Hebt u moeite met de opvoeding van uw kinderen? Of hebt u te maken met probleemgedrag bij uw kind? Zijn er spanningen in het gezin na een scheiding? Hoe kunt u zelf de situatie oplossen en bij wie kunt u terecht als u er zelf niet uit komt?

Online hulp en tips

Op zoek naar opvoedadviezen waarop u kunt vertrouwen? Op www.opvoeden.nl vindt u veel tips.

Boeken over opvoeden

Boeken over opvoeden gaan in op opvoeding voor uw baby, dreumes, peuter en oudere kinderen. Bekijk een overzicht op onderwerp of de top 10 van opvoedboeken.

Tijd voor uzelf

Voor veel ouders is het vaak moeilijk om tijd voor zichzelf te claimen. Ze geven de zorg niet makkelijk uit handen en willen zo min mogelijk van hun kind missen. Toch helpt het als u tijd voor uzelf neemt; u gaat zich beter voelen en voor uw kind is het fijn als het ontspannen ouders heeft. Tips voor tijd voor uzelf:

  • U bent een vader of moeder, maar daarnaast ook een eigen persoon. Het is belangrijk soms na te denken over wat u wilt.
  • Praat met vrienden, familie of uw partner over waar u behoefte aan hebt. U ziet dan dat meer ouders daar behoefte aan hebben.
  • Vrienden of familie vinden het vaak leuk om af en toe op te passen. Maak hier gebruik van als u hier behoefte aan hebt. Voel u hier niet schuldig over.
  • Hebt u een partner? Dan kunt u afspreken dat één van jullie op een bepaalde avond thuis is, zodat de ander iets voor zichzelf kan doen.
  • Tijd voor uzelf creëert u ook door taken te verdelen of soms uit handen te geven. Zoals het huishouden of de zorg voor uw kind.

Elke dag even naar buiten met uw kind

Buitenspelen is gezond. De natuur ook. Dus zeggen wij: ga naar buiten! Laat uw kinderen ravotten, klimmen, klauteren, in modderplassen springen, aan takken slingeren en door het zand rollen. Wees niet bang om vies te worden, of nat. Want die vieze kleren zijn zo weer schoon, en met een lik zalf op dat kinderhuidje is ook daar niks meer mee aan de hand. Ga fietsen naar het strand, het bos of ga naar de speeltuin of het park. Kinderen moet je ‘uit laten’. Van de hele dag binnen zitten wordt niemand vrolijk.

Indeling van dag en week

Kinderen (met gedragsproblemen) hebben een duidelijke structuur nodig. Daardoor krijgen ze minder prikkels en meer duidelijkheid. Ze zullen minder dwars zijn, omdat ze beter weten waar ze aan toe zijn. Er zijn dan minder momenten waarop er aanvaringen of problemen zijn, wat rust geeft voor het hele gezin. In het begin zal het even wennen zijn, maar al gauw merkt het hele gezin dat het goed werkt voor iedereen. Kijk voor tips op Apetrotse kinderen

Tips of hulp van familie of vrienden

Iedere ouder is wel eens onzeker. Dan is een steuntje in de rug welkom. Aarzel niet om bij familie of vrienden tips te vragen. Durf om hulp te vragen. Er is vaak meer mogelijk dan u denkt.

Bij wie kunt u terecht?

Consultatiebureau

Hebt u vragen over de gezondheid, groei, ontwikkeling of opvoeding van uw jonge kind? Dan kunt u als ouder of verzorger terecht bij het consultatiebureau. Daar werken jeugdverpleegkundigen en artsen.

Vind een consultatiebureau bij u in de buurt

GGD Zeeland

GGD Zeeland is er voor alle kinderen van 0 tot 19 jaar en hun ouders. Voor vragen en advies over opgroeien, opvoeden en ouderschap op alle leeftijden. 

Intern begeleider (Basisschool)

Een Interne Begeleider (IB’er) ondersteunt de basisschool bij het volgen van prestaties en ontwikkeling van leerlingen. Maar ook bij leer- of gedragsproblemen. 

Schoolmaatschappelijk werk

De schoolmaatschappelijk werkers (SMW) bieden hulp aan leerlingen die problemen hebben op school, in de thuissituatie of op een andere manier zorgen hebben. 

Praktijkondersteuner huisarts (POH)

Soms komt u als ouder/verzorger of jongere voor vragen te staan, waarbij hulp of advies van een professional nodig is. In de huisarts(en)praktijk kan de POH Jeugd ondersteuning bieden bij vragen rondom de ontwikkeling en opvoeding. Ook bieden zij ondersteuning aan jongeren in moeilijke situaties. Denk hierbij aan:

  • Hoofdpijn, buikpijn, moeheid, enzovoorts zonder aanwijsbare medische oorzaak
  • Zorgen over ontwikkeling van het kind.
  • Zorgen over het gedrag (bijvoorbeeld druk, stil)

Onafhankelijke cliëntondersteuning

Cliëntondersteuners helpen u gratis met antwoorden, advies en hulp. Zij nemen het niet van u over, u blijft altijd zelf aan het stuur. Cliëntondersteuners kennen veel vrijwilligers en organisaties. Ze helpen bij het vinden van zorg die bij u past. Ook als dat zorg vanuit bijvoorbeeld de Jeugdwet en de Wmo is.

Maatschappelijk Werk Walcheren (MWW)

Telefoon: 0118 – 44 88 44
Bereikbaar: maandag tot en met vrijdag 08.30 tot 17.00 uur

In verband met het coronavirus zijn er geen inloopspreekuren. Er is wel een telefonisch spreekuur van 9.00 tot 12.30 uur.

MWW is ook bereikbaar via WhatsApp.

Welzijn Middelburg

Telefoon: (0118) 72 70 13
Bereikbaar: maandag tot en met vrijdag 08.30 tot 17.00 uur