Logo Interreg North-West Europe project SMART-SPACE en logo Europese Unie

 

De gemeente zoekt deelnemers voor een onderzoek naar hinderlijke verblinding van de Technische Universiteit Eindhoven.

Onze openbare verlichting is een grootgebruiker van energie. Een van de gemeentelijke doelstellingen is dan ook om dit energieverbruik met 60% te verminderen. Om dit bereiken worden in het kader van het Europese project SMART-SPACE 416 oude lichtpunten vervangen door LED lichttechniek en wordt nieuwe slimme lichttechnologie toegepast (sensoren en lichtkleuren) en beter aangestuurd.

Onderzoek

Een van de focusgebieden in de binnenstad is de Nieuwe Burg. In dit kader wordt door de Technische Universiteit Eindhoven (een van de EU partners in het SMART-SPACE project) onderzoek gedaan naar hinderlijke verblinding op de Nieuwe Burg. Hinderlijke verblinding wordt omschreven als een gevoel van discomfort dat kan worden veroorzaakt door felle lampen in het zichtveld.

Voor dit onderzoek zijn wij op zoek naar 38 deelnemers die van 10 mei tot 21 mei 's avonds een keer een uurtje willen vrijmaken. Wij vragen participanten om de verblinding die ze ervaren te beoordelen door vragen te beantwoorden. Hiermee kan de Technische Universiteit Eindhoven analyseren welke lichteigenschappen een invloed hebben op hinderlijke verblinding. Door uw deelname draagt u bij aan waardevol wetenschappelijk onderzoek waarmee straatverlichting in verblijfsgebieden kan worden verbeterd. Deelnemers krijgen een kleine bijdrage voor de medewerking.

Deelname is mogelijk als u 18 jaar of ouder bent en goed zicht heeft. U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen naar Manon Hastenberg van de Technische Universiteit m.j.m.p.v.hastenberg@student.tue.nl.