Logo Interreg 2 Zeeën project Water Resilient Cities

 

OKRA landschapsarchitecten heeft de Water Resilient Cities Award 2019 gewonnen voor “Het beste duurzame afvoersysteem van regenwater in een stedelijke omgeving”. De prijs werd door WRC projectleider John Green in Peterborough uitgereikt aan Rani Izhar van OKRA tijdens de netwerkbijeenkomst van het Interreg project Water Resilient Cities.

Jaarlijkse prijs

De jaarlijkse Water Resilient Cities (WRC) Award wordt uitgereikt aan de beste projecten waar gewerkt wordt met Sustainable Drainage Systems (SuDS) in België, Frankrijk, Nederland of het Verenigd Koninkrijk. SuDS zijn duurzame afvoersystemen die afvoer van regenwater opvangen en transporteren. De prijs staat open voor elke organisatie, inclusief bedrijven, liefdadigheidsinstellingen, universiteiten, overheidsinstanties en andere overheidsinstanties. Een internationale jury heeft de 15 inzendingen beoordeeld. Vanuit Nederland waren Hiltrud Pötz van Atelier GroenBlauw en docenten dr. ir. T. (Teun) Terpstra en Jean- Marie Buijs van de HZ hierbij betrokken.

Herontwerp centrumgebied Nijverdal

OKRA heeft de prijs ontvangen voor hun werk in het centrum van Nijverdal. Het herontwerp van het centrumgebied van Nijverdal bood OKRA een kans om het centrumgebied te transformeren tot een aantrekkelijke en levendige plek die vriendelijk en gastvrij is met voldoende ruimte voor voetgangers. Duurzame technische oplossingen voor waterbeheer, wateropvang en -afvoer maken het klimaat in het centrale gebied adaptief, bestand tegen recente klimaatontwikkelingen met perioden van extreme neerslag en perioden van extreme droogte en hitte in de zomer. Regenwater wordt opgeslagen onder de stoep om de bomen van voldoende water te voorzien en om een ​​waterspeeltuin met fonteinen te voeden. Het ontwerp is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met bewoners en ondernemers, de gemeente Hellendoorn en Dusseldorp Groep.