het systeem werkt en alle basisinformatie wordt 24 uur per dag gemeten en ook doorgestuurd. Denk hierbij aan de omgevingstemperatuur en de temperatuur van het dak en het water. Bij Avans Hogeschool worden de gegevens verwerkt en wordt nu in kaart gebracht welke data nog meer nodig zijn om goede analyses te kunnen maken. Zo willen we ook graag weten hoe warm het dak en water worden bij een bepaalde zonnestand en in hoeverre het materiaal van het dak van belang is.

Ondertussen gaan de metingen gewoon door en zijn we het koude winterseizoen gestart. Heel benieuwd wat dat met de temperatuur van het dak en het water doet!